Обществото е уморено, няколко негативни тенденции на тези избори

При евентуални следващи избори ще има ниска избирателна активност, заяви доц. Киселова
4 апр 2023 07:03, Елка Василева
115

Теоретично има шанс за кабинет. Нека да видим окончателното разпределение на мандатите и личностите, които ще станат народни представители. Тези избори показаха няколко негативни тенденции. На първо място - продължава да намалява избирателната активност. Значително се увеличи броят на българските граждани, които са гласували с "Не подкрепям никого" - това би била шестата парламентарна група между БСП и ИТН. Повишават избирателната активност.

Още по темата
Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя коментира и вариант, в който политическите лидери не успеят да направят кабинет.

"Обществото е уморено, но не е само причината в умората за ниската избирателна активност. Можем да очакваме, че във време, в което са започнали ваканциите, ще има ниска избирателна активност. Тук стои въпросът дали партията, която има най-много действителни гласове, ще получи право да опита да състави правителство", коментира доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

"Българските граждани бяха много отзивчиви към хората, които бягаха от войната, но в никакъв случай не са на страната на Украйна. Мнозинството е по-скоро България да запази неутралитет или да не дарява оръжия", каза още преподавателят по конституционно право.

След полагане на клетва, първата задача на народните представители е да изберат председател на НС, зам.-председатели в следващите дни, да конституират комисии и едва тогава може да се говори за отваряне на Изборния кодекс, обясни доц. Киселова.

"Макар да бяха сложни изборите, трябва да видим колко от българските граждани са гласували с машина. Тогава може да се каже, че аргументът "машините ни затрудниха или улесниха", ще отпадне и няма да се налага да променят ИК. При местните избори, които са по-сложни, допълнително ще натоварят СИК, но сериозно бяха вдигнати възнагражденията им", отбеляза гостът.

"И само с гласовете "за" на ГЕРБ при 121 може да бъде формирано правителство. Тук не става въпрос как ще бъде избрано, а как ще изглежда бюджетът, който той трябва да прилага", посочи още доц. Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основна черта на българина е че е мнооого проУст и това е по рождение и ЗаАВИНАГИ!!!Справка политиците за които гласува, Копейкин, Боко, Слави, Костов, Доган. Ето това е очевадната истина но когато сте кьорави няма как да я видите!!!
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
60% от хората , които не гласуваха им казват че не стават но те не искат да го разберат.Рано или късно и това ще стане.Дотогава ще харчат парите на народа за избори .
43
3
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
обществото изобщо не е уморено не гласуваме защото няма за кого всичко ебо-клу-к 30 години едни и същи в нс не мога да ги гледам такава наг-ло-ст
42
12
 
5
 
! Отговори
БгБГ преди 1 година
Кабинет от всички проевропейски партии. Това е решението. Това е цената за България.
41
3
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
47, то небившите комунисти бачкаме за бившите, няма как да ни изберат. Как си го представяте тия работи, не знам. Бившия комунист е бивш фашист, а бившия фашист е бивш чорбаджи ефенди. От време оно си върви така. Въпросът е, дали небившите комунисти имат смелостта да размажат главоте на бившите. Ей това е вечния въпрос. Не че като ги размажем, ще бъде по-различно, но пък ще се почувстваме удовлетворени за няколко минути.
40
3
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
БОЙКА КАЛДАРЪМ КАДЪНА Е ПЪРВА БАШ БАШ КАДЪНА. ВЧЕРА ХОДИХ ПРИ ХОДЖАТА И ВЕЧЕ СЪМ ГОТОВА ДА СТАНА КАДЪНА НА НОВИЯТ БЕЙ НА РУМЕЛИЯ КОГАТО БОЙКА КАЛДАРЪМ КАДЪНА ОРГАНИЗИРА РЕФЕРЕНДУМ ЗА АНЕКСИРАНЕ НА ЮЖНА БЪЛГАРИЯ ОТ РОДИНАТА МИ ТУРЦИЯ. БОЙКА КАДЪНА, НАШАТА БАШ БАШ КАЛДАРЪМ КАДЪНА.
39
3
 
11
 
! Отговори
Гласоподавател преди 1 година
60% от хората на намериха смисъл да галсуват защото българския политичиски елит е представен основно от:1. Бивши комунисти или техни потомци - хора, които са свикнали да живеят на гърба на електората2. Бивши и настоящи мутри - индивиди, които вместо да са в затвора решеват бъдещето на България3. Бивши и настоящи ченгета или фуражки - повечето ниско образовани хора, с някои малки изключения, които съществувт основно от корупция.4. Приближени към горните, водени от жажда са власт и обогатяване
38
6
 
1
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Кога ще излезем от Чакалнята. Народа се пита. Затова гласува за ПП и ДБ
37
2
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До 52 . Разбира ти главата от ЕС и НАТО . Вижте тия сърби. Удариха дъното и двадесет години са с постоянни промени в скубщината им . Вучич го подмятат ту към ЕС и НАТО ту към РФ и Китай. Отделила та се Автономна Област Войводина член на ЕС . Финансово подмина Сърбия.
36
8
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
БЪЛГАРИ ГЛАСУВАТ ЗА БОРИСОВ ЗДРАВОМИСЛЕЩИ БЪЛГАРИ РАБОТЕЩИ БЪЛГАРИ А ВИЕ ПЛАТЕНИТЕ ЗЛОБАРИТЕ СИ ОСТАВАТЕ НИКОИ ДРАСКАЧИ ПО САЙТОВЕТЕ
35
6
 
7
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До 48. И така не е. Статистиката показва , че София , Пловдив , Русе, В. Търново са за ПП и ДБ, ГЕРБ. Както и в Запада. А това е повече от половината население. И тия от Възраждане, на кои и каква свобода дават на своите избранници???.
34
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато България е в ЕС и НАТО ще е така! Кризи, пълен хаос и безизходица!!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдайте се на размисъл
32
3
 
0
 
! Отговори
Румен преди 1 година
От Монополите се учиме да мамиме. Както се казва те ни крадат, но и ние не се оставяме. Покриваме спокойно. Може от гориво, може от работно време , може от схема, от рекет... Върховенството на закона липсва
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не просто е уморено. 60 процента (негласуващи) показаха, че не харесват и не приемат нито Бойко, нито Киро. От тази гледна точка, никой от тия двамата няма право да управлява, защото реално зад тях двамата стоят има няма 20 процента от избирателитеи то ако евентуално се коалират. Демек на подобна власт не достига представителност. За по-ясно - 80 процента са СРЕЩУ такава власт.
30
5
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Гласувах за ПП защото съм против ГЕРБ. Ако се обединят, какво да правя?
29
2
 
5
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Вижте монопола Топлофикация АД с ЦЕНТРАЛНОТО ОТОПЛЕНИЕ. Сам си пише наредбите, отчита си прогнозно / без уреди, ако има пак, не отчита. Този метод в Европа е забранен/ Софийска вода се крие под шапката на Veoliа. Монополист които търпи тридесет години пробити те сградни инсталации на топлофикация да се пълнят с питейна вода. А плащането да се изпълнява от частните абонати. Общинските и държавните имоти загубата да се прехвърля към целокупния народ бюджета. Но балона се надува . Но до кога.?
28
4
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Два дена мълчание. Ни вопъл ни стон от ГЕРБ, ПП, ДБ и другите там.Знаете ли защо е така?Защото не са им казали още какво трябва да бъде.
27
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Гледам тук пишат няколко кандидата за фронта. Няма да ви спирам, момчета :) Ще пия едно за вас в кръчмата.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски ще го канят ли пак да открива парламента