По-разумно било Радев да свика НС след Великден

Нужно било време на новите депутати да се освободят от несъвместимости
28
По-разумно било Радев да свика НС след Великден
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До неделя ЦИК трябва да оповести поименния състав на 49-ия парламент, след което - в понеделник или вторник решението на Централната избирателна комисия следва да бъде обнародвано в "Държавен вестник". От този момент нататък президентът Румен Радев може да свика 49-ото Народно събрание. Вчера държавният глава заяви, че ще свика парламентът веднага след като е ясен поименния му състав.

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира пред БНТ, че е по-разумно новите депутати да започнат работа след Великден.

"Според мен е по-разумно 18-19 април, защото някои от народните представители имат несъвместимости и трябва да им се даде време да се освободят от тях. Отговорността за съставяне на правителство пада върху ГЕРБ, но те имат няколко възможности, които да предложат и предполагам, че това е една от причините да не бързат да се изкажат, за да не затворят врати. Трябва да се търси подкрепа от системните партии около принципни въпроси - какво да се направи не само в кратко-, но и в средносрочен план. Възможно е да излъчат контактна група от народни представители, които да говорят с колегите си от другите политически сили, защото президентът не дава заявка, че ще е активен посредник в консултациите. Необходимо е правителство, което да може да приеме бюджет и да поеме отговорности във вътрешно и външно политически план", заяви доц. Киселова.

Според колегата ѝ д-р Борислав Цеков резултатът от изборите показва, че трябва да има диалог между политическите сили.

Той смята, че ГЕРБ трябва да поеме политическа отговорност и да започне преговори, водени от лидера ѝ Бойко Борисов. Борислав Цеков вижда шанс за съставяне на кабинет с участието на системни формации, включително и "Демократична България".

"След като вотът предлага такава фрагментирана конфигурация, значи трябва да има диалог. Затова се надявам, че ГЕРБ ще предложат този път добре обмислена формула, около която да се формира мнозинство. Мисля, че подходът им от предните избори - с излъчване на контактна група - не трябва да бъде прилаган. Трябва да се поеме политическа отговорност. Те победиха отчетливо в изборите, и трябва на политическо ниво да започнат разговори, включително водени от лидера. Това вече ще покаже реален ангажимент за съставяне на правителство. Мисля, че перспектива има. Надявам се системните партии, включително и "Демократична България", където има опитни политици, ще си дадат сметка, че пред държавата има два императива - да възстановим парламентарната република и заедно с това да възстановим статуса си на активен член на ЕС и НАТО и да подхванем икономиката. Това е въпрос номер едно", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма политика, а феодално общество и частни войни между тези барони и баронеси.Всъщност мутри, мутреси и депесари.Медиите са една жалка пропаганда в полза на мафиотите.
5
1
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 година
АААА, тая Киселата. Да, онази окрадената с великите и "трудове". Новата говореща глава по разни студия.
4
0
 
9
 
! Отговори
Име преди 1 година
Като ще е след Великден, я по-добре след 24 май. Ама я направо да изчака след 6 септември, да минат по-важните празници. Кой ги мисли тия простотии?
3
0
 
7
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Офффф, пак искате тупане на топката и к*рвенски номера. Айде стига сте ни губили времето. Каквото правят, да го правят по-бързо и да ходим на избори.
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най разумното е,новото народно събрание да гласува незабавен импийчмънт на лицето Радев,пряко отговорно за ситуацията в която се намира България!
1
0
 
9
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Да си удържи на думата и да ги свиква отсега, току-виж да си заслужат заплатите, които им отпускат.