Машината победи хартията на вота, 59% избраха устройството

В София над 70% от избирателите са дали глас с машина
98
Машината победи хартията на вота, 59% избраха устройството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Малко над 59% от избирателите са гласували с машина. Това са около 1,477 млн. души, а малко над 1,021 млн. са гласували с хартиени бюлетини". Това заяви пред БНР Диана Ефтимова - председател на УС на Института за развитие на публичната среда, който направи анализ на резултатите, публикувани в протоколите на РИК-овете.

"Най-голям дял от избирателите са дали вота си с машина в 3 района в София - 23 РИК - малко над 78%, 24 РИК - 74,8%, в 25 РИК - 72,3%. Пловдив-град също е другият район в страната, в който повече от 70% от избирателите са използвали машинни устройства за сметка на хартиената бюлетина", посочи данните Ефтимова в предаването "Преди всички".

В районите Видин, Разград и Търговище най-малко хора са гласували с машина - между 40 и 44%, добави тя. Там хартията печели с между 55 и 60%.

"Тези партии, които в най-голяма степен настояваха за връщането на хартиената бюлетина и въвеждането на смесено гласуване, техните избиратели са се възползвали в най-голяма степен", коментира Диана Ефтимова.

При ДПС около 40% от избирателите са гласували с машина, останалите с хартия. При ГЕРБ-СДС съотношението е 44 - 56%. При БСП гласовете са разпределени поравно - 49,5 на 50,5%.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 2.7млн. гласували 41% или около 1.1млн. са избрали хартиената бюлетина. Значи правилно е било решението да се върне хартиената бюлетина с оглед изискването на конституцията за осигуряване безусловен достъп до гласуване на всички български граждани.
74
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ли чувала с хартия са отишли за Възраждане, подозрително. Кой може да гласува за тези руски националисти? И защо в България се допуска съществуването на руски или каквито и да било интернационалсти???
73
0
 
5
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
хахах мдаа..победи. В секцията, в която гласувах, а и в съседните още от сутринта не е тръгнала машинката, а на други места хората гласуват и хоп..празен фиш. хахах голям смях. Хем гласуваш, хем празен фиш и за кой си гласувал не се знае. Само машинката знае къде да насочи вота ти, че даже и човек от СИК да се лиши от гласа си, за да можеш да гласуваш пак ама с хартия. Истината е, че ако я нямаше хартиената бюлетина доста хоря нямаше да могат да гласуват
72
1
 
4
 
! Отговори
Предполагам преди 1 година
че ако сега Боко провеждаше изборите с машини ония дето най- много им се радват щяха най-много да протестират, колко е нагласено, непрозрачно и т.н. и резултатите са фалшифицирани. Просто въпрос на гледна точка към парапета.
71
0
 
2
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 1 година
Благодаря за информацията,ако реша някога да гласувам.Вече знам кое е модерно!
70
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно, че всеки с поне 1 микрограм мозък ще избере машина за гласуване.
69
1
 
2
 
! Отговори
Безспорно преди 1 година
предимство на хартиената бюлетина е голямата и удобна площ за рисуване на трибуквени символи с които избирателя ясно и недвусмислено да покаже какво мисли за политиците, изборите и управлението на държавата. Тази свобода на изявление е възможно да стимулира явяването на избори. Подобен ефект би имала и възможността при преминаване на бариерата партията Неподкрепям никого да получи своите празни столчета в парламента, а увеличаването им може да напомни на политиците, какво ги чака.
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мишо Константинов обеща 600 000 гласоподаватели, които се връщат да гласуват заради хартиената бюлетина. Сега е редно, той повече никога да не си показва муцуната по телевизията.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В много секции се развалиха машините и се премина към хартия. 59% не е реално число.Хартиената бюлетина и грешка.
66
5
 
1
 
! Отговори
www преди 1 година
Аз избрах машината, защото разписките се броят и протокола се пише и въвежда, а не се налива в СИК от флашка, на която никой не знае каква информация е въведена и дали не е манипулирана от програмиста. Това е то кода на машината, да можеш направо да променяш резултата.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При толкова нередности както ги описаха с бюлетините от машините и с хартиите,като носители,особено от машините са носени на ръка до урните за преброяване след като блокирали заради доставените им хартии или други причини на настройки несъответни на изписаното на екрана в съответствие с реда на последователна подредба на номера с названието на партията в следващите се операции една за друга и в мащаба на стандартна бюлетина за вместване на изписаното не само с цифри номер клетка и рязане в брой.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един милион са гласували с хартиена бюлетина. Никой нищо не е победил. Ясно си личи, че половината от гласуващите искат да гласуват с хартиена бюлетина и това е достатъчно основание да я има.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки който може да тегли пари от банкомат може да гласува на машина. Факт.
62
3
 
4
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Жалкото е на фона на ставащото в България да се говориза победа на машинното гласуване! Още по жслко е че се приравняваме към Венецуела , Бурунди и други африкански страни! Хубавото поне е че се брояха контролните разписки и по този начин се избегна фалшификацията от предните избори благодарение на която спечели Партиятс *** олигархията!
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На миналите избори започна да се говори че няма да има правителство и така стана сега обратното да видим четвъртата власт тя ли ни управлява е въпроса.
60
11
 
7
 
! Отговори
Точен преди 1 година
Браво на Възражане! Въпреки лъжите и провокациите срещу тях вървят към втора политическа сила. Ако разцепят ромския вот, са първи! Най-висок % от партиите Възраждане гласуват с машини.
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предпочитам машините , но е важно да знам дали след гласуване не остава памет за вота , което да се използва за следене и контролиране на хората.
58
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отивам да гласувам, един още на вратата ме подбутва към мадурката. Трябваше 3 пъти да кажа, че държа да гласувам с бюлетина... След мен беше съпруга ми, при него беше същото. Ако някой не е бил толкова настоятелен, със сигурност са го прекарали да гласува с мадурка.... ПП+ДБ /или ДС / могат да печелят избори само с мадуркови измами, затова е този неистов вой срещу хартиените бюлетини, с които гласува целия демократичен Свят и неистовото напъване да ни принудят да гласуваме само с машини.
57
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има хартиена коалиция а фашиска коалиция за войната и оръжията по заповед отгоре.
56
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както разбрахме на масовият българин му е висока топка да си валидира билетчето в градският транспорт. А за гласуване с машина - направо висш пилотаж.