38% от избирателите използвали възможността за преференция

Най-много пренареждане на листите има в редиците на ГЕРБ
10
38% от избирателите използвали възможността за преференция
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

38,3% от гласувалите на вота на 2 април са се възползвали от възможността да посочат кандидат с преференция.
Това е с около 2% повече от използваните на изборите през октомври миналата година преференции – тогава те бяха 35.9 %, анализират от Институт за развитие на публичната среда.

На изминалите парламентарни избори в най-голяма степен от възможността да пренареждат листите са се възползвали гласуващите за ГЕРБ-СДС.

Почти половината от тях (48.98%) са изразили предпочитание за конкретни кандидати в листите на коалицията.
В последните години първото място редовно се заемаше от симпатизантите на „Демократична България“. След обединението с „Продължаваме Промяната“обаче, гласуващите за коалицията и с преференция за конкретен кандидат стават 38.71 %.

Данните показват, че в най-голяма степен преференциалното гласуване е използвано в район Благоевград – 56.56% от избирателите на шестте партии, влизащи в 49-ото Народно събрание (НС), са се възползвали от преференцията.

Следват Враца – 47.88% и Варна – 47.14% (където третата в листата на ГЕРБ-СДС Славена Точева събра повече от 10 хил. преференции).

Най-рядко преференцията е използвана от избирателите в районите Кърджали – 9.2%, Силистра – 25 %, Търговище – 26.9% и Разград – 29.7%.

И докато в Кърджали спрямо миналите избори, употребилите преференция намаляват, в останалите три района има увеличение спрямо октомври, 2022 г. Но традиционно това са и четирите области, в които гласуващите в най-голяма степен харесват подредбата, предложена от партийните централи. И на тези избори в тези райони победител е ДПС. А избирателите на Движението пък в най-малка степен използват преференцията от нейното въвеждане досега.
До колко размествания доведе преференцията?

Бариерата от 7% беше премината от 112 кандидати на партиите и коалициите, които получиха представителство в НС. В този брой не са включени водачите на листи в отделните райони.

Най-много кандидати, преминали 7-те процента, има в листите на коалиция ГЕРБ-СДС – 43. Това е с 9 повече в сравнение с изборите от миналата година. Следва коалицията Продължаваме Промяната – Демократична България с 22, ДПС и БСП с по 21 човека. Партия Възраждане има едва 1 кандидат, който е събрал 7% или повече преференциални гласове. В Има такъв народ пък има 4-ма такива кандидати.

Листата на ГЕРБ-СДС в район Благоевград е тази, в която партийната дисциплина е сработила в най-малка степен. Там общо 5 от кандидатите преминават бариерата от 7% от гласовете. А преференциално за ГЕРБ-СДС са гласували 78.17% от нейните симпатизанти в района. Това е район, в който обичайно голям преференциален вот получава поставяният на последно място в партийната листа Стефан Апостолов. На изборите преди 2 години (4 април 2021 г.) той дори успя да измести водача на листата.  

На тези избори в нито един район няма изместване на водачи на партийните листи, което ясно показва как „служебните” преференции изпълняват ролята си в защита на партийните лидери и фаворити на политическите формации. И тази защита в листите често е и двойна, тъй като водачите имат възможност да са начело на листите в два избирателни района. Това за съжаление предизвестено превръща преференциалното гласуване в състезание за второ място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: изборипреференция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
38% от 48-те процента дет изобщо гласуваха не искали да гласуват за нито една от партиите директно. Показно за така наречената политическа ситуация преди така наречените избори в така наречената държава България...
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе аз гласувам за комшията, а вместо него влиза лена парапетчето..
4
0
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Преференция означава ИМЕ ? НЕ е Партия .КОИ СА ?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новият шеф на НС с преференция ли е избран да го .ба?
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз лично,искам Възраждане да управлява тази държава! Предостатъчно време дадохме на ГЕРБ,на ПП Американофили! От комунист бивш като Борисова,демократ не става! ПП зад гърба на българина,изпрати оръжие и горива за Украйна! Нещо с което Мнозинството българи,не сме съгласни! Напук на българина,не става! Искам българските интереси,да се решават Тук! А не в САЩ!! Ще гласувам за Възраждане и никой друг!! Аз съм българин и не се Кланям на никого!!!
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересен начин да добием представа за платения вот