Драми в парламента: Три партии не подкрепиха номинацията на Росен Желязков

Карадайъ определи модела на ГЕРБ-СДС като тийнейджърски
19 апр 2023 21:02, Йоана Цонева
19

Днешният избор за председател на Народното събрание предизвика остри реакции от групите на ДПС, "Възраждане" и БСП. Имаше и твърдения, че в парламента вече има коалиция между двете най-големи групи.

Седмица след старта на 49-ото Народно събрание, ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" влязоха в пленарната зала с решение - ротационен принцип на председателство срещу първите две политически сили и една категорична номинация - Росен Желязков.

"Даваме си сметка, че този ангажимент е израз на добронамерен тон между двете политически групи, разчитаме, че би се спазвал в бъдеще както от страна на ГЕРБ-СДС, така и от "Продължаваме промяната - Демократична България", обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, предаде Bulgaria ON AIR.

След 3 месеца начело на парламента би трябвало да застане кандидат на "Продължаваме промяната - Демократична България". Въпреки заявките за добър политически тон, напрежението в залата се изостри още след представянето на кандидатурата. Причината - някои от парламентарните групи видяха в обединението на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" около председател и общи политики заявка за съвместно правителство.

"Да, намерихте начин да заобиколите Конституцията, и да бъде председател на ротационен принцип. Честито на Никола Минчев, ще бъде председател по време на лятната ваканция", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя направи препратка към миналото 48-мо Народно събрание, когато изборът на председател на парламента отне 3 дни. Тогава, след разговори между ГЕРБ, ДПС и БСП бе взето решение начело да застане най-възрастният депутат Вежди Рашидов.

"Изляхте тонове помия върху БСП. Един представител на "Продължаваме промяната - Демократична България", който напусна групата на БСП и сега каза: "По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ", друг представител от ГЕРБ каза: "По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепим "Продължаваме промяната", коалиция на джентълмени с по една ръка?, попита Нинова.

"Говорейки за мнозинства, казвайки ги като човек, който беше от част от ръководството на БСП, тогава идеята, г-жо Нинова, беше с третия мандат на Стефан Янев да се прави кабинет с ГЕРБ и ДПС, това беше вашата идея, това беше вашето желание и не е тайна за никого. Не знам какво стана с референдума за джендърите, дали събрахте необходимите подписи, не знам дали има 50 разновидности на пола, но знам, че г-жа Нинова има 50 нюанса на морала", отвърна депутатът Явор Божанков.

"До този момент това, което чувам, можем да го определим като по-тийнейджърски модел "ГЕРБ", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Въпреки гласовете въздържал се на "Възраждане", ДПС и БСП, Росен Желязков оглави парламента. Народното събрание ще има и шест заместник-председатели – по един от всяка партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Нидерландия и Белгия до кога ще купуват руски енергоносители...незаконно и ще финансират войната на путин и убийствата на мирни жени и деца в Украйна???...лицемери!
11
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Бог да пази САЩ и Свободният Свят!Свободата е безценна!!!
10
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Обществена тайна е,че плащаме лицемерно...убийствата в Украйна,с надеждата,че това ще мине покрай нас,ЕС от десетилетия финансира троянски коне обслужващи путин и кгб,за проценти!ЕС от десетилетия финансира мафията в ИЕ...деца на служби зависими от КГБ,те са милионери,владеещи ИЕ...през работни места...през пропаганда,през съдилища и репресивни,през администрация!САЩ идват за вас обслужващите мафията и геноцида на путин...с пълна сила...с войските и службите си...с цялата си мощ!!! Война е!
9
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
САЩ може да ви "изкопае"като сАдам...закопал се жив в земята!...по "богати"ли сте от сАдам г-н пеевски,копейкин.борисов,нинова..а и доган????САЩ не са...лишените от образование и ограбвани от вас слугите на путин от образование,от Справедливост...от Армия...от Бъдеище ги лишавате...за копейки...престъпници сте убиващи Народа си сте!!!Бог да пази САЩ и Свободният Свят!Има Бог!
8
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
интересно гешев как ще откаже екстрадация?...ще пойскат и него...Война е и сте на грешната страна!ще ви отведат насила за да ви съдят...Война е...насила ограбвате Българите и финансирате "империята" на пУтин...убиваща невинни и мирни!време е за...нестандартни...Вайна е!
7
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ако пеевски и компания са се заблудили,че могат да минат САЩ...да заблудят САЩ да купят САЩ и институцийте им...ще се изправи пред Съд в..САЩ...Кралството...Война е!!! и "парите"ви нямат значение!!!САЩ ще предложи на Съюзниците си...екстрадация на мафиоти обслужващи и финансирали путин и войната му!Война е!Света ни плаща прекалено скъпо,Народите ни плащат прекалено скъпо...кражбите и предателствата им!!
6
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
САЩ скоро ще поиска екстрадиция на обслужващи геноцида на путин в Украйна,САЩ ще изиска екстрадация на мафиоти обслужващи войната и геноцида на путин,ограбващи Българите,за да ги изправи пред Съдилища в САЩ,заплашващи с деянията си САЩ и Свободният Свят!...Война е...мафията и русоробите я обявихте на Света ни...и животоопасна грешка допуснаха!!!...парите ви...са просто...хартия!Бог да пази САЩ и Света ни!
5
1
 
1
 
! Отговори
Божееее преди 1 година
хаха,става въпрос за едни интереси на Народа ни,за подкрепа от съюзници,става въпрос за сигурноста на България,на децата ни,дпс си пазят...певски,*** и бсп обслужват...путин за пари и служби...и вменяват на Българите колко било лошо българин да подаде ръка на българин?!?!?колко "лошо " е да дадете шанс на децата си да живеят Свободни!това ви манипулират от руското и дпс-***-бсп!Шенген,Еврото...Инвестиции...Образование...Модерна Армия...за да има България!!!..САЩ не спи..
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да не го искат.. кой ги пита?? Аз пък не искам копейки в Парламента.. изхвърлете ги!!
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя парламент трябва да го затворят, да бутнат сградата и да направят жълтите павета на бунище. След това мога да пробват да правят нов на другия край на България, като изключат всичките мръшляци, които сега имат и минално участие в политиката и управлението на България, и може и да успеем да поеглим напред и нагоре най - накрая.Тия сега, като си спретнаха колицииката първото дето ше напраят сигурно ще бъде да се одупят на Америка и да пратят Българи в Украина.
2
3
 
2
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
Така и не разбраха тези хора, парламента не може да функционира без да се излъчи председател, най-лесния варинт за това е от двете топ партии като се излъчи имат доста над 50 процента от депутатите, всичко останало ще бъде сложно.
1
2
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Моделът Доган е на път да се...срине. Депесето вече не е...балансьор и лапачката под формата на...държавни поръчки приключва. Карадаъто...рита,ама файда няма,комедия ла...финита.