Добрев: ПП в последните 2 години "поръчваха, ядоха и пиха" и сега изведнъж дойде сметката

По думите му ПП никога повече не бива да се докопва до държавния бюджет
23 апр 2023 15:00, Йоана Цонева
246
Добрев: ПП в последните 2 години "поръчваха, ядоха и пиха" и сега изведнъж дойде сметката
Снимка: БГНЕС

"Много трудно ще се стигне 3-процентния праг. Този бюджет е прекалено оптимистичен, защото той залага прогноза за икономически растеж от 1,8%. Имаме прогноза на БНБ от 0,4% и прогноза на МВФ от 1,4%. Според нас икономическият растеж на България ще бъде между 0,4 и 1,4%, някъде посредата". Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

По думите му това е основополагащо, защото именно на база на икономическия растеж се смята БВП и приходите в бюджета. Според ГЕРБ очакваният дефицит ще бъде много повече от 6,4%, защото приходната част няма да е тази, която МФ предполага.

"Първо трябва да видим този бюджет. Ако наистина дефицитът е 6,4%, това означава, че трябва да забравим за еврозоната и трябва да започнем да се притесняваме за финансовата стабилност на държавата. Всеки дефицит над 3% означава дългова спирала, теглене на десетки милиарди нови задължения за държавата и означава гръцки сценарий", коментира Добрев в предаването "Неделя 150". И продължи:

"Ако не се предприемат никакви действия, наистина има опасност за финансите на държавата и за гръцки сценарий. Ако се предприемат действия, може и да се спаси положението. Лошото е, че тези, които доведоха държавата до тази ситуация, сега сякаш се скриха и избягват да коментират".

Още по темата
Според него не трябва да се вдигат данъците. "И самият Асен Василев е против да ги вдигаме", добави той.

"Ако вдигнем данъците, проблем няма да имаме. Обаче ако вдигнем данъците, това означава да забавим икономическия растеж на държавата, означава да натоварим бизнеса".

"Само споменаването на възможността да обложим печалбите на всички фирми с 33%, вреди на бюджета. Фирмите, чувайки тази заплаха, масово ще започнат да крият резултата - и за миналата година, и за тази година. Самата идея да обложим свръхпечалбата на всички фирми вреди", изказа мнението си депутатът.

Много трудно ще се справим с тази ситуация, решенията никак не са лесни, обобщи Делян Добрев.

"ПП в последните 2 години "поръчваха, ядоха и пиха" и сега изведнъж дойде сметката от Министерството на финансите. Сега те първо се опитват да намерят грешка в тази сметка, което няма да се случи. В последствие като видят, че сметката е правилна, ще започнат да се скатават".

Добрев се обяви срещу кабинет с "Продължаваме промяната". Той уточни, че това е личната му позиция:

"Не мисля, че най-добрата комбинация е между първите, особено ако втората сила - "Промяната", иска отново да управлява бюджета на държавата. Всъщност те ни докараха до тази ситуация. Ако ще се прави коалиция между първите двама, за да управлява "Промяната" отново по безобразния начин, по който го прави през последните 2 години, по-добре, моето лично мнение, е да няма такава коалиция. По-добре отново да отидем на избори, отколкото да позволим на тези "шарлатани" отново да правят експерименти с бюджета. Защото тези експерименти накрая ги плащаме всички".

"В последните 37 години от началото на тегленето на кредити от България, средно сме теглили по 1 млрд. на година. Сега заради "шарлатаните" взимаме по 13 млрд. - 13 пъти повече дълг теглим на година заради тези експерименти", подчерта още депутатът от ГЕРБ.

Той уточни, че официалната позиция на партията е да направи всичко възможно, за да се случи коалиция между първите две сили в парламента, защото това би било стабилно мнозинство, което би могло да извади държавата от кризата.

Ако те не приемат създаването на такова стабилно мнозинство с първия мандат, не виждам как биха могли да очакват някаква подкрепа от нас за втория мандат, добави Добрев. Според него не е възможен и вариант, в който ПП-ДБ предложат формат на правителство, в който да няма политически фигури, и ГЕРБ да го подкрепи.

Според него дори да има коалиционно правителство, ПП никога повече не бива да се докопва до държавния бюджет:

"Тази сметка, която я получихме от Министерството на финансите, ще ни се стори като детска игра в сравнение с това, което ще се случва оттук нататък".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
8
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 година
ГРОБ ще подкрепи правителство на ППДБ с втория мандат! Иначе Магнита иде.
132
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драматично е за обръчите на ГЕРБ, защото ще им отрежат далаверите с бюджета и източването към техните хора. Ще почнат да се оплакват: Защо спирате държавните инвестиции в нашите фирми на нашите хора. Намалявате дефицита, но защо с нашите пари? Вземете парите на бедните, не на богатите. Както е казал митничарят на контрабандиста, който му се оплакал, че има семейни проблеми и не може да му плаща подкуп, колкото преди: Ти си в трудност, но защо за сметка на моите пари?
131
1
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Нека да им кажа на тези, които се мъчат да съставят правителство нещо важно. Българите ще понесем и инфлацията, и обедняванията, но пък гладни няма да останем. С хора като нас, трябва да се говори само честно и истината. Ако пък не е така, депутатите отново ще ги е страх да напуснат Народното си събрание.
130
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Оставка!
129
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито те нито грабгерб трябва да имат достъп до бюджета, това им е целта и на двете разбойнически фракции -- оттам крадат легално чрез гласувания в парламента на фалшиви и вредни за България закони и решения.
128
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът за изхвърлянето на американските слуги от властите не е дали, а кога. По-рано или по-късно.
127
5
 
7
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
*** пето бяха 7 /седем/ месеца.Останалото време е Зеления чорап,чийто финансов министър кака Росица е ваша служителка.Слафчо ви извърши поръчката да разтури правителството и сега буци много уважава чорапа.
126
4
 
12
 
! Отговори
Black River преди 1 година
ГЕРБКП, никога повече не трябва да бъде допускана до управление! Никога!!! Има една народна мъдрост която гласи "За да се развърже нещо, първо трябва да се завърже". Никога повече герберастия, за да тръгне България напред!
125
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре сега всички кравари гласували за ПП-ДБ или ГРОБ-СДС, нарамвайте по един калашник и мааарш в Украйна, като искате толкова да смачкате руснаците. БегоооМ МААААРШШШ, кравариии!
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добрев иска 6,4 процента дефицит за гербодепесарската мафия. Ще се отрежат всички корупционни плащания към обръчите на ГЕРБ към общините за достигане на 3 процента.
123
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямата част от новия дълг е за рефинансиране на дълговете на ГЕРБ от 12 години управление. Последният, който намаляваше дълга, беше Орешарски и БСП.
122
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подготвят българите за пушечно месо. Поради тази причина фактът, че днес хиляди българи са викали против войната не е приятен.Новината я няма почти никъде. Включително и в днес.бг. И това го правят журналисти, които работят за около 2000 лв.
121
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 127 А защо този протест не беше обявен? Най-малко Костадинов щеше да го спомене.
120
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадецът вика :"Дръжте крадеца" ! Герберастите 12 години "поръчваха, ядоха и пиха" и никой още не им е потърсил сметката , а кауня от Аскиу , дето напъха цялата си рода на заплатки в Ощината , сега се загрижил за ПП ...
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюджетът: "Постна пица за корупцията и мафията на ГЕРБ"
118
6
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Ако някой ми беше казал,че в София ще изляза 20 000 чевека по улиците и днес.бг нямаше да напише и една дума за това нямаше да го повярвам.Обаче е факт.Днес хиляди българи извикаха: НЕ НА ВОЙНАТА! Само в София бяха около 10 000.
117
1
 
10
 
! Отговори
Iron Maiden преди 1 година
Добрев: ПП в последните 2 години "поръчваха, ядоха и пиха" и сега изведнъж дойде сметката?????? Това са думите на политическият и икономически *** Добрев!!! Това неадекватно същество говори за 2 години (2 х 365 дни = 730 дни!!!!!!!) власт на ПП а той и неговите също толкова "умни", "грамотни" и "гениални" колеги, реално свалиха от власт ПП след не повече от 200 дни!!! Срам и позор с такива *** ГЕРБ да прави политика!!! Явно 'харакирито' не е само японска традиция!!!???!!!
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кифтетата в парламента са евтини и от месо, а неудачниците тук папат банани като добри маймуни демократи хахаха
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 119 Е как няма напълнееш ве, пенсионер? Като нямаш пари за храна, нагъваш само хляб и кисело мляко. Ще напълнееш не амиии...:)))
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес Костадинов измисли нов термин за коалицията ПП-ДБ...Сoрoc- Донос в канала си в ютюб. Муахахаха...