Василев: Ще подкрепим бюджет с 3% дефицит, без увеличение на данъците

ПП-ДБ няма да подкрепи проектобюджета за 2023 г., пълен е с грешки
23 апр 2023 14:21, Йоана Цонева
60

Открити грешки са причината настоящият проектобюджет да не бъде подкрепен. Според бившия финансов министър по Плана за възстановяване и устойчивост са заложени да се направят всички разходи, а да се получат нула процента от приходите.

"Продължаваме промяната" няма да подкрепят проектобюджета за 2023 година, заради грешките в него, заяви съпредседателят на партията Асен Василев, предаде Bulgaria ON AIR.

Според него дефицитът може да бъде намален до 3%. Василев отново подчерта, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, но са готови при получаване на втория мандат да предложат състав на кабинет.

"Ще подкрепим бюджет с 3% дефицит, без увеличение на данъците", заяви Василев.

По думите му втората грешка е, че не е заложено да се съберат 100 процента дивидент от държавните предприятия. Само с корекцията на тези две грешки бюджетният дефицит намалява с над 4,5 млрд. лева, твърди Василев.  Заложените капиталови разходи са в размер на над 10 млрд. лева, като за миналата година те са два пъти по-малко.

"Трябва да се види много детайлно каква е степента на готовност, има ли пуснати поръчки, има ли избрани изпълнители, за да може тези капиталови разходи всъщност да се реализират", коментира още Василев.

Той потвърди, че при получаване на втория мандат, коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" ще предложи състав на кабинет, който да превърне България в нормална европейска държава.

"Ще разговаряме с всички политически сили, за да можем да получим подкрепа за тези политики", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Коалицията няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, защото смятат, че посоката на управление на страната в последните 2 години трябва да бъде запазена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
10
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"Бойко и Слави искат вдигане на данъците и замразяване на пенсиите" --- Опитай се да решиш едно п.росто уравнение, амебо! Имаш Един Хляб и трябва да изкараш с него 10 дни - а) ще го изядеш за 2 дена и ще гладуваш 8 или б) ще го разделиш на 10 равни части, за да не п.неш от глад.
17
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди изборите Киро и Асен тръбяха: "Гласувайте за нас за да има правителство, за да има бюджет". А сега.... Няма да подкрепят правителство, няма да подкрепят бюджет. Никога повече няма да гласувам за тях.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 - Не разбираш съвременната икономика (което е нормално, защото никой не обича да говори за нея) - Не можеш да я сравняваш със семеен бщджет. Тук говорим за генериране на безкране дълг. Ако елиминираме дълга и спрем да правим нов такъв, знаеш ли колко мулти-милиарно компании ще изгърмят като балон с горещ въздух?
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие подписахте затварянето на ТЕЦ-овете, срещу 1-2 милиарда компенсации, а те са генерирали 4-5 милиарда лева тая година + най-евтиния ток в Европа. Как да ви вярвам!!!!!!!!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не стига, че съсипаха държавата ПП, бе стига, че загубиха изборите, Ами пак се натискат за управление и съвети дават. Безобразие! Тяхната линия била правилната ..Боже опази....
13
1
 
7
 
! Отговори
И как ще ги докарате преди 1 година
тия 3 процента бе *** крадлив.Нови заеми, рязане на социални помощи и още куп други благини за народа.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички м.а.лоумбици, които гласуваха пак за Промяната заслужават линч!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 Ами ето го резултатът от ,,чегъртането,, - държава на ръба на фалита!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 Ще искат, не може да харчиш повече, отколкото получаваш!
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов и борисовчетата трябва да бъдат изчегъртани до корен
8
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
точно,а Бойко и Слави искат вдигане на данъците и замразяване на пенсиите
7
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, Василев!
6
1
 
15
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Миналият бюджет на тоя Василев залагаше ръст от 7% Годината завърши на ръст от 1.6% и с огромен дефицит. Това е катастрофа за финансов министър. Толкова колко е икономист тоя! А колко може да му се вярва човек миже сам да съди като го погледне. Веднага ти става неприятен, това е естествената защита на човек към такива , като него.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сутринта по БНТ Калимански обори с аргументи всичките му твърдения за грешки в проектобюджета на служебното правителство. На Кокорчо му остава да вади зайци от цилиндър.
4
0
 
8
 
! Отговори
Нещо преди 1 година
за похода за мир ше се престрашите ли да пуснете ?
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ли трябва да си глynав за да гласуваш за тоя
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това още ли не е в затвора???
1
5
 
24
 
! Отговори
Ама разбира се преди 1 година
Накрая глу паците от София ще разберат че това е новата Ружа Игнатова, ама както при нея ще е вече късно. А иначе пак ни предлагате от същото като в миналия парламент където никой не искаше да има общо с вас.