Атанасова: Приемаме с разбиране забавянето на мандата

ГЕРБ-СДС приеха даденото време като шанс да стигнат до разбирателство с ПП-ДБ
24 апр 2023 21:06, Йоана Цонева
24

По-рано днес Румен Радев заяви, че е важно Народното събрание да приеме бюджета и приоритетните закони за страната. Държавният глава все още не е връчил първия мандат.

От ГЕРБ-СДС приеха даденото време като шанс да стигнат до разбирателство с втората политическа сила, която до момента се явява най-желан партньор за съставянето на правителство. Още утре те ще проведат лидерска среща с ПП-ДБ.

"Приемам го с разбирането, че може би е нужно още малко време, за да може партиите да говорят помежду си", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ, съобщи Bulgaria ON AIR.

От първата политическа сила се надяват да успеят да съставят управление с първия мандат.

"Започнахме в няколко стъпки - обща законодателна програма, избор на председател. Следващата стъпка е разговор за правителство. Ако имаме воля, ще бъде добре за България", каза Атанасова.

От ПП-ДБ пожелаха да запазят мълчание преди лидерската среща утре. Още веднага след консултациите при президента обаче, те бяха категорични - няма да дадат подкрепата си за първия мандат.

"Слагаме ясен стандарт в българската политика – това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите действия и след изборите", коментира преди дни съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Така утрешната среща се явява последен шанс, в който от партията биха могли да променят решението си относно подкрепата на първия мандат.

А ако в крайна сметка ГЕРБ-СДС не събере подкрепа за кабинет, вариантите за редовно правителство намаляват. Следващи на ход ще бъдат от втората по големина политическа сила - ПП-ДБ. Междувременно пък от най-малката партия в парламента - "Има такъв народ", които вече посочиха, че ще влязат в ролята на коректив на управляващото мнозинство, се провалиха в опита си да проведат допитване за промяна на държавното управление.

Те събраха едва 145 хил. подписа за провеждането на референдум за президентска република от необходими 400 хил.

"Ако сега не се състави правителство, или се състави краткотрайно и неработещо правителство, този път не ние, а хората сами ще повдигнат темата за президентска република", заяви в профила си във Facebook лидерът на партията Слави Трифонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аматьорка.
19
0
 
2
 
! Отговори
Патриций преди 1 година
След като са първа и втора политически сили това означава че така или иначе народа се е произнесъл кой иска да го управлява двете партии заедно в коалиция.Обаче пуста алчност немогат да си разделят благините а пингвина ги дебне отстрани с гол в расата *** и ше им го навърви и на двете партии ако не съставят правителство пак той ще управлява.Поне докато не закрие държавата.Почти успя.
18
0
 
2
 
! Отговори
ПП/ДБ Активист преди 1 година
До 14 Искаш да кажеш че ше му приемат кожения байонет на гн Петков за да им напише празен чек.
17
0
 
0
 
! Отговори
todor преди 1 година
С Бойко и преди и сега няма да се договаря,а само ак иска влас,трябва да танцува валс с Асен и те го знаят но се увартат ,белким нещо някой им клекне.............
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16 Еврото спаси Гърция от банкрут. Члевлнството й в Шенген я спаси. Дълг от над 300 млд й бе опростен, в режим на бавно частично погасяване, без никакви условия.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяко забавяне е опасно за държавата, която се сдоби с 13 млд дълг и дупка в бюджета. Накои сравнямат приближаващи се срив на икономиката от нарастването на дълга, с гръцката криза. Неможе да става сравнение, защото, когато изпадна в дългове криза Гърция беше и е в Шенген и еврозоната, а България не е. Заради опустошителната политика на ПП не се очаква скоро да стане.
14
4
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
Пак няма да ви бъде Десо!-:)) Герб Отече отдавна у канало!!!
13
4
 
6
 
! Отговори
хааааа преди 1 година
То и кожената манлихера на Киро ще приемате с разбиране вече, ама geç kaldı, както казва коалиционният Ви ПАРТНЬОР
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ИТН, Митрофанова ще им помогне с подписите, тя обича да се подписва!!:)):))
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приемете забавянето като това да съберете повече храчки върху вас!
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
К*а*д*ъ*н*о
9
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Връщайте мандата, ***!
8
7
 
6
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Отново БСПто Петков манипулира всички с цел да се налага - никой никъде не му е казвал, че няма да изпълнява обещанията си, но той го изтъква като условие за коалиция -демек като влезе в коалиция той ще си прави своите неща независимо от условията в Държавата и няма никакво значение мнението на коалиционните му партньори...Или те ще го слишкат и изпълняват или избори, значи..Това е типично
7
4
 
11
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Един и същ човек ли пише коментарите тук?
6
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пoнeжe Kиpo oлиroфpeнa бaвнo чaтka и тpygнo cи nogpeжga литмycитe...
5
10
 
18
 
! Отговори
тото преди 1 година
Какви са онези,които гласуваха за крадците,които ни обираха 12 г?Чиновници,разбойници и ц-г-ни.А 60% от българите си стояха у дома.Какво е това?Инфантилно-робски манталитет.Защо сме такива?
4
11
 
18
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Само в затвора ще сте приети подобаващо !!!
3
8
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Ама *** ли ни решава съдбата?
2
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до къде се докара българино - магистрални труженички да решават съдбата ти - отвори си поне едното око и виж каква пропаст са ти приготвили
1
12
 
13
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
Деса ли е премиер или Тиквата :)))