Светлин Танчев: Който и да управлява НС, трябва да върне бюджета в реалистични параметри

Според него големите партии гледат към следващите и бягат от "горещия картоф"
3 май 2023 22:54, Йоана Цонева
10

Ролята на държавата е да създаде благоприятна обстановка, в която работещите хора да могат да произвеждат повече и да вдигнат доходите. Това заяви икономистът Светлин Танчев и подчерта, че трябва да се вземат заеми, за да има растеж.

"Живеем на кредит, ако разходите са повече от приходите. В нашия случай са заложени много ниски приходи, докато разходите са огромни", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Танчев е останал изненадан от капиталовата програма.

"По-добре да няма нов бюджет към момента, отколкото да има това, което се предлага. Липсата на бюджет поне ще потисне проинфлационните политики, които са заложени в този бюджет", заяви икономистът.

"В момента е 3 май, те са заложили 11 млрд. лв. капиталови разходи до края на годината. Това означава, че са много сериозни проекти, за да "глътнат" такива суми. Не виждам как биха могли реалистично да бъдат похарчени такива пари. Ако съумеят да се похарчат, това неминуемо ще ускори инфлацията", обясни икономистът пред .

По думите на Танчев, което и правителство да приеме бюджета, то трябва да го върне в реалистични параметри и да бъде свит дефицитът, който потиска инфлацията. Не може държавата да създаде пари, единствено работещите хора могат да го направят, изтъкна икономистът.

"Икономиката е физиката на стопанския живот. По някое време музиката спира и трябва да се плати сметката. Ако политиците продължават да се заиграват и да гледат в друга посока. Сметките трябва да се платят. Трябва да се оправи ДДС-то и да се стегнат разходите за помощи. Цената на тока и газа се върна от 2019 г., инфлацията започва да се свива. Изоставаме, защото правителството продължава да гледа единствено към популистичните мерки", каза още гостът на Ганиела Ангелова.

Според него големите партии гледат към следващите и бягат от "горещия картоф", а нивото на дебатите е много първично. Танчев е на мнение, че от ПП-ДБ са свалили картите твърде рано, връзвайки се на един блъф от страна на обиграния Борисов.

"Може би се надяваха на по-добронамерена игра и постъпиха лекомислено. Няма шанс, някои преговорни отношения пак се нарушиха", смята гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Финансист преди 11 месеца
Наистина трябва да се вземат заеми, но за да се изплатят тези на третото му правителство. Че лидерът им на Герб вече не помни колко са били. Дори и лентички на магистрали няма къде да реже.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ха... Светлин Танчев изплува от небитието. Тоя беше депутат от партията на Н. Бареков, известни с неадекватността си гепаджии. Коя нормална медия ще го покани тоя празнодумец Танчев - как пък не поканиха някой който разбира нещата и говори истината, жалки сте!
3
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 11 месеца
До Анонимен2---- имаш основание ,как пък не дадоха на някой дето се занимава реално с производство ,все някакви книжни умници се изказват
2
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Намалете цените, заплатите и пенсиите и всичко ще си дойде на мястото. С тези раздути бюджети дефицита не 12 млрд. лева ами ще се увеличи на над 20 млрд. лева
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като прочетох икономист и по нататък спрях да чата.