Сергей Станишев: Какво имаме за две години? Нищо!

Той призова политическите сили да поемат своята отговорност
7 май 2023 12:28, Нели Христова
103
Сергей Станишев: Какво имаме за две години? Нищо!
Снимка: БГНЕС

Логически и политически най-закономерна е коалиция между първите две сили, но и двете имат много политически интереси от гледна точка на тяхната идентичност и много издълбани ровове, междуличностни. Това заяви пред БНТ евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Сергей Станишев.

"Бих препоръчал малко да заровят егото, защото от това състояние губят всички политически сили. По отношение на ПП-ДБ - да спрат да се държат като в детската градина. С 64 депутати не можеш да се държиш все едно, че имаш 100 или 120. Когато се казва от страна на ГЕРБ, и Борисов го изигра добре това - "Представете кабинет!". Да представиш в тази ситуация предимно политически кабинет от фигури разделителни и дразнещи за другата страна - ами това е пряк път към нищото", каза той.

Станишев призова политическите сили да поемат своята отговорност.

Политиката е най-вече отговорност и лидерство. Вече две години наблюдаваме един и същи сюжет - правят се някакви маневри, имитация на опити за съставяне на правителство, колкото да се прехвърли отговорността и да не изглежда някой виновен за поредните извънредни избори. Защото за две години какво имаме? Нищо! Пет избора, за над 500 млн. лв може би похарчени, и неспособност да формираш стабилно управление, което е скандално, защото държавата е застинала. По време на криза и война, на 300-400 км. у нас, ние не можем, политиците, да излъчат стабилно правителство, което да кове закони, да осъществява ПВУ и да решава икономическите и социални проблеми в страната. И това подрива доверието в политиците като цяло, посочи той.

Според Сергей Станишев евентуална подкрепа от страна на БСП за кабинет на ГЕРБ би обезличило още повече социалистическата партия.

"БСП е сама, за съжаление, ръководството ѝ я постави в положение, когато е резервна гума на което и да е управление  ли конфигурация. От 82-а депутати, в комфортната позиция на единствената опозиция на ГЕРБ в периода 2017-2021, да отидеш на 23-ма - можеш да правиш всякакви ефектни фрази и да обвиняваш когото щеш - вътрешна опозиция, президента, но ти си загубил 750 000 гласа и това е реалността. И с 23-ма депутати не можеш да бъдеш водеща политическа сила. И го казвам с болка, защото е абсурдно и обидно в най-бедната страна в ЕС, с толкова социални проблеми, левицата да бъде толкова слаба", изтъкна той.

Станишев се противопостави и на инициативата на БСП срещу т.нар. "джендър идеология" като я определи като измислена тема. Не е съгласен и с позицията на социалистите за отлагането на присъединяването ни към еврозоната. Той напомни, че има решение на Конгреса на БСП, одобрено с голямо мнозинство, което подкрепя приемането на еврото у нас. Предупреди и че с липсата на ясни позиции относно приоритетите на страната има риск да се окажем в периферията на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Как нямаме нищо за 2 години бе ? Имаме тотална разруха !
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Но пък вие направихте много неща, все погроми срещу държавата! Изгонихте милиони граждани! Ограбихте държавата за да си вдигнете хотелите и къщите! Точехте хазната с далавери-проекти в услуга на олигархията! Отклонихте милиарди пари! Закрихте производства! Развихте чудовищна корупция, от която инвеститорите не смеят да идват тук!
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Говорят капиталистите--социалисти от червената буржоазия. Как може да има хора, които ви вярват?
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма, как да не нарека този изправен ***, жалък пумиар. Кой въведе плоския данък, с който продължавате да доите най-бедните по време на инфлация за да си поддържате хотелите? Някой знае ли, какво е направила майка му? Вие зялото задкулисие на прехода, какво направихте за 31 години? Какво направихте? Всъщност тези 2 години трябва да са на вашата сметка, понеже на местно ниво вие продължавате да си работите и цуцате заедно - партиите на статуквото. Там промяна няма. Така че 31 + 2 = 33 години
62
0
 
0
 
! Отговори
Кирчо преди 11 месеца
Виж сьа.., направихме самолетна линия между Скопие и София !
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е как нямате, имахте правителство с ПП.:))
60
0
 
4
 
! Отговори
Дядката преди 11 месеца
Как какво имаме бре Станишко?Имаме цяла дузина провалени политици съсипали България , включитело и ти!Интересното е че никой от тях не се смята за виновен!
59
4
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Много точен коментар на Станишев.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Станишев , грабвай мешката калашника и кубинките и бегом в град Херсон където си роден да го защитаваш и да дадеш личен пример на всички които искат да дават оръжие на воювашите държави . И като ти пръснат мозъка обещавам да ти паля свещи долу в пясъка и да ти чета заупокойни молитви за починали .
57
1
 
8
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
Този д***л е от 33 години в управлението на България, тотален смещник е!
56
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
И ти Серго си едно нищо,но още те търсят удобни за теб журналисти.
55
0
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 11 месеца
И СерГей щом дава акъли, значи всичко е хептен в батака...
54
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 11 месеца
Станишев, а за 30години- пак НИЩО!!!!!!!!
53
3
 
6
 
! Отговори
Спиро преди 11 месеца
Бойко Борисов е недосегаем мафиозо засега ама той и Луканов беше недосегаем.
52
1
 
8
 
! Отговори
Пена преди 11 месеца
БГ = държава на крадците и мошениците. Начело на държавата е Пеевски = най-големия крадец и мошеник на Балканите. Съдебната система оправдава виновните и вкарва по затворите невинни хора, които изнудват за пари за да ги пуснат.
51
0
 
14
 
! Отговори
Христо преди 11 месеца
Серж,я кажи преди 10 години Любен Гоцев(вече в деменция,на 83 години) ли сложи Пеевски за шеф на ДАНС?
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да, ама докога? ПП и ДБ си заминават. Не съм сигуен, че ще ударя и 16-7% на следващите избори и то ЗАЕДНО!
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А ти пъна 4 пак нищо, така че си мълчи :)
48
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Боко е в.изолация, а той блокира държавата, без да му мигне окото!! Не търси под вола теле!!
47
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кризата ще се разреши, когати боко пусне кокала!!