Денков е разговарял с Габриел, в следващите дни влизат в работен диалог

Размразяването на преговорите - след като се чуят условията на ГЕРБ
28 май 2023 18:57, Нели Христова
202
Денков е разговарял с Габриел, в следващите дни влизат в работен диалог
Снимка: БГНЕС

Говорих с Мария Габриел, надявам се утре-вдругиден да влезем в работен диалог. Това коментира Николай Денков от ПП.

Не е обсъждан вариант Мария Габриел първа да заеме премиерския пост.

"Причината е, че следващите седмици следва да бъдат приети доста важни и сериозни закони. Видяхме какво стана с варианта на НПК, осакатен в правна комисия. Намесихме се категорично, Казахме, че е неприемливо и след това в пленарна зала беше възстановена оригиналната версия".

По думите му тепърва ще има опити да се попречат а приемането на законите, а правителството ще бъде както гарант, така и заложник на законодателната програма.

Никъде и по никакъв начин не са обсъждани уволнения на учители и директори, изтъкна Денков.

Размразяването на преговорите е възможно, след като да се чуят условията на ГЕРБ. Те предлагат да се деполитизира кабинетът, ще обсъдим и този вариант, коментира той.

"След това изказване, което възпали малко духовете, по отношение на смяната на кадри, аз веднага се обадих и казах, че аз съм на другия край на спектъра - че всичко трябва да се прави спокойно", обясни Денков пред bTV.

По негови думи, "Промяната" искали да помогнат на Мария Габриел и ГЕРБ да не са в ситуация "всичко приключи" при връщането на неизпълнен първия мандат, макар и да имало такива съвети. Искали да дадат знак, че има надежда за втория мандат.

"Първият възможен период беше вечерта, за да може на другия ден да имаме крайно решение", обясни академикът защо Националният съвет на партията е бил толкова късно вечерта.

"Действително, една от темите беше, че трябва да се направят промени в службите. Има причини за това, но тя беше интерпретирана по напълно превратен начин, че едва ли не се съгласува кои да са хората с чужди служби. Смисълът на това законово изискване е ръководителите на служби да имат достъп до квалифицирана, секретна информация, която се дава от чуждите служби. Това е стандартна процедура, винаги се е правила и винаги ще се прави и тя означава следното: ако вие предлагате човек за такава позиция, той за да може да си свърши работата, трябва да има достъп до съответните нива на секретност в партньорските служби, включително и в НАТО, но не само - Европол, съответните партньорски организации в другите държави. Така че това е изискване, за да може да си свърши работата", каза Денков.

Като "пълна измислица" на хората, които съветват Борисов, той определи твърденията, че ще се сменят директори и учители.

"Никога по никакъв начин не е обсъждана смяна на директори на училища или на учители. Тук ставаше дума за директори в администрацията. Когато стана дума за образователната система, там се имаше предвид МОН", каза той.

"Може все още малко да се деполитизира състава, както казват те", обясни той.

Разговорът трябвало да продължи под формата на преговори.

Правителство трябва да има, доколкото чувам, ГЕРБ са на същото мнение, обясни той. Според него трябва да се внимава с партия "Възраждане", които били на принципа "колкото е по-зле в държавата, толкова по-зле за нас".

Денков коментира, че част от експертите в проектокабинета "Денков" са посочени от ДБ, които стояли встрани, за да не изглежда твърде политически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
3
 
! Отговори
Василев преди 11 месеца
Яжте буболечки селяни прости!Ако не искате сами доброволно, ще стане по другия начин!Агент Кларк Морисън!ЦРУ!!!
59
2
 
20
 
! Отговори
КИЛИМАРОВ преди 11 месеца
АБЕ ЗАЩО КИРО ПРЕЗ ДЕН ОБИКАЛЯ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ И ИМ ИЗТРИ КИЛИМЧЕТАТА ДА ЛЕЖИ И КЛЕЧИ НА ТЯХ?
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПЕРАЛНЯТА утре вземат ала бала мандата от Радев в 17:00ч.
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво правителство?След "ала-бала" с фатмакников е ясно,че вие,барабар с ДебилБъ при честни избори сте 2-3% и няма да помиришете парламент,а Боко след онова изказване за 240-те партии и след целувката,която ви върти, електората му е спаднал поне наполовина,та...Киро и ОПГ-то му - 3% + Боко - 12-13% = 15% от 40% гласували.И му викат "Правителство на националното спасение".Не,ако съставите въобще такова,то ще е "Правителство на спасението на политическия ******" както каза Гешев.
56
2
 
12
 
! Отговори
Бачо Киро преди 11 месеца
ГЕРБ и ПП ДБ ще създадат Коалиция на Пералнята.Единстено ги интересуват постове,уволнения,чистки....това чух в тоя запис.
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
САЩ фалира, слуги. Дедо ви Сорос скоро ще ви спре кранчето, не му вършите работа и Ротшилдите търсят изход от лабиринта. Всички ще потънете скоро като мишки в море.
54
13
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Само възрожденци във форума. Що така бря? Марш в Москва, тук е Европа!
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Айде, перачките, изпрахте вече Бойко, в сравнение с вас направо блести от чистота, така че можете да си ходите! Нямате повече работа тук!
52
5
 
14
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Никакви разговори на ГЕРБ с Менкаджиите, докато Кики не обясни,какво значи да направиш "Ала -бала" на изборите,с руската матрьошка Радев? Иначе намало да имат и 10%...
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Денков на ала-бала с Габриел.
50
6
 
16
 
! Отговори
АМА СРАВНЯВАЙТЕ! преди 11 месеца
ВСИЧКИ СКОЧИХТЕ СРЕЩУ ПЛЕВНЕЛИЕВ, БИЛ ***, А ТОЯ МОЛЕЦ, ДЕНКОВ ЩЯЛ ДА НИ БЪДЕ ПРЕМИЕР, ДА УПРАВЛЯВА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА?
49
2
 
20
 
! Отговори
Чак толкова не било преди 11 месеца
Аз толкова безоки хора не познавам. Ако ме изтипосат на запис да казвам как ще се пробвам да уволня хората законно, ако не незаконно ще ги разкарам, ще потъна от срам. Това са държавни служители, семейства, съдби. И то не за да подобриш нещо, а за сложим наши хора. Това го казва ачък ачък в записа. И с цялата си наглост излиза днес при Лора кокора и казва: Нищо скандално не съм казал?! Е няма такива наглеци. България не помни чак толкова голямо безочие.
48
1
 
12
 
! Отговори
Василев преди 11 месеца
Юдо-масонската интернационална мафия държи здраво в прегръдките си българските кукли на конци и никога за нищо на света няма да допусне българския народ сам да определя своята съдба , сам да нарежда политическия и обществения живот и сами да разпределят еврофондовете и обществените средства!България е в модерно робство!!!Агент Барни Хамън!ЦРУ!!!
47
8
 
3
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
Да ни обясняват тараканите, как руските "окови" щели да ни спасят, е повече от перверзия! Но за тях това е характерно!
46
2
 
9
 
! Отговори
Кънчо преди 11 месеца
Никакви преговори шарлатани.еволюцията в настройките за правителство с герб в рамките на два месеца: 1.никакъв шанс за управление с герб 2.започваме преговори за кабинет 3.молим се герб да продължим преговорите за кабинет. Такъв кабинет би бил вреден за БГ. Това са доказани национални предателя, които бодро обясняват в студията как всичко било нормално. Време е да си върнем държавата. Нови избори и ПП и герб в канала. Нека дадем шанс на някой друг - итн, БСП, възраждане...все тая.
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва да грабнете сопи, вили и тояги и да правите ротация, ротация, ротация! Ту сопа, ту вила, ту тояга, да живее ротацията и революцията!
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кирчо заминал за Братислава, където ще се извинявa на Урсула. Урсула ще е на фестивала в Братислава. Хахахахаха Киро стана за резила. Ще целува ръка на Урсула.
43
3
 
13
 
! Отговори
Кирчо Лъжеца преди 11 месеца
Перем мръсни *** срещу кокъла
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама и нагли бе! Омазаха се до ушите и пак напират да управляават! Къш, изменници, махайте се от държавата ни!
41
4
 
10
 
! Отговори
Напротив преди 11 месеца
Руските "окови" ще ни спасят от ПП и евроатлантизма. Георги Димитров е прав: Дружбата с Русия е като въздухът и водата за всяко живо. След атомната катастрофа въздух и вода ще има само в Русия. Но и без нея природните ресурси са там. А природният ресурс е универсален еквивалент на стойността. И бъдещата резервна валута. Особено след като САЩ напечатат още един трилион хартийки, за да си спасят зад ни ците.