Василев: Започваме работа по новия бюджет с 3% дефицит и без по-високи данъци

Финансовият министър не отговори категорично дали е необходимо поемането на нов дълг
6 юни 2023 21:08, Йоана Цонева
73
Василев: Започваме работа по новия бюджет с 3% дефицит и без по-високи данъци
Снимка: БГНЕС

"Ще започнем да работим в Министерството на финансите по проектозакона за държавния бюджет за 2023 г., който се надявам до няколко седмици да бъде внесен в Народното събрание – той ще е с 3% дефицит и без увеличение на данъците", анонсира министърът на финансите Асен Василев при встъпването си в длъжност в Министерството на финансите.

По отношение поемането на нов дълг в бюджета, министър Василев каза, че първо трябва да види разчетите, но заяви, че предложеният сега дефицит ще намалее и би следвало и размерът на дълга също да намалее.

Внесеният в Народното събрание от служебния кабинет проект за удължение на удължителния закон за бюджета вече мина на първо гласуване на заседание на Комисията по бюджет и финанси и финансовият министър коментира, че ще е необходимо той да бъде приет, за да има време за приемането на закона за бюджета за 2023 г., доколкото процедурата предполага това да отнеме 5-6 седмици.

Бившият служебен министър на финансите Росица Велкова, в отговор на въпрос в какво състояние е държавата хазна, каза, че във фискалния резерв има 10 млрд. лв., служебното правителство вече е внесло базов бюджет с висок дефицит, но той ще бъде базата, за да може да се преработи закона, според решенията, които ще вземе редовният кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Сс преди 11 месеца
Няма търпение, ей
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
с ласки или без
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
3% дефицит, казва г-н Асен В. от Хасково ?! Подпийнал е завалията или лъже като преди избори... Може да говори и като рибар - в оня край рибите се въдят на поляните под дъбовете и буките...
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Правете сметка каква секира ще ни удари тоя сега
16
1
 
19
 
! Отговори
В. преди 11 месеца
Остава да обяви откъде ще дойдат тези пари. И срещу какви ангажименти!
15
7
 
20
 
! Отговори
Дядката преди 11 месеца
Тоя не е в ред! За сметка на адски лишения на народа ,ще ни вмъква в Евро зоната, за да плащаме сметките на фалиралия Запад? Ние , най - бедните ще плащаме сметките на тия дето ни разрушиха икономиката! Е тия не са ли национални предатели и трябва ли да се отърват от възмездие?
14
2
 
8
 
! Отговори
Предложение преди 11 месеца
Първо, да пратим всичките си оръжия на Украйна. Така няма да има нужда от армия и всички войници може да се пратят да садят праскови в Силистра. Така тройна печалба - печелим от износа на оръжие; спестяваме държавни пари от заплатите на войниците; имаме кайсии за износ.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ми то проcто трябва да се смята внимателно. Да не се правят грешки при умножение. И ще стане! Само дано не сбърка при смятането. Дано да има калкулатор.
12
1
 
7
 
! Отговори
Нали преди 11 месеца
Ще правиш устройствен правилник на всяко м-во? И как ще сваляш дифицита като Тагарев ще праща оръжие на Украйна и с какво ще купуваме ново?
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Асене, много си зле! За 2 год. веднъж не каза, че Борисов взе власта при 4 млд. външен дълг, а остави 32 млд. дълг!?!?
10
0
 
24
 
! Отговори
баба Пена преди 11 месеца
Асенчо мама, я кажи колко заеми че вземеш на заем - Ай сега 10-15 млрд заемче че да има по висока инфлацийка и да има какво да си харчим
9
25
 
5
 
! Отговори
Архангела преди 11 месеца
Кокорчо е един от най-умните хора в държаваха и въпреки,че е малко противен съм сигурен,че ще свърши добра работа.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То половината от 2023 година мина. А бюджет за 2023 ще има до 4-6 седмици.. Алоо юни месец 2023 година сме. Ако не сте забелязали.
7
3
 
23
 
! Отговори
баба Пена преди 11 месеца
Ужаст, тоя човек ли ще оправя финансите и бюджета? Мале леле, яко сме я втасали
6
0
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 11 месеца
Тук има Решение - Митница Капитан Андреево е НАЙ-ГОЛЯМАТА В ЕВРОПА , и Трета в СВЕТА .Ако България като Държава успее да я Завладее , дори ракетни Удари срещу Мафията , България ще има Двуцифрен Ръст на БВП .
5
2
 
12
 
! Отговори
Асенка Василева преди 11 месеца
Веднага слагам мъжа си за шеф на НАП! Все пак не може само той да ми то слага!
4
4
 
15
 
! Отговори
отчаян ракиджия преди 11 месеца
Няма да ти плащам Василев новите заеми дет ще ни ги налузиш да плащаме некадърните ти кражби.. Ще продам всичко и че го изпия и ще ми земеш тога дъртиями.
3
1
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 11 месеца
Законно или незаконно?
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Асенчо, от къде ще ги изкопаеш парите? За врабчета ли ни имаш? Или ще теглиш още милиарди, че да задлъжнееш и правнуците ни? Тези дългове кой ще ги плаща, мошенико? 9 милиарда опука за 9 дни декември 2022. Крадец!
1
25
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 11 месеца
Браво на Асен Василев, но най-вече лично на неговите преки политически ръководители, че постоянно, на практика почти всеки ден, те започват работа. Браво!