Битката за София: Терзиев, Григорова и Хекимян движат в пакет, делят ги 20 000 гласа

120 000 души се колебаят за кого да гласуват
Обновена: 19 окт 2023 09:32 | 19 окт 2023 09:31, Нели Христова
398
Битката за София: Терзиев, Григорова и Хекимян движат в пакет, делят ги 20 000 гласа
Снимка: БГНЕС

Само 20 000 гласа разделят Васил Терзиев, Ваня Григорова и Антон Хекимян, става ясно от изследване на агенция "Медиана", направено 10 дни преди местните избори. Разликите между кандидатите на ПП-ДБ/"Спаси София", БСП и ГЕРБ за кмет на столицата са минимални и тримата се "движат почти в пакет". Балотажът в столицата е гарантиран, коментират още социолозите.

Изследването е проведено в периода 10-17 октомври 2023 г. със 710 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на София. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Десет дни преди кметските избори в София неизвестните се увеличават. Въпреки че първи започна своята предизборна кампания, Васил Терзиев бързо е догонен от двама основни конкурента - Ваня Григорова и Антон Хекимян.

За Терзиев биха гласували 24,8%, за Григорова 22,2%, а Хекимян е трети с 21,4%.

В момента тримата са на незначителна дистанция (от порядъка на двайсет хиляди гласа), като следва да се има предвид, че едва близо 120 000 човека (една четвърт) от вероятните избиратели все още не са определили твърдо своите предпочитания.

При това положение дори и четвъртият (Деян Николов) и петият (Вили Лилков) запазват своите шансове. Колебаещите си и все още не решили представляват огромна маса, които могат да обърнат изборите.

В София може да се очаква относително висока изборна активност на кметските избори - около 500-550 хиляди избиратели ще застанат пред урните.


Не може да се каже същото за избора на общински съветници - близо 30% от заявилите, че ще гласуват за кмет казват, че няма да гласуват с партийните листи за общински съветници. Това показва подчертаното недоверие на избирателите към партийната система като цяло и скритата (анонимна) власт на партиите в общинските дела. Засега, данните показват, че дори и да загубят кметските избори ПП-ДБ-"Спаси София" и ГЕРБ-СДС биха могли да сформират "сглобка" (да получат мнозинство) в общинския съвет на столицата.

Без съмнение изборите за кмет на София ще се решат на балотаж като най-вероятните двойки са три: Терзиев срещу Григорова; Терзиев срещу Хекимян; Григорова срещу Хекимян. Към момента, тук отново се сблъскваме с пълна непредсказуемост. На практика и трите хипотетични балотажа разиграни от нас завършват с един и същ резултат 50:50.

На втори тур, Васил Терзиев може да разчита на много малко гласове от гласувалите за Антон Хекимян; Хекимян не може да разчита на втори тур на гласовете на Терзиев.

Ваня Григорова може да разчита на гласовете дадени за Деян Николов ("Възраждане") и част от тези на другите кандидати , но не и на прилив от страна на гласувалите за Антон Хекимян или Васил Терзиев.

На практика изборът в София ще се реши в оставащите десет дни от тези 120 хиляди избиратели, които към момента все още се колебаят. А голяма част от тях решават, както показват изследванията, в последния ден и дори по пътя от къщи до урните.

Изследването е проведено в периода 10-17 октомври 2023 г. със 710 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на София. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
9
 
10
 
! Отговори
ДС преди 7 месеца
Знаете ли кой предложи Григорова?Чували ли сте за члена на политбюро на БКП - Пеко Таков?Чували ли сте за плейбоя на комунизЪма - неговия син Янчо Таков?Знаете ли кой е шеф на бесепето в София ? Иван Таков.Някакви изводи правите ли си? Наследниците на комунистическите сатрапи от бкп и дс вземат отново власта и ограбват живота ни. Другарите комунисти най-много обичат парите на държавата. Мислете хора.
226
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вили Лилков = Истинската София
225
4
 
13
 
! Отговори
f преди 7 месеца
София вече не е синя. Беше в първите години след 1989.Бяха живи още хората живели преди соца.Вече ги няма старите софиянци.София се напълни с пролетарии от прованса. Затова излизат на преден план наследниците на другарите от ДС и БКП.
224
6
 
7
 
! Отговори
sa преди 7 месеца
аха, на Червен Кольо агенцията, дето няма едни избори да познае... и, разбира се, Вили Лилков го няма тук, а Григорова я дават едва ли не първа! Това се нарича медийно програмиране, на което явно тъпунгерското ни население се връзва. Ето, на тези избори има нормален кандидат - Вили Лилков. Като не го изберете, се сърдете на някой друг.
223
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
г-цата от БСП сега до г-н Копейкин ако опре....
222
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Три жени в борба за поста. Доживяхме
221
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чудят се от ляво дали може да се пренареждат тротоари 50 години или 30...
220
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чудят се от ляво как се води диалог, когато не са учили психология...
219
10
 
8
 
! Отговори
Самоук социолог преди 7 месеца
Ваня дори няма да е трета, а по-назад.
218
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То тези от ляво да не четат икономически книги от 56та година, които нямат общо със съвременните процеси?
217
1
 
16
 
! Отговори
МАСОВО ГЛАСУВАНЕ преди 7 месеца
Ако приемем данните от проучването за достоверни, това означава, че купения вот, заедно с корпоративния вот ще предреши битката за кметското място в София. В този случай единственият изход е МАСОВО ГЛАСУВАНЕ. За съжаление този път май е точно така. Освен масово, гласуването трябва и да НЕ Е "ПО ИНЕРЦИЯ", разбира се.
216
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма да е Григорова. А на бас!
215
6
 
9
 
! Отговори
ЗА КАКВО ГЛАСУВАМЕ? преди 7 месеца
Хора, мислете, че когато гласувате за кмет на столицата, гласувате евентуално също за ПРЕМИЕР или за ПРЕЗИДЕНТ. Успешните кметове на столицата имат отворен път в политиката. Въпросът е как си представяме всеки един от тримата водещи претенденти като премиер или като президент? За мен лично Терзиев и Хекимян са едно и също нещо - СТАТУКВОТО (т.е. послушание, машинации, пари). Те са СТАРОТО - без нови идеи, а само запазване на СТАРОТО и поради това за мен не представляват ОПЦИЯ ЗА ИЗБОР.
214
17
 
13
 
! Отговори
Ангеларий преди 7 месеца
Сега е моментът да изметем фашизираните либерали и обратни. Гласувайте за Ваня Григорова!
213
13
 
8
 
! Отговори
българин преди 7 месеца
Крадлата с тъмния тен и истерични припадъци?Да си я прибират от Трето районно
212
5
 
12
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Да повярвам на изследване на Медиана е все едно да повярвам на ТВ ескрасенс, който лекува по телефона.
211
4
 
6
 
! Отговори
5 звезди преди 7 месеца
До Android 14Ако ГЕРБ подкрепи В. Григорова на балотажа и дейвоката стане кмет очаквайте и коалиция БСП+ГЕРБ на парламентарните избори напролет. Те тогава ще видите комунистически интернационал на живо. Ходете за гъби ***!
210
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И как да гласувам е за Григорова, като видим листата за кандидат общински съветници за София с повтарящи се мандати, кражбари до кражбари???
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То стана, че на тях и привържениците с домати не ги искат видно от социолозите :)
208
11
 
5
 
! Отговори
Паве Гламаков преди 7 месеца
Да подкрепим, Васко, драги съграждани! Млад човек, успял бизнесмен, СЪВСЕМ САМ, без никаква финансова помощ, без никакви държавни връзки, ей така се е метнал на програмирането по никое време, че и фирма създал, теглил е кредити, не е ял, спал, потил се е в гаражите, за да е това, което е! Една стотинка не е взел от ДС. Кирил Петков няма да издигне някой аматьор, завода в Ловеч заработи, Кирил е българин в сърцето, Васил ще превърне София в София от времето на ген. Вазов, инж. Иванов и прочие!