Проф. Киров: Винаги са съществували подозрения за машинния вот

Скандалите демотивират избирателите
28 окт 2023 17:25, Анисия Иванова
58
Проф. Киров: Винаги са съществували подозрения за машинния вот
Снимка: БГНЕС

"Това, което става, не е хубаво. България е чудесна държава и в нея непрекъснато се случват чудеса. Лошо е, когато се случват по изборите, както в този случай. Изборите не могат да бъдат отлагани – няма такава процедура."

Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"ЦИК нямаше какво друго да направи, освен да постанови, че ще бъде проведено гласуване само с бюлетини, че машините ще бъдат изключени, тъй като имаме подозрение, че по някакъв начин са били манипулирани, тоест няма да отчетат точно вота на избирателите", посочи той.

Още по темата

"Каква е работата на този заместник-министър след като всичко е направено по силата на самата технология за удостоверяване и въвеждане на софтуера в машините, каква му е била работата той да попадне сам в това помещение, в което се съхранява чувствителна техника и програма? Първо трябва да си зададем този въпрос. Всичко изглежда много подозрително", коментира Киров.

Проф. Киров попита още "защо този заместник-министър (на електронното управление - бел. ред.) не е задържан", след като "нерегламентирано е имал достъп до хардуера".

Конституционалистът поясни, че "всеки вот може да бъде оспорван с оглед на законосъобразното отчитане на изборния резултат".

"Разбира се, че може. Ето, има жалби срещу решението на ЦИК. ВАС ще се произнесе. Затова не всеки трябва да пипа Изборния кодекс и да пише Изборен кодекс. Трябва да се предвиди особена процедура, по която да работи ВАС и да се произнася незабавно. Такова нещо не е направено в нашето законодателство. Не можем да виним ВАС, че ще се произнесе в понеделник", коментира той.

Относно доклада на ДАНС, станал причина за отмяната на машинния вот, Пламен Киров подчерта: "Очевидно, че не могат да мълчат и затова запознават председателя на Народното събрание да се вземе решение какво да се прави. Виждате каква каша е забъркана от едно лекомислено действие. Аз не искам да подозирам заместник-министъра, че е действал злоумишлено."

"Въпросът с машинния вот стана много сложен във връзка с изслушванията в една комисия в НС за намерения да бъде фалшифицирано машинното гласуване, с намеренията на един бос, който не е сред нас в момента, да влияе върху политическия процес в България по някакъв начин. Всичките тези неща се наслагват. Подозренията за начина, по който е организиран и се провежда машинният вот в България, винаги са съществували. Съществували са и на минали избори", изрази мнение проф. Киров.

Големият проблем според него е в мотивацията на хората да отидат до урните.

"Ако въпреки съмненията, че върху машините е оказвано някакво влияние, ЦИК беше оставила машините в действие, щяха да се демотивират избирателите. Съответно пък сега ще има у друга част от обществото недоверие. И в единия, и в другия случай имаме щета в общественото мнение за начина, по който организираме и провеждаме изборите", смята професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 28 Абе фашаго келяв, до 1944 г България угоява хитлеристите и ги снабдява с всичко необходимо за да тормозят цяла Европа, прави военен преврат, избива без съд и присъда и вкарва по затворите около 40 000 български граждани.И понеже си си засрал очите сега мъкнеш тези измислици от девет кладенеца война. България е трябвало ръцете да им целува на руснаците, защото вместо те да я унищожат за съдействието на Хитлеризма, ни въздигнаха от нищото до модерна държава.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
200 тона злато... мечтай си. Златният резерв на Великобритания сега е 310 тона злато, на Гърция стотина тона и т.н. При това златните резерви в света са се удвоили в сравнение с 1944 година. Сега златния ни резерв е 41 тона, от които 27 тона в частна банка във Великобритания и 14 тона са в България.
22
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Машините пречеха на мафията да фалшифицира изборите и махнаха машините, въпреки че ги направиха на обикновени принтери и с никакви кодове не можеше да се фалшифицира чрез машините. Мафията фалшифицира с хартиените бюлетини. Честито ви поредните фалшифицирани избори.
21
9
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Моите уважения към професора, но се изказва просто неподготвен. Професоре, казаха ти много ясно, че в стаята е имало 10 човека при демонстрацията ,един от тях е бил шпионин на ДАНС и е докладвал, какво се е случило в стаята. Разузнавача е изготвил докладна към началника си и го е уведомил какво му е докладвал шпионина. И от там започва ченгеджийската завера.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
от 1944 г. до 1947 г. България угоява 300 000 руска армия. Прес това време златните монети са иззети насилствено от населението, над 200 тона злато заминават за СССР, заедно с древни свещени книги и църковна утвар от манастирите, църкви, музеи и библиотеки
19
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пламен Киров, боже господи. Този е бивш конституционен съдия, ултра статукво. Какво друго да каже. Хайде моля ви се, журналята, стига вече Кремълизъм...
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Киро без алабала 5%
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Киро нали изнудваше БСП и се опита да ги подкупи с кодовете? Георги Свиленски: Кирил Петков дойде и ни каза - "оттеглете закона и ще ви дам кодовете за машините". Хората не падат трева, бре! Никой не вярва в машините. Тези машини са изработени по поръчка на диктатора Мадуро. Натресоха ги на България с цел измама.
16
5
 
3
 
! Отговори
Ярл фон Трън преди 7 месеца
Който ги е манипулирал - да плати цената на подготовката им за изборите. А и ЦИК са върло туповати - щом съществуват подозрения, сменете кодовете. Защо трябва да изхвърляте машините?! Историята мирише от 75 км на провокация и активно мероприятие.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 14 ДАНС нямат право да задържат и арестуват, това са правомощия на полиция и прокуратура
14
5
 
4
 
! Отговори
Public enemies преди 7 месеца
Колко време мина от изборите - претендират че на ПП реалния вот е 7-8 %, останалото е машинна манипулация. Защо този скандал не бръмна седмица след тогавашните избори. Защо днес деня преди местните избори, ЦИК можеше още преди месец да постанови хартиено гласуване, какво е целта на хората които правят толкова скандали ден преди избори?
13
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
КАКВИТО РЕЗУЛТАТИ ПОКАЖЕ СОФИЯ ТОВА СА ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ!!! НА ПРЕДИШНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ПРЕЗ 2023-ТА ГЕРБ И ПП-ДБ ИМАХА В СОФИЯ ПО ОКОЛО 25%. БЕЗ МАШИНИТЕ ЩЕ РАЗБЕРЕМЕ ИСТИНАТА КОЙ КОЛКО РЕАЛНО ПРОЦЕНТА ИМА :D УТРЕ ЩЕ Е ИНТЕРЕСЕН ДЕН!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Злоумишлено или пък не - щом има факти - трябва да има и ответно действие - задържане!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СЛЕД КАТО ДАНС ИМА ТАКЪВ УЛИЧАВАЩ ДОКЛАД - ЗАЩО НЕ ЗАДЪРЖАХА ТОЗИ ЗАМ МИНИСТЪР????? ТОВА Е ОЩЕ ПО- ПОДОЗРИТЕЛНО. КАТО КАЖЕШ "А" - ТРЯБВА ДА КАЖЕШ И "Б"!!
10
5
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 7 месеца
А щото за задраскани те, нечетливи, нагласени ръчни протоколи грам съмнение не е имало? Слуги сте на мафията -шиши, банкянския, Тошковци, копейки
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 10 "С машините няма манипулации" Хахахахахаха :))) Е, айде стига де, чак толкова наивни хора не съществуват! :)))
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А какво пречи да си добавят квитанции от машините от мъртви души след изборния ден, както избраха Байдън?
7
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С машините няма манипулации и затова махнаха машинното гласуване. Първо направиха машините на принтери, а сега и съвсем ги махнаха.
6
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С тези машини принтери няма как да се манипулира вота през машините. Това е ясно за всеки с поне малко сиво вещество в главата.
5
1
 
14
 
! Отговори
А де? преди 7 месеца
защо този заместник-министър (на електронното управление - бел. ред.) не е задържан", след като "нерегламентирано е имал достъп до хардуера".