Андрей Райчев: Дистанция от 10% в София е преодолима

ПП изпадат в изолация в страната, казва социологът
30 окт 2023 08:24, Елка Василева
160
Андрей Райчев: Дистанция от 10% в София е преодолима
Снимка: архив, БГНЕС

Разликата между кандидата за кмет на София на ПП-ДБ Васил Терзиев и кандидата на БСП Ваня Григорова се движи в рамките на 10%, той върви надолу, а тя – нагоре. Ако тази дистанция се запази, тя е преодолима. Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев.

Според него всеки, който каже, че знае какво ще стане на балотажа в София, бърка.

Още по темата
Отчетливо анти-ПП настроен е електоратът на ИТН, който ще прелее към Григорова. Не е ясно как би гласувал електоратът на ГЕРБ, а "Възраждане" винаги са играли самостоятелно. Поддръжниците на Вили Лилков са в ситуация "да избират между червеното и ДС", и двете обратни на тях, "по-скоро голяма част от тях ще останат вкъщи", направи обзор социологът относно възможната подкрепа за двамата кандидати на балотажа.

ПП изпадат в изолация в страната, смята Райчев.

"Има елемент на арогантност в цялата работа, което неизбежно и винаги води до изолация. Те се държат като принципно безнаказани хора. Тази поза за тях е губеща. Ако попаднат под действието на ефекта "всички срещу себе си", ще бъде много неприятно", каза социологът.

Скандалът с машините за гласуване е случаен и няма далечен ришельовски замисъл, изрази мнение Райчев. По думите му ПП са успели да си вдигнат електората, но на висока цена – всички останали са казали "ееееее" и това "ееееее" ще го видим другата неделя".

ГЕРБ се къпеше в любов от герберите, загуби властта не чрез разпад на собствения си електорат, а защото другите казаха – "стига толкоз", напомни той.

Вътре в червеното има голям срив за няколко години и за първи път от години лявото е получило импулс, изтъкна Андрей Райчев.

"Г-жа Григорова е първият случай на някаква надеждица, която проблясва, че нещо тръгва в обратна посока. Григорова успя да дръпне и своята листа нагоре. Това е много голям личен успех. Тя е много млад и неопитен политик. Между двата тура трябва да успее да ухажва два трудни за ухажване електората– на ГЕРБ и на "Възраждане", обясни Райчев.

"Голямата сглобка ще реши малките сглобки. Не мисля, че този брак по сметка, с отвращение - те не се обичат, чакат това да свърши, но тази сглобка е мотивирана геополитически. Факторите, които я предизвикват, са нещата, които я държат. Аз не съм неин фен, но тя е важна за България. Право-криво, държи и мисля, че няма да я развалят голямата. Тези избори не се оказаха фатални за сглобката. Борисов и ДПС не смятат да развалят работата. Прекипява им от време на време, казват А, но не казват Б. ПП от своя страна все пак изглежда са доволни от това, че имат министри. Те вярват в своето знание как да оправят България", коментира Андрей Райчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
8
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 месеца
ТАЗИ ДИСТАНЦИЯ БЕ ПРЕОДОЛИМА И КОГАТО БОРИСОВ БЕШЕ КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ НАЛИ? ОБАЧЕ БСП НЕ СПЕЧЕЛИ. И СЕГА НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ.
66
4
 
6
 
! Отговори
Познайте! преди 7 месеца
Ваня Григорова ще е кмет на София. Бойко Борисов харесва това!
65
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПП и ДБ откровено действат като маши на Козяк 16. Лидерът на ГЕРБ се опитва да лавира, но под натиска на американското посолство ще се наложи да предаде за пореден път ГЕРБ, а оттам пътят до предаване на България като колония на САЩ е кратък.
64
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПП се върнаха на бял кон!
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Г-н Райчев би могъл сам да си отговори коя ПП как би реагирала на балотажа в столицата: ББ като лидер на ГЕР,свикнал да взема решения самостоятелно, без съгласуване дори с хората от близкото си обкръжение, би решил като лице с дясна ориентация да предаде още веднаж ГЕРБ-София. По-младите от ръководството на ГЕРБ може би ще се принудят да вземат тежкото решение да пенсионират лидера си. Възраждане по-скоро би се свързало с Ваня Гр. за да решат какви мерки да вземат с/у ПП.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е,МНОГО ТИ СЕ ИСКА.НАДЯВАШ СЕ,ЧЕ И ТЕЗИ МОГАТ ДА ТИ ПОДАРЯТ НЕЩО.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
като деца имахме една броилка:"залагом, продавам, на турчин го давам, на теб пак няма да го дам"на отрочето на ДС глас никога! дядо и татко ще се обърнат в гроба.
60
3
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 7 месеца
Обаче алкохолната зависимост на "социолога" не е преодолима!
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 93 От вчера е така с коментарите. Рефрешваш и пише че услугата е временно недостъпна. След втори път рефрешваш и коментарите се появяват. Не знам от какво е . Бъг ли има де да знам...не съм на "ти" с тия работи.
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГЕРБ загуби изборите ВЪПРЕКИ измамите през ЦИК и хартиеното "броене". ГЕРБ е зле - значи народа скоро ще е добре! ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ, ТОВА СА ДОБРИ НЕЩА! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, ДОЛУ ГЕРБ, БСП, ВЪЗРАЖДАНЕ, ИТН, ДПС, РАДЕВ и ПУТИН.
57
5
 
4
 
! Отговори
Кънчо Райчев преди 7 месеца
На Андрей току виж му избие херпес от злоба. Снощи дори Кънчо Стойчев се кротна, обаче Андрей продължава. Щом го канят още , що пък да не си покаже пристрастията.
56
0
 
3
 
! Отговори
Политолог преди 7 месеца
Буц ми каза така да кажа.Няма безплатно дърдорене.
55
1
 
8
 
! Отговори
дрън-дрън ярини преди 7 месеца
На професионалния разбирач по всичко, както и на всички негови колеги социолози и ПР-и, трябва да и се забрани да се занимават с политика. Те са вредни за обществото. Разпространяват лъжи, мамят хората, създават фалшиви новини и спекула - изключително вредни неща.
54
6
 
9
 
! Отговори
10% са нищо преди 7 месеца
10% са 30 000 гласа, което за София е нищо. Розовият Терзиев не може да вземе 1 глас повече, от тези, които вече има, а Ваня Григорова ще привлече още десетки хиляди, ВАНЯ ГРИГОРОВА Е НОВИЯТ КМЕТ НА СОФИЯ и го заслужава, защото е израстнала в кв. Хаджи Димитър и е започнала трудовата си кариера като чистачка в училище и продавачка във верига за бързо хранене, всичко в живота си го е получила с много труд и нищо наготово, като търтеите от политическата мафия.
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Райчев, преди 12 или 13 години години в едно тв студио с водещ Диана Найденова беше й гост заедно със Сашо Диков и тогава той те попита: Как един обикновен социолог като теб е съсобственик на голф игрище за милиони до Каварна. А ти му каза: Не сте вие човека пред когото да се обяснявам. Кажи откъде имаш пари за такова игрище ве, Райчев? А?
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е то и другия е комунист, ама от тези дето не му се е налагало да работи като чистач или продавач! Комунист-капиталист, а и тази мадама Ваня синдикалистката, с тия дрехи и маникюр, прически.....реално не ми изглежда някога да е била работничка!
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 7 месеца
Предпочитам кмет на София да е Ваня Григорова, каквото и да пишете за нея.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз, такова - пак да попитам Другарите от тролетариата - къде беше "Ваня" по време на управлението на Борисов?! Ясно е, Другаре, че след като потънаха гемийте от Максуда прехвърлихте цялата си "обич" върху "Ваня от крайния квартал" - което вероятно е нещо като "Кучето от крайния квартал" на Кръпката, ама - все пак? Къде беше бре?
49
4
 
14
 
! Отговори
Само Ваня Григорова преди 7 месеца
Ваня Григорова е израснала в квартал Хаджи Димитър и всичко в живота си го е получила с много труд. Започнала е трудовата си кариера като чистачка в училище и продавачка във верига за бързо хранене, нищо не е получила наготово и затова ще гласувам за нея, защото е от трудовия народ, а не от капиталистическата класа, която е получила всичко в живота си наготово.
48
3
 
7
 
! Отговори
СГЛОБКА ПАЯНТОВА преди 7 месеца
СГЛОБКАТА В СОФИЯ ДА НЕ ВЗЕМЕ ДА СЕ СЧУПИ?