За 20 г. сме санирали едва 6% от многофамилните сгради

Енергийната ефективност е скъпа, парите не стигат
5 ное 2023 16:16, Анисия Иванова
14

Последните данни на статистиката показват, че 40% от населението на България е енергийно бедно. Около 290 000 души получават помощи за отопление. На този фон общините у нас често търсят начини, с които да увеличат своята енергийна ефективност. Кандидатства се по различни проекти, а целта за всички е по-добър, но и по-евтин живот за гражданите.

"На хората, които живеят в санираните блокове, ще им е по-топло, отколкото на тези, до които не стига публичен ресурс. Проблем е, че до много малко хора стигат публичните помощи. За 20 години сме санирали не повече от 6% от многофамилните сгради. Нямаме никаква информация какво се случва с еднофамилните сгради", каза изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност д-р Драгомир Цанев в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

По думите му става въпрос за популизъм.

"Няма как със 100% публично финансиране на обновяването да стигнем до повече сгради. Парите не стигат. Това ще е факт за години напред", категоричен е д-р Цанев.

Юристът и експерт по енергетика и климат Павлин Стоянов обясни пред Bulgaria ON AIR, че е невъзможно да се установи масово саниране и подобряване на енергийната ефективност в града без самоучастие.

"От по-голям към по-малък град и населено място ролята на кмета става все по-пряка - първо да успее да идентифицира възможностите и те да бъдат предоставени като информация и процедури на хората, но и да ги информира", допълни експертът по енергетика.

Всяко обновяване трябва да доведе до около 80% спестявания, подчерта д-р Цанев.

"В момента не е вложена една стотинка в технически мерки в мониторинг на резултатите. Целите трябва да са базирани на анализ и на национално, и на местно равнище. Възобновяемата енергия е производство на енергия, с която можем да заменим неефективни скъпи или замърсяващи източници", уточни директорът на Център за енергийна ефективност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама са откраднати като за 60% санирани сгради :)))
13
0
 
1
 
! Отговори
Joko преди 5 месеца
"Всяко обновяване трябва да доведе до около 80% спестявания, подчерта д-р Цанев." . . . ДотОре , не знам от коя дупка сте изпълзяли , но изказването ви е бестящо ! ! ! ! Дрезайте ! България има нужда от "компетентни хора" като вас
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ние които сме от тоя град знаем какво е герб какво е и бсп.Знаем че Минчо Казанджиев разсипа всичко а не кметицата.Минчо си изми ръцете с нея.30 години не са ли едни и същи да са от всякакви партии като почнеш от областния които ги смени всичките е питам докога
11
1
 
1
 
! Отговори
Нинова преди 5 месеца
Щом за 20 години сме санирали 6% то значи че след 20 години ще бъдат 0%, защото първите 6% ще са излязли вече от строя!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За повечето хора те са от другарите.Днес питам защо толкова мразят кметицата жената изкара два мандата направи паркове градинки алеи и какво ли не в Ловеч обаче някои мразят герб е защо е това да попитам
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами под нас живее жената която се занимаваше с тия неща.Архитект Средков а пита се защо не санира тя блока и кооперацията повече няма да питам
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре,че са само 6%,а не 66%,че какво крадене щеше да падне,майко мила!
7
2
 
6
 
! Отговори
факт преди 5 месеца
това не е саниране, а имитация за да се откраднат парите
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И пл131ащаме на скъпия ток в Европа явна сме ***
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лепенето на стиропор от разни маргинални групи по фасадите на сградтие от фирми, които 40% отчитат в партийните централи и 20-30% прибират за себе си не е саниране, а крадене. Значи до говорим за самоучастие и да дам да ми крадете парите ще стане кога комшийката направи челна стойка.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Баце е експерт по евросредствата.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Моят блок не бе саниран, а направо свиниран. Половин година мръсотия, материали от над-долно качество, работници под всякаква критика. Хубава работа, ама ромска. Ефект - клонящ към кръгла нула!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
и като го улепиш със стиропор по-топло ли става ? - Не ! -просто схеми за източване на Милиарди -Кражба !
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мога да ви заведа в градчета и махали, където повечето ромски блокове са санирани. Вече на част от тях дограмата липсва. Явно някоя НПО им оформя документите.