Заявления за гласуване извън страната се приемат до 14 май

Изборите 2 в 1 са на 9 юни
Обновена: 18 апр 2024 15:40 | 18 апр 2024 15:40, Инна Ангелова
3
Заявления за гласуване извън страната се приемат до 14 май
Снимка: БГНЕС

От Централната избиратрелна комися съобщиха, че до 14 май гражданите ще могат да подават заявление за гладсуване извън България за местен и европейски парламент. Изборите са на 9 юни.

Заявлението може да бъде подписано саморъчно и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава, изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице или то да бъде подадено електронно през сайта на ЦИК.

В заявлението избирателят на кирилица вписва имената си по паспорт, военна карта или по лична карта, ЕГН и постоянния си адрес в България. Той вписва и настоящия си адрес или адреса на пребиваване, както и мястото извън страната, в което желае да гласува.

Избирател, който има право да гласува в изборите за народни представители, но няма избирателни права да гласува в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се уведомява незабавно за това. В този случай заявлението се потвърждава само за изборите за народни представители.

Ако в изборния ден избрирателят се намира в страната, той може да гласуват в избирателна секция по постоянния си адрес, като подават декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място, съгласно Изборният кодекс.

Избирател, който не е подал заявление за гласуване извън страната, може да гласува в образувана избирателна секция извън страната, като при гласуването подава декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Избори 2024
МВнР покани международни наблюдатели за изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
хората в чужбина не трябва да гласуват на бълг избори защото не ги засяга всекиси е хванал пътя в живота и да си върви по него няма да вкарват негод-ни-ци в нсзащото така рушат нашия живот
2
0
 
1
 
! Отговори
Момо преди 1 седмица
Вече заявленията за гласуване в чужбина не може ли да се подават онлайн в сайта на ЦИК?
1
0
 
1
 
! Отговори
sherlock преди 1 седмица
..."той може да гласуват"...(???!!!)