"Левицата" и партията на Божков близо до влизане в парламента?

Проф. Маринов прогнозира променено съотношение на силите след вота
19 апр 2024 21:22, Елка Василева
68
"Левицата" и партията на Божков близо до влизане в парламента?
Снимка: архив, БГНЕС

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника. "Тези, които по номинални показатели са най-близо, са "Левицата" и партията на Васил Божков".

По думите на проф. Маринов обаче ще бъде много по-трудно да се състави правителство. За него е абсурд сглобката да се повтори: "Вече ще бъде много трудно да се сглоби мнозинство от 121 души. Парламентът ще е по-фрагментиран".

Според политолога е абсурдно и друго - по време на предизборна кампания хора, които ще участват в състезанието, в същото време да са в парламента. "Това вече преминава всякакви разумни граници. Ще се наложи да минем през тези безумия и после вече да се поправят тези недоразумения".

За служебния кабинет носят отговорност тези, които са наложили правилата за неговото избиране, т.е. парламентът, изказа мнението си проф. Маринов.

"Ние сме в една абсолютно неясна територия", каза той относно неподписания указ от президента за исканите смени в служебния кабинет от премиера Главчев. Той напомни изказване на Бойко Борисов, с което според него той е "дал указания на министър-председателя кого да махне и кого да сложи".

"Това беше една проба и една провокация в същото време към президента дали ще се огъне. Както знаем, президентът Радев не е от тези, които се огъва и той изрично възрази на този подход, включително от гледна точка на личността. Митов се оттегли. Така че това приключи. Ясно беше, че е изключително неудачен вариант за служебен министър на външните работи да бъде назначен действащ зам.-председател на една от големите политически сили. От тази гледна точка президентът се противопостави напълно основателно", смята професорът. По думите му, когато се извършват кадрови промени, трябва да има аргументи.

"Между Борисов и президента има принципна несъвместимост. Нищо изненадващо", подчерта още политологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от Избори 2024
"Възраждане" се регистрира за вота, кани се за победа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Как е възможно да се регистрира партия, която не обвързана с жизнения стандарт на държавата, а има за цел да го разруши имам в предвид ГЕРБ и тяхното решение което все още е в сила да се ограничи заплащането на обслужващия персонал по летищата в България където бюджета е от директно от Брюксел. Понеже не разбирате ще ви питам по хубаво ли Ви е всяка седмица месечна заплата или един път месечно разделена на 4. ЦЦ ще ме разбере 6 или 1,5 апартамента!!!!
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
О господи къф напрядък ко нещу е тая партия на бандита Черепъ обрал и живите и умрелите- напред о, партио любима- ти бандитите и Кремълските олигарси създаде и сега ко- ши съ борят да ни изкарат от ЕС и да ни вкарат в БРИКС- милионерите - милиардери а народа благоденстващ като у Блатная- с 370лв мин заплата и 200 лв мин пенсия- ами нещем но ако Черепите искат нека отидат в Руский мир!
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая левица има 20 депутата а се държи все едно имат 120 депутата ,Корнелия иска оставки на Желязков и на други от герба)))че падна от смях с тая,на другите избори няма да имат и да 20 депутата ,а ПП че имат 5%или 10депутатчета )))че накажем ПП защото се заиграха с Украйна и че ги пратим на изборите на луната заедно с БСП
53
2
 
8
 
! Отговори
Илия преди 1 седмица
Този професор беше в кликата на БКП ДО 1989г. След това народен представител от БКП-БСП. Служител на държавна сигурност /доносник / от 1983 / разбирай КГБ и СССР. От доста време се води политически наблюдател и професор който обучава децата ни. Какви хора сме. Колко време ще ги търпим....
52
2
 
4
 
! Отговори
"ЛЕВИЦАТА" преди 1 седмица
СБОР ----ОТ МОСКОВСКИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ НА МАЯМАТА....!!!! ....БЛАГОДАРЯ!!!
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Партия Величие , минава ли 4 % ?
50
0
 
7
 
! Отговори
ПАРТИЯТА НА ЧЕРЕПА: преди 1 седмица
Череп с 2- кокъла ---- КАТО ПИРАТСКА ПАРТИЯ НА ДС/ БКП!!!!
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
През последните 15 години ГЕРБ набута в Софийския Университет доста преподаватели с Московска ориентация.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Teroristka fashistka organizirana grupa vilnee v sofiiskata korupt admin darjava pod zakrilata na fashistkata teroristka bg sadebna korupt pornosystema. Raste regionalnata bg demosaprotiva protiv fashistkata royal sofia.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПО-ЛЯВА ПАРТИЯ ОТ ГЕРБ НЯМА
46
1
 
10
 
! Отговори
Байчо преди 1 седмица
Депутатите трябва да са с ДВА мандата , да получават минималната заплата на страната и НИЩО ДРУГО. Никакви правомощия от това ,че са депутати.
45
2
 
9
 
! Отговори
ясно преди 1 седмица
Че те са едно и също левицата е гангстерски синдикат и са партньорски партии с партита на гангстера Черепа
44
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пп дб да са вън! Това е важното
43
4
 
23
 
! Отговори
Ангеларий преди 1 седмица
Докато Тиквата и Квик са в политиката няма да има оправия.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз ще гласувам за партия МЕЧ!!! Всеки българин има нужда от МЕЧ!!
41
5
 
15
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 седмица
Копаем дъното... Ако гладната Маяма,Бабикяните,Пикащия във фонтана и 4ерепа влязат в парлаМЕНТАТА значи няма оправия в тая територия! Цирка продължава! Козяк 16 ги 6ълва на конвейер новите(стари) пребоядисани и опаковани в целофан проекти...А съдържанието е една и съща 80няща Fекална смес.
40
4
 
7
 
! Отговори
Негър Скиор преди 1 седмица
Руснаците обичат да залагат на пропаднали типове като Тиквата и Нинова. А откакто Лукойл го нема да плаща сметката, много Мутри искат от "Баницата". Милиционерите с ужас гледат как Русия Умира и Рахатлъка си Отива.................П.С. Сергей Димитриевич Умре заедно с россия...
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак почнахте да си съчинявате!
38
1
 
17
 
! Отговори
А левицата преди 1 седмица
И Божков отдавна се движат в дясната лента. Това е капитализъм по комунистически. Моето си е мое, чуждото е общо. Общо, докато не стане мое. За това ще се погрижи МОЯТА държава, МОИТЕ закони, МОЯ съд, МОЯТА прокуратура, МОЕТО народно събрание, МОЯТА полиция, МОЯ народ МОЯТА ДЕМОКРАЦИЯ! Колко е просто, почти гениялно.
37
16
 
6
 
! Отговори
Все по често преди 1 седмица
Се питам, дали нямаше да сме по добре, ако си бяхме останали под турско робство?! Или някакво друго. Но не! Руснаците пак ще се напънат да ни спасяват! И пак да ни дърпат към дъното. Това ни е съдбата и отърване няма! Управниците ни, а и не само те, много обичат руската рубла. Да сложим край на фарса ЕС. С Костя за ръчичка и към Москва! Толкова си можеме, това заслужаваме.