Галерия Топлоцентрала-Куб посреща българския павилион от архитектурното биенале във Венеция

30 яну 2024 13:39, Александър Попов
0
Галерия Топлоцентрала-Куб посреща българския павилион от архитектурното биенале във Венеция
Снимка: Топлоцентрала

След световно признание българската изложба „Образованието е придвижване от мрак към светлина“ гостува на галерия Топлоцентрала – Куб до 15 февруари. По инициатива на екипа на Регионален център за съвременни изкуства публиката има изключителната възможност да посети изложбата в България, след нейното международно представяне.

От откриването във Венеция до днес изложбата е разгледана от над 26 000 посетители, а в България желаещите могат да я посетят до средата на месец февруари. Българският павилион ще продължи своя живот в пространството на галерията с поредица от събития под формата на прожекция, лекции и дискусии, свързани с концепцията на проекта.  

Изложбата бе избрана да представи страната ни на международния форум, поставяйки фокус на образованието като единствен възможен път за развитие на обществото и парадоксалната му липса в отдалечени райони на България.  Предоставяйки шанс на публиката да разгледа българския павилион в София, до момента галерията отваря врати за стотици посетители. През февруари в Топлоцентрала изложбата ще бъде разгърната с програма и различни събития, които проследяват проекта от концепцията до неговата реализация.

„През последните 30 години населението на България намалява с бързи темпове. Заради обезлюдяването все по-малко деца посещават учебни занятия. Всяка година десетки училища затварят врати. Някои от сградите са ремонтирани и преустроени в жилища или хотели. Повечето от тях остават празни. „Важно е все по-смело да показваме и заявяваме себе си пред света. И това да се случва с актуалността и изразния език на съвременната култура, която би могла да бъде и критична към настоящето. Ние не живеем на изолиран остров, при нас се отразяват процеси, които протичат в света и е важно да намерим начин да ги комуникираме през културата си.“, споделя Владия Михайлова, куратор на галерия Топлоцентрала-Куб.

Във Венеция изложбата е посетена от над 26 000 човека, като множество отзиви за темата и за самия павилион се появиха както в международната, така и в българската преса.

В Галерията на Центъра за съвременни изкуства Топлоцентрала изложбата е адаптирана, като специално за показването в София е разработена нова част, показваща процеса на създаване и комуникиране на първоначалната идея. Изложбата показва моментното състояние на тези сгради, заснети от белгийския фотограф Александър Думарей. Тя търси отговори на въпроси за обезлюдяването, опазване на архитектурното ни наследство и как да се адаптираме към променящата се среда.  Кураторите разширяват неговия обхват, като освен основната тема за изоставените училища представят и поглед върху процеса по изграждане му. В търсене на отговори се включват с интервюта в изложбата се включват Николай Панайотов, Георги Събев, Антонина Тритакова, Мартин Заимов, Георги Тошев, Ива Бонева, Янина Танева, Вера Димитрова, Пешо Петков, Маргарита Доровска и Ива Таралежкова.

Програмата към изложбата включва срещи с български и международни професионалисти в сферата, представяния, дискусионни панели и др. Събитията ще се състоят през февруари и март месец 2024 г. Пълната информация за съпътстващата програма може да бъде видяна и на сайта на РЦСИ Топлоцентрала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари