"Влачугане" - обредите, които са лишени от автентичност

Изложбата на Мартина Вачева се открива на 8 март
21
"Влачугане" - обредите, които са лишени от автентичност

Познаваме ли своите традиции или почитаме ритуалите на съвременното общество? На 8 март галерия „Топлоцентрала-Куб ще открие „Влачугане“ - предстоящата изложба на Мартина Вачева, която изследва преобразяването на традиционните ритуали в ново културно явление, отразяващо често магическото мислене и липсата на знания, популисткото глобално движение и псевдо патриотизма в България.  

Творбите „Влачугар“, „Мълчана вода“, „Мъжко хоро“ и „Момини сълзи“ ще поставят в нова светлина българските традиционни обреди – достъпни, но и лишени от автентичност.   

Авторката подготвя изложбата в продължение на 2 години, навлизайки постепенно в дълбокия образен свят на традиционните ритуали и тяхното преобразяване в съвременността.  Произведенията, включени в изложбата, сред които „Мълчана вода“, „Мъжко хоро“ и „Влачугар“ и „Момини сълзи“, са мислени като цикъл от творби, чрез които Мартина Вачева съпоставя минало и настояще, символ и съвременен продукт.

Влачугане идва от глагола „влача“ и е дума, с която в традицията се означава първоначалния насилствен акт на покръстване, а впоследствие измиване, изкъпване, потапяне против волята на човека. Действие, което резонира с практиките в миналото на  открадване на мома, както и всякаква друга принуда да се извърши определено действие, която е регламентирана и позволена в ритуала. Дали това означава възстановяване на реда или то е свързано с нова, чудовищна йерархия, с догматизма на традицията и нейното репродуциране е един от големите въпроси, които изложбата поставя пред публиката.

Централно място в изложбата заема „Мълчана вода“ - творбата е взаимно свързана с целият цикъл от работи вдъхновени от български традиционни обреди, отличителни за зимният календарен кръг празници и ритуали („Мръсни дни“, „Водици“). Ако по време на „Водици“ се е запазило вярването, че водата има магически способности, днес съвременната фантазия, поради липса на знания, е създала масов продукт, наподобяващ магия или т. нар. „мълчана вода“.

Във „Влачугане“ е включен и триптихът „Мъжко хоро“ (2022г.), който изобразява реалистична сцена от прословутото „мъжко хоро”, случващо се по всички краища в България на 6 януари.

„Според изследователи на българската етнография, Йордановден от много години се свързва с масовото къпане хвърляне на кръст във водата, за да бъде изваден по-късно. По темата обаче не се споменава изпълнение на народен танц. Празникът със сигурност е лишен от християнската си идентичност и се е превърнал в метафора за състоянието на българското общество в 21 век и не само“, разказва Мартина Вачева, която поставя „българската псевдо мъжественост/патриотичност“ на фона на глобални популстки движения.  

„Времето след Коледа до Йордановден в празничния календар е особено динамично и противоречиво. Това е времето на мръсните дни, на водиците и зимните карнавални игри, в което космически се „ражда“ новата година и новия живот, а общността се пресътворява. С умението да говори едновременно през плътна, наситена живопис и през детайлно вглеждане в символика, текст и персонажи, Мартина Вачева ни представя множество микро сюжети и ярки типажи, които присъстват в съвременното българско общество“, коментира Владия Михайлова, куратор на галерия Топлоцентрала-Куб.  

Официалното откриване на изложбата „Влачугане“ ще се състои на 7 март от 18:30ч. в галерия Топлоцентрала-Куб. Изложбата може да бъде посетена от 8 март до 7 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идеята е мн. добра а картината е направо стархотна. Не видях къде е нарисуван А. Кекимян той е нещо като "кръстник" на този ритуал. Мисля че името на изложбата по подходящо би било да се нарече "Българуване" и да не е "Изложба" а да е "излагация".
19
0
 
0
 
! Отговори
езичница преди 1 месец
До Анонимен 17 Т.нар. "Джулай" е Еньовден :)
18
2
 
1
 
! Отговори
езичница преди 1 месец
До Анонимен 14 Този кръст никого не е спасил. Римският кръст е средство за изтезания и смърт и не бива да е символ на християнството, преди всичко. Саможертвата на Исус Христос е спасението, а не средството за умъртвяването му. Друг е свещеният кръст - равнораменният.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
т.н. "Джулай" е също Бегейско "творение" и не се празнува от никой нормален човек по света
16
2
 
8
 
! Отговори
Сорос преди 1 месец
Работете деца мои от Топлоцентрала. Ваш Бог, грант и повелител - чичко Сорос!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо да не се създават нови празници и ритуали?! Лошо ли е, човек да е съпричастен и щастлив?!
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До езичница........кръста спасява хората, а не "човек спасил кръста"
13
1
 
0
 
! Отговори
езичница преди 1 месец
Докато не схванете учЕните, че християнството е направило много компромиси, за да се хареса на народите, които са били принудени да го приемат, ще сте доста далеч от истината. Щом смятате, че "спасяването на кръста" на Йордановден е християнски ритуал, то аргументирайте го и посочете къде другаде е традиционен!
12
3
 
6
 
! Отговори
И аз съм против преди 1 месец
Измислените празници,искам да се махнат хелоин,св.валентин,и 8 март.
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тричането на кyчета е основен обряд по българските земи също
10
3
 
6
 
! Отговори
Да плюеш преди 1 месец
По всичко, също не е европейско,и не те прави демократ либерал. Просто си смо,та,н хейтър.
9
5
 
11
 
! Отговори
Толерантност преди 1 месец
Към всякави извратени паради,и всякакви обратни,ама не дай си боже да развееш българско знаме,или да облечеш носия ,то 300 платени сайта или грантаджии ще се юрнат срещу теб.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си татуираш Левски на крака не е патриотизъм. Да си сложиш пластмасова мартеничка не е патриотизъм. Да влезеш мъртво пиян в река не е патриотизъм. Да палиш гуми не е патриотизъм. Това са позьорщини.
7
5
 
9
 
! Отговори
Поредният преди 1 месец
Псевдо интелектуал който за грантове плюе по всичко ,,българско и родно,,света ще свърши ама прода,жени,ци и преда,тези не.
6
4
 
5
 
! Отговори
До анонимните 1 и 4 преди 1 месец
Всеки народ има традиции, чиято цел в далечното минало е била да отделят здравите мъже от болнавите. Времената са били жестоки и сурови. Например зимното символично къпане на младоженците (оженени и омъжени през последната календарна година), в миналото съвсем не се е изразявало в напръскване или леко мокрене на косите с вода на външна чешма или извор, а си е било цялостно натопяване в ледена вода извън дома. Който издържи и не се побелее cмъpтoнoснo, се счита годен да създаде здраво поколение.
5
4
 
5
 
! Отговори
Днешните ни етнограф преди 1 месец
от БАН и СУ са 98% връзкари, което означава, че не повече от 5% от тях наистина знаят и разбират онова, което е предмет на изследване в тяхната наука. Всички останали етнолози, които станаха толкова много, че с лопата да ги ринеш, са сбироток - сред тях има умни, знаещи и можещи, но има и такива, които просто там са намерили начин да се захлебят и да си карат трудовия стаж по един лек и приятен начин. Като ще дефинират мъжкото хоро на Йордановден, първо да се поинтересуват що е това иновация.
4
10
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Мъжкото хоро е само за обратни !
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В казармата след първата стрелба се изпълняваше ритуала "Гърмяна вода". Новобранците пърдяха в леген с вода. После някой от старите ги напръскваше с един чимшир , като уроки против инциденти на стрелбището....
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аха, изложба лишена от културна забележителност, но за сметка на това европолитически коректна, сигурно е спонсорирно с гранд.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
добре огледайте картинката да ви стане ясно що управата прави с вас каквото си иска