Путин: Русия не може да не помогне на братска Украйна

Москва не е против асоциирането на Киев с ЕС, но ще защитава пазара си
Обновена: 19 дек 2013 14:06 | 19 дек 2013 11:27, Елка Василева
178
Путин: Русия не може да не помогне на братска Украйна
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия не е против асоциирането на Украйна с ЕС, но се ръководи от необходимостта да защитава пазара си, каза на голяма пресконференция руският президент Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС. Той заяви също, че Украйна е братска страна и Москва не може да не й помогне, щом се е в трудно положение.

Ние по принцип не сме против асоциирането, просто казваме, че ще бъдем принудени да защитаваме икономиката си. Защото "не можем да оставим в това състояние разтворените врати днес в рамките на зоната за свободна търговия с Украйна, ако Украйна разтвори вратите си пред Европейския съюз". Ще бъдем принудени "да ги притворим", каза руският лидер.

Още по темата

Според него това ще доведе до спад на украинското машиностроене, тъй като неговата продукция се реализира главно на руския пазар. Едва ли при това положение ще расте и обемът на селскостопанската продукция, добави Путин.

Решението на Москва да намали цената на газа за Украйна и да купи украински еврооблигации е израз на желанието й да помогне на един братски народ, озовал се в сложна ситуация, каза Путин.

Условията по газовия договор с Украйна от 2009 година са справедливи, според руския президент Владимир Путин. "Този договор е икономически обоснован и никой никого не е душил", изтъкна Путин.

Украйна е братска страна и Русия е длъжна да я подкрепя "като близки роднини" в трудна ситуация, изтъкна Владимир Путин, отбелязвайки, че това е главната причина за решението на Москва да направи отстъпка за цената на газа за Киев и влагането на средства от руския Фонд за национално благосъстояние в украински облигации.

Президентът припомни, че Газпром вече два пъти е подписвал допълнения към действащия протокол за отлагане на плащанията на украинската страна - първо през октомври, после през ноември. "Това е прагматично решение", допълни той.

Владимир Путин изрази увереност, че ще постигне споразумение за дългосрочна работа с Украйна по цените на руския газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
8
 
3
 
! Отговори
българин преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВ:Алооо, съветският агитатор, като българин ме интересува не Русия да е "водеща" в ЕС, а да продава газа на България на същата цена, която предлага сега на "братска" Украйна. Нали тази цена била нармална, според Путин, а и ние, България, бяхме "братска" страна при любимите му Брежнев и Сталин. "Братята" му в България - Румен Овчаров, Сергей Станишев, Георги Първанов и пр., му легнаха за днешните УБИЙСТВЕНИ цени на газа. "Южен поток" ще ги направи ли като за Украйна (или Турция)?
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-големият аргумент на Одисей 1 е да каже "червен ***" .
120
10
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
166 Те и сега дават , Южен поток просто дублира транзита през Украйна , Северен поток работи на 50% , Шистовата революция тепърва ще дава плодоввте си ив Европа , до 2-3 години започва внос на втеченена газ от Щатите за Западна Европа .
119
4
 
17
 
! Отговори
Перо Пиперката преди 10 години
До Одисей 1Факт ли е, че Путин рече "Чупката от Сирия" и целото НАТО си обра крушите? Факт! Факт ли е, че Путин каза "Чупката от Украйна!" и сега ЕС и САЩ вият като гладни ***? Факт! Факт ли е, че завъртя 2-3 комплекса Искандер около Калининградф и шефът на НАТО от два дена ходи с пяха по устата и не знае къде е? Факт! Факт ли е, че Натаняху и Ердоган ходиха до Москва и се прибраха като насртани и забравиха за всякакви войни срещу Иран? Факт! И това само за тази година...
118
11
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
156 Кое ти писна бе червен *** ако не бяха те днес щеше да питаш къде с....т бедните
117
9
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
153 Факт ли е това което казвам , факт е , не беше ли централна фигура наред с местните лидери американския президент , беше , факти ли са решенията на ръководителите на Германия , Франция , Европекската комисия а от вчера и САЩ да не приъстват на откриването ан олимпийските игри в Сочи факти са , руския Президент изпада в излоция и тя ще се задълбочава .
116
2
 
11
 
! Отговори
Перо Пиперката преди 10 години
А разгоеорът колко по-напред са САЩ от Русия във военно отношение много прилича на кръчмарските спорове из българските села през 1941 г. , когато русофоби и русофили са се драли кой е по-силен. Основен довод на русофобите бил, че Германия е велика техническа нация и оръжията й са в пъри по-модерни от руските и че е въпрос на месеци да прегазят Русия. Даже и Хитлер е бил сигурен на 100%, защото е правил сценарий на парада на победата пред Кремъл. Е, парадът все пак се е състоял 4 г. по-късно...
115
2
 
9
 
! Отговори
Перо Пиперката преди 10 години
До feministka"американските бизнеси е много вероятно да си тръгват от тука като гледат какъв социализъм е започнал да тресе държавата"уау! А дано! Да почват с AES и техните ТЕЦ-ове, ако може, после да си тръгва и ветропарка "Св. Никола" до Каварна, че токът ни стана златен от техните бизнеси...! Ама едва ли, ако ме питаш мене... хехе! От тукашния социализъм бая гушка надуха!
114
2
 
1
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До БАЧКАТОР Наистина ли верваш, че ако Ф-18 им върши по-добра работа, ще го откажат заради някакъв си шпионски скандал? Ако Дилма Русева така си избира изтребителите, то по-добре да я импийчнат на момента. Просто Грипен е по-евтин и лесен за експлоатация, а и са им обещали пълен лиценз, за да си го произвеждат сами.
113
7
 
3
 
! Отговори
Одисей преди 10 години
Тодоре групата БРИКС мой човек е нещо оомагинерно , само преди седмица погребаха Нелсон Мандела и на церемонията основна фигура естетвено беше лидерът на света Барак Обама а твоя лилипут от Москва въобще не беше поканен ,а както знаеш "С"-то от прехваленият ти БРИКС е Саут Африка , ясно ли е
112
4
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Доларът продължава да е сред участниците в 85% от всички конверсионни операции, което означава, че 85% от валутните сделки в света се свеждат до обмена на други валути за долари, или обратното. Както е известно, 60% от валутните резерви на централните банки в държавите по света са в долари. Освен това, доларовите ценни книжа се равняват на 45% от общата сума на глобалния външен дълг. Доларът е основната валута за фондиране на международните банки: почти две трети от трансграничните задължения
111
1
 
1
 
! Отговори
патриот преди 10 години
ми те по филмите изглейдат големи патриоти
110
1
 
5
 
! Отговори
някой преди 10 години
армиите сравняват едните имат само наемна а сега ми кажи при голяма война и не им се платят заплатите колко ще останат те в бг без пари на парад не искат да ходят камо ли без пари да се бият а другите е ясно победители във всички големи войни (русия) за обърканите
109
3
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
138 Тодоре и кои са тези нормални държави и колко са избягали от долареа , би ли ни открехнал малко финансов анализаторе
108
1
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Колкото до "великите " САЩ ще си говорим догодина февруари за тях като стигнат пак тавана на дълга си. Само да е живот и здраве, а ето поредния удар на Сноудън -заради шпионския скандал с АНС, Бразилия е отказала изтребители Ф-18 от Щатите и купува шведски Грипен. Сделката е била сигурна за САЩ а загубите са за милиарди. Честито !
107
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помагайте ! А България оставете на мира !!!
106
2
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Русия била бедна, Русия нямала икономика ,нямала модерно оръжие...лошо ,момчета лошо ,малко четете, не сте в час, не сте информирани, за Русия отдавна вече не е '92 година. Пишете глупости по темата и направо се излагате.
105
4
 
1
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Винаги има първи път.
104
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия никогa не е билa зaвлaдявaнa и побеждaвaнa от който и дa е .Пaрaзитите от брюксел и сaщ си мислехa,че ще успеят чрез Укрaйнa ,но уви - пaк гредa.
103
7
 
3
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Ти мaй отби от копи пействaнето нa руски простотии и зaби във вaлютуту))) товa е болен въпрос рaзбирaм, обaче от твоите кaхъри ДОЛAРA И СAЩ ще си го преместят! Смянaтa нa вaлутa не е кaто дa си смениш пaмперсa бе Тошенце! Никой не кaзвa че руснaците в митничaрския союз не могaт дa си избaцaт някaквa си пaричнa дивотия, ОБAЧЕ ИЗВЪН РAШA ЩЕ СИ ПAЗAРУВAТ В ДОЛAРЧЕТA, ИЛИ ЮРО))) ИДВA НОВA СТУДЕНA ВОЙНA ТAВAРИЩИ, a Aмерикa ще фaлирa когaто цъфнaт нaлъмите ти, и когaто рaшaтa създaде 13 трилионa БВП))

Спонсорирани публикации