Подчиняване отвътре избрал Путин за Украйна

Западният печат за развитие на кризата в Украйна
Обновена: 16 апр 2014 10:39 | 16 апр 2014 10:33, Елка Василева
77
Подчиняване отвътре избрал Путин за Украйна
Снимка: Reuters

След вчерашното рязко изостряне на напрежението в Източна Украйна западният печат посвещава множество коментари на перспективите за развитие на ситуацията там и на отношенията на Запада с Русия.

Британският вестник "Индипендънт" публикува репортаж от Източна Украйна под заглавие "Колко спонтанни са проруските протести, които избухват на изток?". В коментара се цитират изказвания на местни жители, че в размирните градове на Източна Украйна на улиците са се появили непознати хора, които подклаждат сепаратистки настроения.

Още по темата
Френският "Монд" изтъква четири причини, поради които ситуацията в Източна Украйна е различна от тази в Крим. За разлика от Крим, който беше включен в границите на Украйна едва през 1954 г., жителите на източните региони имат дълга обща история и връзки с Киев, изтъква изданието. Задълбочилото се през последните години политическо разделение между източната и западната част на Украйна според "Монд" обаче също не бива да се пренебрегва.

Френският вестник изтъква, че политическите елити в страната са се научили да се възползват от факта, че в западните райони са по-изявени националистическите нагласи, докато източните са под влиянието на Партията на регионите на бившия президент Виктор Янукович. Украйна е разделена и икономически на индустриален Изток с куп екологични проблеми и остаряла инфраструктура, разчитащ предимно на държавни помощи, и на земеделски Запад, който изнася продукция не само в Европа, но напоследък и в Азия, посочва "Монд".

Четвъртата разлика с Крим според френското издание е, че в Източна Украйна прозападните протести, които свалиха от власт правителството на Янукович, по начало бяха посрещнати с недоверие, не на последно място заради страховете от репресии срещу рускоезичното население.

Британският "Дейли Телеграф" разсъждава какво иска да постигне руският президент Владимир Путин в Украйна. "Подчиняване отвътре, а не нападение отвън изглежда е предпочитаната техника на руския президент за контрол върху събитията в Украйна", пише изданието. "Сенчестата операция в Източна Украйна разкрива много за темперамента на президента Владимир Путин. Разпореждането за конвенционална военна инвазия би било твърде явен ход за този възпитаник на КГБ", коментира "Телеграф". Според вестника руска инвазия в пълен мащаб може да се случи, но поне засега Кремъл е избрал да води война в здрача, която може да бъде отричана.

Публикацията заключава, че Путин е постигнал първата си цел, която е да постави Киев пред невъзможна дилема: "Ако новите лидери на страната приемат предизвикателството и изпратят армията да отвоюва окупираните градове и държавни сгради, може да бъдат убити руснаци и Путин би се сдобил със своя претекст за нашествие в пълен мащаб", предупреждава "Телеграф".

Германският "Велт" е на същото мнение. "Правителството на Украйна разполага с лоши карти: то трябва да се противопостави на провокациите на Москва, но без да дава на Путин повод за интервенция", пише изданието. Само Западът може да сложи край на тази трагедия, настоява "Велт".

Седмичникът "Ди Цайт" смята, че насрочената за четвъртък в Женева четиристранна среща на Украйна с Русия, САЩ и Европейския съюз е последният шанс за дипломация. Изданието предупреждава, че Западът не може да окаже военна помощ на Украйна, но би могъл да предложи перспектива за членство в ЕС. "Ди Цайт" подчертава, че с анексирането на Крим и заплахата от нахлуване в Източна Украйна Москва е показала, че повече не може да бъде считана за партньор на Запада.

Американският "Вашингтон пост" разсъждава върху гледната точка на САЩ и президента Барак Обама във връзка със събитията в Украйна. Според изданието Обама вижда в украинската криза асиметрия на интересите. "Казано просто, бъдещето на Украйна е от по-голямо значение за Русия на Владимир Путин, отколкото за САЩ и Европа. За Путин това е екзистенциална криза, за Запада засега не е, което се доказва от ограничения американски и европейски отговор", коментира американското издание.

"Вашингтон пост" допълва, че според Белия дом в момента Путин разглежда три възможности: федерална Украйна, която ще клони към Москва, анексиране на Източна Украйна по модела от Крим и нашествие под претекст предотвратяване на гражданска война в Източна Украйна.

Според американски анализатори, твърди "Вашингтон пост", Путин няма да нападне, понеже инстинктите му на бивш разузнавач го тласкат към паравоенна акция под прикритие, а не към изпращане на танкове отвъд международна граница. "Обама не иска да превръща Украйна в изпитание на волите", смята американският вестник. Той изглежда е готов да приеме едно решаване на кризата по "финландски модел" и в стила на Студената война, при което членството на Украйна в ЕС би било далечна перспектива, а влизането в НАТО не би било вариант.

Според "Вашингтон пост" стратегията на Обама е да накара Путин да си плати за авантюризма в дългосрочен план чрез мерки, които значително ще отслабят Русия през следващите няколко години.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
6
 
! Отговори
Минев преди 10 години
Щом ни приеха в НАТО И ЕС , автоматично ни превърнаха във врагове на Русия , без ние да искаме това . Не ни е необходимо да бъдеме врагове и да воюваме . До кога ще продължи експанзията на ЕС и на НАТО ???
65
1
 
7
 
! Отговори
Дончо преди 10 години
Дори не ги чета тези масонски статии. Трябва да си хипер ***, за да им вярваш...
64
3
 
12
 
! Отговори
чичо том преди 10 години
САЩ се оакаха (за пореден път),една стая пълна до тавана с пари дадоха на ЦРУ и...НИЩО ! ! ! Това не е арабския полуостров!
63
1
 
3
 
! Отговори
кол преди 10 години
постоянно лъжете МЕКЕРЕТА!!!!!!
62
2
 
9
 
! Отговори
Кокококо преди 10 години
Понякого се бъзикам като казвам ето вижте нашата лада.И покажете ми западна кола от 1979г моля да я видим какво представлява?????? Между другото Руснаците правят в момента не само лади.В Русия се сглобяват - произвеждат и Ford , BMW-5 в Калининград (Кьонингсберг) , Toyota Camry в Питер , Рено , и много други марки....
61
1
 
14
 
! Отговори
Кокококо преди 10 години
Имахме "ЛАДА 1300" от 1979г.Баща ми я бракува и закара на ход в автоморгата.Момчетата като я огледаха ,платиха му 350лв и казаха "Ами ние пак ще я вкараме в движение".За 31 години само калници и ауспух сме сменяли!! Първа скорост си заяждаше и така изкара 31г.Не сме сменяли амортисьори или съединител , а е теглила ремарке с 1 тон камъни. (строихме къща).С това разбира се не искам да кажа ,че западните коли са лоши.Просто това е есна реалност за нашата баба Лада!! Понякога разбира се се бъзикам.
60
2
 
1
 
! Отговори
Петър преди 10 години
До ТРЯБВА ДА СИ ИДИОТКакъв псевдоним си избрал само? Ами да! - "Трябва да си ***" за да напишеш такива простотии. *** и ДПС няма да ги вземе тръгвайки за Босфора! Запада обича и защитава *** и хомосексуалистите и даже се опитва да ги размножава като им урежда да се женят помежду си. Ердоган е мъж и неги обича. Да ви е честито - и на особените и на запада.
59
1
 
22
 
! Отговори
Андрей преди 10 години
това за ладите и волгите го казах образно брат,че тогавашния ни стандарт на живот е позволявал да караме нови коли,да живеем нормално,спокойно,да ходим на почивка два пъти в годината,а не като сега 70-80 процента от хората не могат да си го позволят!Аз също не съм подръжник на комунизма,имаше много глупости тогава,но в место да изчистим грешките и да вървим напред,ние разсипахме,унищужихме и отрекохме всичко,не можем да стигнем стандарта на живот от 80 години,държавата ни стана разграден двор!
58
0
 
15
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До Анонимен 53Аз не казвам приятелю,че всичко тогава е било ОК,и пак казвам не съм подръжник на комунизма,но имам база за сравнение със сега,тогава за разлика от сега сме си били цвете!Цифрите са еднозначни за всички-над 2 000 000 българи трайно напуснали България,глад,мизерия за пенсионерите, престъпност,една малка част от хората живеят нормално,армията ни е унищожена,ракетите са ни нарязани,службите за сигурност разсипани,политиците ни продажни се кланят на всички,не защитават държавата!
57
0
 
9
 
! Отговори
Виктория Нуланд преди 10 години
Путин ми го изкара по навътре.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонимния !ПРИЯТЕЛ В това което си написал e НЕСЕРИОЗНО!Страшно жалко е ако наистина вярваш ,че един самолет може да участва в толкова и толкова въздушни операции и да не го свалят въобще!Между другото при арабо изрелските конфликти f 15 например се бие срещу МиГ 21 и МиГ 23 и то не от последните модификаций (при МиГ23 със сигурност)!Е ако за теб това е повод за городст незная!Това е все едно МиГ 29, дори изделие 9-12(базовия вариант) да се сражава с f 4 фантом!Познай резултата....
55
3
 
14
 
! Отговори
MSC преди 10 години
До ИванНяма БРАТ, понеже се осмеляваш да изкажеш мнение РАЗЛИЧНО от това на господата демократи, моментално ще бъдеш обявен за долен ***!И така си е! Виж какви гадове са комунистите! Да вземат да увеличат почти ДВОЙНО населението на България ,да имаме образование ,здравеопазване ,работещи предприятия хората да имат собствени къщи,да ходят на море по две седмици!Армия имахме!Еее СЕГА ни пази ЗАБЕЛЕЖЕТЕ Турция!ДА ТАКА Е!
54
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До *** *** - "стелт"-а е пуснал над 10 000 тона бомби и е свален само един, а над Сърбия - вече беше на 20 години. Чакам да ми кажеш кой друг боен самолет има само 1 загуба за толкова хвърлени бомби.... Абе защо Израел вече 50 години шиба като маче у дирек камиларите дето са хем повече, хем с по хубавите руски танкове и самолети?
53
8
 
3
 
! Отговори
до Андрей преди 10 години
И сега една Лада струва 8000 лв нова, може и на лизинг, даже и безлихвен за 2 години я предлагат. Ама много много ги няма по пътищата.... Впрочем, имам един 30 годишен мерцедес - все още пали от раз, докато новата Лада от конвеера - не можа да запали пред Путин... Щото са много хубави и качествени сигурно :))))
52
19
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Кървавият Болшевишки Антихрист ще нападне Украйна до Великден !Помнете ми думата !Бог да е с вас,братя украини!
51
3
 
12
 
! Отговори
друг ИВАН преди 10 години
До българинХей българино, бъди само българин! Така както се изказваш личи, че си някаква безмозъчна прозападна креатура. Да не си учил на запад? Такава мозъчна промивка само на запад правят! Няма да те обиждам, те хората хубавичко те преценяват!
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До андрей Ами то в началото на 90те още имаше нови Лади в магазина, ама купувахте за същите пари 10 годишни западни коли :) И Респром-и имаше в магазина - ама купувахте долари на черно че да си купите Филипс от Кореком-а И Нефтохим имаше - ама бензина стана с купони (или на черно)...
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Иван Българското икономическо чудо се измерваше в 12 млрд $ външен дълг (без лихвите) и 10 млрд лв - вътрешен, а понеже всичко беше държавно - държавата дължеше сама на себе си, а парите ги нямаше. Имай предвид че тогава официалния курс беше 1,5 лв за 1 $, а златото струваше 340 $ за тр.унция. Заводите произвеждащи неща търсени на външен пазар - бяха зависими от внос на консумативи и елементна база пак от външния пазар. За капак и нефта и газа станаха с $ 1985та и тогава съвсем угаснахме
48
4
 
16
 
! Отговори
андрей преди 10 години
До българиней промит мозък,може да са били лади,волги и чайки,но поне са били чисто нови от магазина,а не като сега да караме изхвърлените и бракувани 15 годишни коли на западняците и да им се радваме като некакви просяци сме!
47
4
 
18
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До българинШматка,какви лади,какви волги,какви чайки?Благодарение на милия ви запад с некакви си планове "РАН-ът"България в момента е една развалина,една пустиня,с неработещи заводи,и обезлюдена северна България!Не съм подръжник на комунизма,но през 80 години на миналия век се говри за "българското икономическо чудо",правеше се нещо,работа за всички,спокойствие,държавата си беше на мястото си,не като сега!

Спонсорирани публикации