Украинските сили настъпват в Славянск, има убити и ранени

Настъплението към града е по няколко направления
Обновена: 24 апр 2014 14:50 | 24 апр 2014 12:51, Елка Василева
364
Украинските сили настъпват в Славянск, има убити и ранени
Снимка: Reuters

В района на Славянск се разгръща активната част от антитерористичната операция, обявена от властите в Киев.

„В хода на антитерористичната операция, провеждана от подразделения на МВР и Министерството на отбраната са деблокирани и унищожени три поста на незаконните въоръжени формирования в североизточната част на град Славянск. При сражението са унищожени до 5 терористи. От страна на участниците в антитерористичната операция един боец е бил ранен“, съобщи МВР на Украйна.

Украински бронирани машини преминаха преградите, издигнати от бунтовниците в северната част на град Славянск - крепост на проруските сепаратисти, предаде кореспондент на Франс прес, който е видял поне пет машини.

"Цивилните служителите на кметството получиха нареждане да напуснат сградата", заяви за Франс прес говорителка на местния сепаратистки водач Вячеслав Пономарьов. "Въоръжените мъже, които отбраняват кметството, остават на място", допълни тя.

Край град Славянск в Донецка област са били подложени на обстрел бойци от местните сили за самоотбрана. Двама души са загинали, за живота на още един се борят лекарите в местната болница, съобщи по-рано телевизия „Россия 24“.

Още по темата

Към Славянск се движи бронетехника, край барикадите снайперисти заемат позиции. Границите на града вече са пресекли бойци от спецчастите, които са на подчинение на украинските силови структури.

От една страна настъплението на силовиците към града се прикрива от пет бронетранспортьора. Те са на първата линия на барикадите. До центъра остават около 6 км. От другата страна, шест бронирани машини са се приближили на разстояние от 3 км от центъра на града в района Комбикормовая.

Шест БТР-а са щурмували пост на пътя Харков – Ростов на Дон. Те имат подкрепление от два хеликоптера, които кръжат в небето.

Настъплението срещу града се осъществява и по други направления. Там също са се завързали престрелки.

Щабът на народната самоотбрана предупреди, че в случай на щурм на града протестиращите са готови да открият огън на месо. Народният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов призова жителите на града да не излизат на улицата и да не се приближават до прозорците.

Междувременно кореспондент на Ройтерс съобщи, че украински войници са изграждали тази сутрин позиция на няколко километра от контролирания от сепаратисти град Славянск.

Десетки войници в камуфлажни униформи, някои с опознавателни знаци на десантни части, са изграждали защитни прегради от торби с пясък около най-малко шест леки бронирани машини БМД-3 и разпъвали палатка близо до селището Малиновка, на около 12 км южно от Славянск, на главния път за областния център Донецк.

Войници и полицаи са стояли на пост на пътя, проверявайки автомобилите, които влизат и излизат от района. Военната част е имала и леки картечници и противотанкови оръжия.

Украинското правителство заяви, че подновява "антитерористичната операция", за да си върне градове и обществени сгради, които са под контрола на проруски сепаратисти, ако те не се разоръжат и не се изтеглят оттам доброволно, изпълнявайки споразумението от Женева от миналата седмица, подписано и от САЩ и Европейския съюз.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков каза, че през нощта военните са отблъснали нападение срещу база в Артьомовск, на 40 км югозападно от Славянск, атакувана по думите му от около 70 души, водени от руски войници. Москва отрича в Украйна да има нейни военни. Един украински войник е ранен при нападението, пише БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още по темата: УкрайнаСлавянск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
1
 
! Отговори
петков преди 9 години
един хеликоптер вече е свален
254
1
 
12
 
! Отговори
american boy преди 9 години
Аз май не съм 100% сугурен, ама съм за руснаците!
253
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
teroristi sa tezi ot maidana banda slygi na amerika .
252
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е киевските терористи да прекратят войната срещу народа в източна Украйна и да спазят споразумението от Женева - да премахнат Майдана и да напуснат сградата на парламента и всички правителствени сгради в столицата, които окупираха противозаконно.
251
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименще те пита ли ЦРУ ако реши да отцепи кърджаликакто пита сърбите нали
250
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато уж имаше геноцид на сърби срещу албанци, САЩ бомбардира, сега обратно, че са лицемерни е ясно, но също е ясно, че Русия ще падне, уж сме в лагера на победителите, но дали ще има и за нас от завзетиоте ресурси скоро
249
2
 
8
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Ся от Киев се хвалят,че имали успех в операцията и тя щяла да трае в няколко фази. Те и преди казваха,че са внедрявали БТР-ри с руски флагове,ама се оказа,че наистина са били предадени на проруските сили. С тия си думи индиректно си признават,че пак са се о*рали
248
2
 
23
 
! Отговори
българка преди 9 години
А , ако в Македония хипотетично се случи аналогична ситуация издигнат флаговете на България и поискат референдум за българския език и за федерализация на Македония или дори присъединяване на по голямата и към България, където е и мястото и, вие господа какво? Ще отговорите не, не ви искаме? Не, вие не сте българи? Ще оставите тези хора да бъдат убивани, тъпкани и унижавани само защото имат различно самосъзнание? ще ги наречети терористи и сепаратисти?
247
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Абе някой ще си гризе вратовръзката, ама не знам кой ще е.... много мераклии за това, да вземат да си направят списък и да спазват реда като му дойде времето...
246
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БГНикога няма да стане, Русия не е САЩ. Русия беше от страната на Сърбия, когато Америка я разделяше. Не забравяй че без Русия, в България много добри неща нямаше да станат - освобождение, българин летял в космоса и др. Да живее България, но също и да не предаваме славянския руски народ.
245
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Владимир Владимирович, скъсай им задниците и спри в София!
244
37
 
10
 
! Отговори
Ceco преди 9 години
За какво толкова харесвате позицията на Русия не ви разбирам, по тая логика ако Турция поиска югоизточна България вие ще сте съгласни. Да ви пикая и на мисленето, заминавайте в Русия като сте толкова задръстени.
243
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZZARSTVO BALGARIA i TARNOVSKATA KONSTITUZZIA.......
242
4
 
26
 
! Отговори
кашчей преди 9 години
чичо Сам в най-скоро време го виждам в ролята на Машенка от приказката Маша и Мечока...хаххахаххххаххххх!!!!
241
2
 
2
 
! Отговори
НАТО преди 9 години
ДЖОН КИРБИ, контр-адмирал, пресс-секретарь Пентагона: Если это какое-то послание для Москвы, то оно в том, что мы очень серьезно относимся к нашим обязательствам в Европе.По отношение на дислоцирането на екип "Апокалипсис" в полша.
240
0
 
33
 
! Отговори
american boy преди 9 години
Незнам вече кой крив кой прав в тоя конфликт, ама ше запалат чергата на целия свет тия май...
239
14
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не си мислят фашагите, че Путин ще търпи украинската хунта да си развява байрака и да избива руснаци? Ще ядат сопата рано или късно.
238
10
 
37
 
! Отговори
болгар преди 9 години
Глупави украйнци и американци тъкмо Путин ще се възползва от глупоста ви и ще отцепи източна украйна! Каквото почукало това и отговорило
237
14
 
40
 
! Отговори
болгар преди 9 години
Той Путин ще ги търпи още няколко дни ! После ще видите моща на НЕПОБЕДИМАТА РУСКА АРМИЯ господа БАНДЕРОСИ! Ще видите кой е терорист и кой не е
236
1
 
3
 
! Отговори
ronaldo преди 9 години
До Анонименabe az 4e shte porita tovae asno,samo gledaite takiva piklovci kato teb da mi ne pobadnete v krakata 4e toga nezam,kakvi xubavi shte stanete,a otnosno tyrcite ako poiskat karzali, ti mi kazi kakvo ima tam 4e da go iskat, az ot 100 godini nasam ne sam 4yl tyrcia da ima pretencii spriamo bg. za kakvo sa im giayri, da okradat i razryshat tova koeto e gradeno s godini ; po skoro bixa vzeli romi otkolkoto baiganiovci ta to nali vie iskate da se izbavite ot romite

Спонсорирани публикации