Руският хуманитарен конвой най-накрая влиза в Украйна

Руски и украински митничари започнаха да проверяват пратката
22 авг 2014 09:25, Елка Василева
47
Руският хуманитарен конвой най-накрая влиза в Украйна
Снимка: БТА

Историята с руския хуманитарен конвой за жителите на Донбас наближава края си. Руски и украински митничари започнаха да проверяват пратката на ГКПП "Донецк-Изварино", пише "Новие известия".

Колоната тръгна преди 10 дни от Подмосковието, но украинската страна не бе съгласна с маршрута и след седмица напрегнати преговори бе решено помощите да бъдат откарани в Луганск. Колите ще бъдат придружавани от представители на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), под чиято егида се провежда мисията, припомня вестникът.

Още по темата

Според руското външно министерство 262-та камиона карат 400 тона различни видове булгур, 340 тона консервирано месо, 30 тона сол, 100 тона захар, 60 тона млечни консерви, 0,8 тона чай, 679,5 тона бутилирана вода, 62,4 тона детски храни, 12 300 спални чували, 54 тона медикаменти и медицинско имущество.

Украйна обаче подозираше, че колите превозват някакъв товар с военно предназначение. Версиите бяха различни. Някои "откриваха" в конвоя оръдия, други, според агенция УНИАН - нещо съвсем фантастично като "целеуказващи фарчета" за артилерийски системи "Град", разказва изданието.

"Хуманитарният конвой все пак мина границата", обобщава в заглавие "Новие известия". След започналите вчера митнически и гранични проверки колите ще влязат на украинска територия едва днес, уточнява обаче "Комерсант".

"МКЧК съжалява, че митническите проверки, договорени между властите на Русия и на Украйна, бяха забавени по вина на украинската страна", цитира всекидневникът изявление на Лоран Корба, ръководител на оперативната дейност на комитета за Европа и Централна Азия.

Местни жители съобщили на репортерите край КПП "Донецк", че в района е забранено движението на граждански коли, а миналата седмица снайперист е стрелял по такъв автомобил. Съответно "Комерсант" очаква репортерските коли да бъдат "отрязани" от конвоя. Според руското министерство на извънредните ситуации той ще се движи през сепаратистката зона, без да спира, само с по един шофьор в кабините, но придружен от служители на МКЧК и лекари - "за в случай на непредвидени ситуации".

Запитана дали има гаранции за сигурност на конвоя, Галина Балзамова от МКЧК нее  отговорила директно, а само е потвърдила, че въпросът е бил обсъден с всички страни. Според нея решения ще се взимат според ситуацията "в конкретния момент".

Шофьорите от руския конвой признават, че са измъчени от чакането и жегите, отбелязва "Росийская газета".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
червените на сапун преди 9 години
влизането на конвоя доказва 3 неща 1 Украйна не контролира Руската граница 2 Обсадата на Луганск е меко казано рехава 3 Логистиката на бойните части на сепаратистите ще се подобри цивилните също ще получат нещо
37
0
 
2
 
! Отговори
Гевара преди 9 години
До ГитлерМръсен фашист!
36
0
 
15
 
! Отговори
UFSY преди 9 години
Браво!Дано помоща стигне възможно най-бързо до нуждаещите се! Новорусия дръж се! Украинци събудете се и изринете хунтата!
35
1
 
14
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
В Черкаси композиция с петрол е делавирала и горят много къщи.В много украински градове тази вечър са изчезнали знамената върху админастративните сгради.Потрошенко си продава активите и се кани да напусне потъващия коръб Украйна.
34
14
 
2
 
! Отговори
Буркана преди 9 години
Те тия руски консерви са от толкова чакане в жегата са станали "бомбаш" - като стигнат ана Украинска територия и май ще вземат да гърмят. С 500 гр. килограм тротилов еквивалент.
33
0
 
2
 
! Отговори
АН преди 9 години
До ГитлерТУК *** НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА ТАКА КАЗВАТ БЕДНОТИЯ НЕ ГЛЕДАЙТЕ РУСИЯ
32
4
 
1
 
! Отговори
До 38 преди 9 години
"плачи ми се" неграмотни а ???
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета какво се пише в коментарите, плачи ми се. ***, неграмотен, неинформиран и злобен народ, до къде ви докараха управници, ЕС и НАТО. Боже опаси !
30
4
 
22
 
! Отговори
До до 23 преди 9 години
Просто ни окупират, за да не им се измъкнем. Все още техните мекерета тук не са овладели достатъчно България.Но като виждаш колко лъскачи пишат тук и как са възпитавани младите последите години, това е неотменимо.Снемат охраната на Шипка, боядисват руски паметник, филм за руските престъпления в Афганистан по една ТВ, филма за Катин в друга.Ясно е кои трябва да са лошите...............Аз пък възпитавам сина си в любов и към България, и в признателност към Русия. Това не могат да ми забранят
29
0
 
26
 
! Отговори
силна България :) преди 9 години
Бре ,ми то ако ни пратят тази помощ на нас ,сигурно половин година ще си живеем като бейове :)) Е разбира се ако не минат през ръцете на депутатите де ,ама пак ще остане и за нас !
28
1
 
16
 
! Отговори
Сизиф преди 9 години
Някой да пита някой руснак дали вобще му пука за Украйна, Всеки дири и вие ще отговорите, че не искате ваще данъци да отиват в друга държава, и ви е готино да сте на топло и да има пари в джоба. Украйна е далече, но хайде де ссъберете помощи и ги изпратете да ви видя какви хуманисти сте.
27
25
 
6
 
! Отговори
Гитлер преди 9 години
Рассия - страна агромная, страна ПРАСТАЯ!
26
8
 
4
 
! Отговори
До pornovkontakt . r преди 9 години
Ако не им харесваше до сега да са го свалили, имат традиции в това руснасите. А относно домашното порно, щом ти харесва да се снимаш в такива гадости проблема си е твой, но поне не се хвали с него.
25
24
 
4
 
! Отговори
сизиф преди 9 години
"Руският народ е дружелюбен и обичлив !" Ae стига бе така ли? Ама наистина ли е такъв народа или русия подкупва донбас с тези помощи, и колко руски пехотинци ще се напъхат в украйна с колоната? айде стига глупости вече, гледайте къде са парите бе хора, за без пари обяд няма. толкова ли сте слепи?
24
2
 
25
 
! Отговори
елеазар преди 9 години
Умните, духовните, способните, даровитите, божествените, няма как да не са с Россия! Този, който си знае цената, той никога не слугува на дявола. Русия - крепост на християнската култура и Живия Бог - срещу сатанизма и скотоложството!
23
1
 
13
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
Изтъркано, но върши работа! Буковата глава постоянно го използва.Реформаторите не го щат за премиер, той веднага ги щипва електорално - ,,Ще правят коалиция с комунистите.''. Изобщо, комунизмът стана такава завеса, зад която се крият много едри и дребни престъпления.Асансьор да падне и убие хора - комунистите са виновни, тълпата е доволна, наказани - няма.Тока спрял - разбира се, че пак е тяхна работа.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Основатели на УССР, сиреч съвременна Украйна, са Ленин и болшевиките. Затуй и нашият седесариат я припознават като своя, зер една кръв с интернационала на кагала.
21
2
 
20
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Просто ни окупират, за да не им се измъкнем. Все още техните мекерета тук не са овладели достатъчно България.Но като виждаш колко лъскачи пишат тук и как са възпитавани младите последите години, това е неотменимо.Снемат охраната на Шипка, боядисват руски паметник, филм за руските престъпления в Афганистан по една ТВ, филма за Катин в друга.Ясно е кои трябва да са лошите.
20
2
 
23
 
! Отговори
До 20 преди 9 години
Ето това се казва ***! Това с "комунистите" е толкова изтъркано, че не си заслужава даже да ти се отговаря. Я ми кажи "умнико" откъде тръгват утопичните идеи за свобода, равенствио и братство? Нещо да си чувал за Томас Ман, за Маркс и Енгелс? Казвам само най-известните, съмнявам се другите да ги знаеш. Те да са руснаци? И защо това, че Русия и бившия СССР са се стремили да бъдат социално ангажирани, това трябва да се порицава?Нали всички европейски страни сега това говорят и правят?
19
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Бе нещо съмнително много безпричинно ви е мила тая Русия.Защо и по улиците няма толкова хора така да говорят като вас."Бих добавил, че и безпричинно им е крива Украйна, ама както и да е...

Спонсорирани публикации