Споразумението за газа – капитулация на Украйна

Западните медии: Това явно е примирие, поне временно
Обновена: 31 окт 2014 09:29 | 31 окт 2014 09:19, Красимир Ангелов
55
Споразумението за газа – капитулация на Украйна
Снимка: Reuters

Подписването на руско-украинското газово споразумение късно снощи е сред първите новини на всички западни медии тази сутрин. "Вашингтон пост" отбелязва, че то слага край на „абсурдното спиране на газовите доставки за Украйна, които заплашваха да оставят хиляди украински домове зъзнещи от студ през зимата“, но също така ще гарантира и редовното снабдяване с газ на много европейски страни.

Вестникът отбелязва, че това споразумение идва след остър спор за цената на синьото гориво и след месеци на геополитически сътресения. То изглежда, може да се разглежда като примирие, поне временно, на широкия фронт на бушуващия конфликт между Русия и Украйна, отразил се сериозно и на отношенията между Русия и Запада, които сега са в най-лошото си състояние след Студената война.

Още по темата
Някои лидери се опасяваха, че тази зима може да се окаже повторение на 2006 и 2009 г., когато редица страни в Източна и Централна Европа тежко пострадаха заради руско-украинските газови спорове.

Вестникът обаче се отнася явно скептично към изразения веднага след подписването на споразумението оптимизъм от европейските лидери. Според "Вашингтон пост" договорените цени на газа за Украйна са на нивото на средните за Европа - около 380 евро за 1000 кубични метра. Украйна месеци наред се опитваше да постигне по-ниска цена - около 326 евро, както и да премахне системата на временни намаления - дългосрочна руска стратегия, която според Киев прави Украйна уязвима на политически натиск. „В този смисъл снощното споразумение е очевидна капитулация за Украйна“, отбелязва вестникът.

В същото време споразумението не гарантира, че няма да има спирания на газа тази зима. Русия обясняваше предишни такива прекъсвания - всяко от тях продължаващо няколко дни, с технически затруднения, макар че те подозрително съвпадаха с периоди на политически напрежения, отбелязва "Вашингтон пост".

"Ню Йорк таймс" пък цитира еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в последния му ден на този пост, че подписването на това споразумение "е може би първата искрица на отслабване на напрежението между двете страни". И Москва, и Киев обаче ще трябва да положат много усилия да го спазят, отбелязва авторът в кореспонденцията си от Брюксел.

"То е нещо като дипломатически удар за преговарящите от ЕС, като се има предвид явната неохота, проявена и от руска, и от украинска страна“, пише вестникът, цитирайки Тимъти Аш – експерт на лондонската "Стандард банк". "Нито една от двете страни не желаеше да сложи подписа си на хартия, а в същото време никоя от тях не искаше да бъде обвинена, че е провалила с вето евентуално споразумение, след което да бъде сочена с пръст", отбелязва Аш.

Според него германски натиск върху правителството в Киев може да е накарал Украйна да го подпише, докато правителството в Москва пък вероятно се е опасявало, че при провал на преговорите ЕС може да затегне санкциите и да накърни бизнес интересите на "Газпром".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: УкрайнаРусиягаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абсурдното спиране на газовите доставки за Украйна, които заплашваха да оставят хиляди украински домове зъзнещи от студ през зимата - какви доставки, щом не са платили нищо от началото на годината? Крадливите укри трябва да се научат да мръзнат и гладуват, само така ще са достоен член на ЕС. Абсурдно е изобщо съществуването на тази измислена държава.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русшя чака транша... май ще си карате газовите уредби с бензин...
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците са безобразни и подли ( не говора за обикновенните хора - те са пичове) не случайно Джо Байден беше казал че е готов да се сражава с Русия '' до последният украинец ''
34
0
 
0
 
! Отговори
бореца преди 9 години
До Анонимен цената по която продава Овергаз на частни клиенти е 1,03 лв. на кубик газ с ДДС така че това е вярно до някъде
33
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Благодарение на червената *** ,престъпника Овчаров ,България плаща най скъпа газ .Защото са ни братушки ,а ние сме им сестрички .140 години ни клатат и русофилите не могат да разберат,толкова са *** .
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
380 evro za 1000 m.kub.balgaria plashta 580 evro m. kub.radvai se narode gerb doide na vlast .a sega dupeto da vi e iako.
31
0
 
2
 
! Отговори
май най преди 9 години
точен е българина"-преди 34 минути.
30
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да пишат американците, стана така както искаха руснаците. Всичките им искания по договора са в тяхна полза.За Украйна има само едно условие: да плаща навреме.
29
9
 
1
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До Анонимен42На такива ,като теб въобще не обръщам внимание. Та за акъла само да ти кажа :Аз акъл на никой не давам, но честно да ти кажа, вслушвам се когато някой ми каже нещо, да науча в повече, все ще ми е от полза.
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Mr.STARBUCKS,първо не си Mr., а безродник, второ - акъл не давай, а ходи да бачкаш, трето - изчезвай от бг-форумите и ходи да се пенявиш в яху или туитър!
27
3
 
31
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Вижте снимката и то се вижда кой е победителя -Русия и ЕС естествено , защото Истината ПОБЕЖДАВА кражбите на Украйна подстрекавана от CАЩ.
26
4
 
34
 
! Отговори
me преди 9 години
Изобщо, вземете си набийте в промитите мозъци, че в световната икономика няма приятели. Когато САЩ е на практика фалирал, огромни държави в ЕС са на практика фалирали, от едната страна, от другата са Китай, които са си супер, Русия, която е основен износител на ключова суровина и основен пазар за ЕС, развиващите се страни БРИКС, които "крадат" от малкото останали приходи на старите сили, естествено, че няма приятели. За САЩ е от ключова важност да измести Русия от европейския пазар.Това е бизнес
25
2
 
4
 
! Отговори
Фактор преди 9 години
ДО 35 Аргументирай се !
24
3
 
47
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
"Споразумението за газа капитулация на Украйна" - А защо не "Победа на разума към самозабравилите се украйнци -подсрекавани от САЩ"? Интересно ,а други медии няма ли освен американските , да речем ,френски ,италиански ,белгийски(столица на Ес все пак е ),а само пускате американски виждания -а те са зад океана и няма да им текат сополите от студ ,ако се спре газта ЗИМАТА! Вчера четох един немски журналист как се купували журналистите -за златен часовник ,за някоя виличка ,за автомобил ....
23
3
 
41
 
! Отговори
@35 преди 9 години
Написала съм, че САЩ е враждебна страна спрямо СПОРАЗУМЕНИЕТО. Ти изобщо български разбираш ли? Естествено, че САЩ е враждебна страна, след като направиха чудеса от храброст да разрушат добрите пазарни отношения между ЕС и Русия по всякакви начини. Да не говорим, че САЩ искаха да си пробутат шистовата технология и терминалите за втечнен метан - те реално са основният печеливш от икономическата война между Русия и Украйна. Знаеш ли, че един терминал за вт. метан струва 10млрд?! Колкото АЕЦ!
22
1
 
42
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
К,во стана, Уошинктон поуст много недоволни от сделката! Шести флот щеше да акустира в белоруско океанско пристанище, американците щяха да доставят евтин шистов газ по 30 $ и накрая украсите пак трябва да платят! Съвсем се обърках, изглежда нищо не разбирам от политика! Ех, Обонго, Обонго, защо ти трябваше на баир лозе? Ми, ти нищо не разбираш от политика като мене и от световни дела! Я оди да копаш тръстиката и остави политиката на хора които я разбират!
21
2
 
31
 
! Отговори
ме преди 9 години
Аз да задам един общ въпрос. Защо за отразяването на сделката между Русия-Украйна (и ЕС като лампа) цитирате американски медии? Това е сделка касаеща най-вече Европа, Русия и Украйна, ако искате да сте информативни и обективни, цитирайте медии от засегнатите страни. Със сигурност всяка от тях има своята гледна точка, която ще ни бъде интересно да прочетем. САЩ в случая се явява трета страна, при това враждебна. Те имат най-малко интерес от каквито и да е споразумения по въпроса.
20
10
 
8
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Защо част от хората в България си мислите , че когато има преговори и отстъпки, независимо от коя страна са те, винаги го наричате - надупване или там подобни.Там където не е имало комунизъм, хората разбират от бизнес , и знаят ,кога да настъпят и кога да направят компромис. А в България, всички голям го вадите, затова сте хем гладни, хем боси,и живеете в "къщата на ужасите"
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как точно ЕС ще накърни бизнес-интересите на Газпром?
18
2
 
33
 
! Отговори
българина преди 9 години
Без много шум се подписа споразумението във вида му от месец юни! Русия си постигна своето, ЕС си гарантира доставките,само тъпите украинци са прекарани

Спонсорирани публикации