Проектът за газопровод "Южен поток" е закрит, обяви Милер

Путин предложи на България да поиска обезщетения от ЕС
Обновена: 1 дек 2014 22:33 | 1 дек 2014 20:53, Камелия Цветанова
1591
Проектът за газопровод "Южен поток" е закрит, обяви Милер
Снимка: Reuters

Проектът за газопровод "Южен поток" е закрит, заяви лаконично днес ръководителят на руския държавен газов гигант Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Още по темата
Милер, който придружава руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Турция, каза пред журналисти, че проектът изобщо не е актуален.

Малко преди това Путин заяви, след руско-турски преговори на високо равнище, че "при сегашните условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток".

Като причина за това той посочи липсата на разрешение от страна на България.

Руският президент предложи на България да поиска обезщетения от Европейския съюз заради пропуснати ползи във връзка с проекта.

„България винаги е твърдяла, че е много заинтересувана от създаването на" Южен поток", но ако тя не може да действа като суверенна държава, след като тя има и други ангажименти, това вече не е наша работа", каза още Путин.

По думите му  би било абсурдно да се започне проект в Черно море, по дъното на което трябва да минава газопровод за стотици милиони долари, след това да стигне той до българския бряг и там просто да спре.

Тръбата трябваше да мине през Черно море и България, за да снабдява Южна Европа, заобикаляйки Украйна.

Руският министър на енергетиката Александър Новак пък обяви, че Путин лично е решил да бъде спрян проектът за газопровод "Южен поток".

Русия ще остане надежден доставчик на газ и ще изпълнява всички договори, обеща енергийният министър.

Новак заяви, че не знае Украйна да е предплатила за доставките на руски газ през декември. Ограниченията пред доставките на руски газ за Турция през Украйна са премахнати, допълни той.

Милер съобщи още, че Русия и Турция са подписали днес меморандум за строителство на морски газопровод до Турция с годишен капацитет 63 милиарда кубически метра.

От това количество 14 млрд. куб. м ще отиват за Турция, с цел покриване на нейни непосредствени нужди, а останалите ще бъдат доставяни до границата с Гърция.

По план "Южен поток" бе с годишен капацитет именно от 63 млрд. куб. м.

Русия възнамерява да използва за новия газопровод същата входна компресорна станция, която бе предвидена за начало на "Южен поток", отбеляза Алексей Милер.

За изпълнение на новия проект, Газпром ще учреди юридическо лице в Турция. Руската компания е готова да обсъди възможността за влизане в него на турски партньори, заяви Милер.

Шефът на Газпром обяви, че Русия е готова да понижи цената на природния газ за Турция. Тя ще получава "синьото гориво" на същата цена, която е в сила и за Германия.

По-рано днес Путин съобщи, че от 1 януари Русия ще понижи цената на газа за потребителите в Турция с 6 процента.

Според руския държавен глава Москва трябва да увеличи газовите доставки за Турция и може да си сътрудничи със страната за строителството на газова връзка на границата с Гърция.

Русия планира да започне и строителството на атомна електроцентрала в Турция през март, съобщи шефът на Росатом Сергей Кириенко, цитиран от ТАСС.

Това ще стане възможно, след като през деня е била утвърдена оценката за въздействието на проекта върху околната среда - ключов етап, без който той не можеше да бъде продължен, обясни Кириенко.

Предвидено е АЕЦ "Аккую" да бъде първата турска атомна електроцентрала. Страната планира да построи още три. Идеята е всяка от четирите бъдещи турски АЕЦ да бъде с различен стратегически инвеститор.

Генералният директор на Росатом съобщи, че руската държавна атомна корпорация има договори за строителството на 27 атомни енеркоблока на обща стойност 100 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1591
Още по темата: Южен потокЕСпутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гн 4ижов вие неможете ли да разберете 4е ве мразим,и ни6то не искаме от вас от .Само една 6епа продажници които са със вас от БГ.Много ви молим елате сиги вземете и ги караите кадето искате.Те не са работили цял живот само са краднали и убивали,така са нау4ени.Българя неве оби4а,и преди неве оби4ахме но бехме заградени с бодлива тел и ни караха да гласуваме задакжително за вас,мразим ви ни6то нени даваите много ви молим заради вас сме на това дереже.
2
 
3
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До КОНЧИТА вурстчетоЯ си налапвай вурстчето и да те няма.Значи за Турция може по-ниска цена, а ние да плащаме най-високата. Ай сиктир, да си взимат тръбата и да хващат пътя.
1
 
7
 
! Отговори
КОНЧИТА вурстчето преди 9 години
Политиката на ЕС е България да стане резерват за алкохолен,секс,дрога туризъм !Така по лесно ще се възпитават българите да обслужват ЕВРОПЕЙЦИТЕ както физически такаи политически...Или щом сте бедни ще ва клатим !А защо сте бедни ? -Защото това е политиката на ЕС да сте много бедни за да ва клатим всъкък ...
999
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука отдавна не живеят хора а животни с първосигнална система за който е по важно да хапнат ,пийнат тея три работи...Такива проекти зависят от накви чиновници дето не знаят утре дали ще са на работа пак...Това представя България като една държава без спазването на търговски закони и липса на ред и дисциплина при испълнението на ВСЯКВИ РАБОТИ като Атомна Електроцентрала ,ГАЗОПРОВОД в НАТО или РУСИЯ и КУ*венска ДЪРЖАВА ...Вече никой няма да иска да ТЪРГУВА С БЪЛГАРИЯ - НИКОЙ !!!
998
0
 
11
 
! Отговори
Sweet преди 9 години
ЕС вече каза , че обезщетението няма. Нито ЕС , нито от Москва . Как може Русия стои близо до затворените врати на България ? България не иска да продава газ на Русия - ще купи от Турция , но по-скъпо . България не е жалко . Съжаляваме за Унгария , Сърбия , Австрия . Ако българското правителство се държи като *** , така да бъде. Bratushka ?
997
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трабата преди нали минаваше през Украйна е прокопсала ли е отговора НЕ!!!Тези пари които ще печелим ще ги окрадът всичките и пак няма да видим нищо тъй че все тая докато не се родът читави политици няма да се оправим и най важното да търсим правата си !!!Единствения който ще загуби е Русия защото договорите все и излизат накриво !!!!
996
1
 
16
 
! Отговори
Батка преди 9 години
В интернет много активни, а на живо - мишки...
995
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не иска силна България! Това определя всичко което става. Всеки си има причините, но когато се съюзяват срещу нас е страшно. Дано Русия и Турция не го направят. Този регион винаги е бил най трудния в Европа. Лошото е че американците разбутват всичко, само и само да няма единение където и да е. Много, много жалко за нас, много тъжно...
994
0
 
6
 
! Отговори
сандо преди 9 години
това е като природата и човека - на природата не и трябва човека. така и на Русия не и трябва Европа за да си продаде газта
993
1
 
3
 
! Отговори
валентин гребенкин преди 9 години
До Anonymous смотри если все русские будут вас сосать плохо будет
992
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега кажете обонго кога беше в турция и за какво и резултата
991
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
niama gaazste vikame yraada zivee ec
990
5
 
2
 
! Отговори
САЩ преди 9 години
МНОГО ДОБРА НОВИНА!
989
3
 
16
 
! Отговори
бляд преди 9 години
Направо ни пребиха!
988
2
 
36
 
! Отговори
Александър преди 9 години
Няма страшно, Американците ще ни помогнат, както помогнаха и на Ирак, Сирия, Либия, Египет, Афганистан и други.
987
2
 
22
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
дреме и на русия за българия,времената са променени много от соц ерата, в условията на пазар и капитализъм всеки се оправя сам,а нас ни опрявят бандитите на които позволихме да ни оплождат..
986
5
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
V moreto ni pod 200m dulbochina ne viree nishto izklyuchitelno mnogo serovodorod ima i poznaite zashto?A nie kupuvame gaz na ogromni sumi.Ne e normalno pensiyata da stiga samo za parno i tok i za vsichko sa vinovni bsp dps i sganta Volen Sideroglu i pasha Chukoloarlaru..vezirite na rusite
985
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Внимание родители, пробутват ни ваксина с неуточнено ниво на безопасност! повече инфо в мрежата
984
6
 
1
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Radvam se.Imame gaz v Cherno more za pone 100g napred.Zavismostta e po strashno..No si mislya che e scenka da se razvulnuva Stranata ni za novi izbori,koito da vzemat vlastta bsp dps ataka da izlezem ot eu i da rabotim za rubli vmesto evra i paundi..koeto e NEVUZMOJNO..TURCIYA SHTE NI PRODAVA.VUPROSA SHTE E KAKVA CENA..NO AKO SI KOPNEM OT MORETO I SHISTOV GAZ OT PLANINITE SHTE SME PO DOBRE
983
1
 
9
 
! Отговори
Здрасти, преди 9 години
Кво има човек, един живот, мечти,дом,продават ни мечтите, като нямаш и дом, вече нищо не те свързва с родината,....

Спонсорирани публикации