Не бях убеден, че искам такава съдба!

Как Владимир Путин влезе в голямата политика
Обновена: 26 мар 2015 14:01 | 26 мар 2015 10:30, Елка Василева
218
Не бях убеден, че искам такава съдба!
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Преди точно 15 години Путин спечели първите си президентски избори. На 31 декември 1999 г. президентът на Русия Борис Елцин обяви, че се оттегля. В обръщение той заяви, че "страната има силен човек, достоен да бъде президент и с когото практически всеки руснак свързва надеждите си за бъдещето".

Така Владимир Путин влезе в голямата политика.

Лента.ру публикува откъси от интервю на Путин отпреди 15 години.

Когато Елцин каза, че иска да се оттегли предсрочно, не казахте ли: "Какво говорите, Борис Николаевич, изключено!"

Не, не започнах да го убеждавам да не прави това, но и не започнах да се възхищавам, да му благодаря и да го уверявам, че ще оправдая доверието му. Първата ми реакция беше – не съм готов...

Когато ме назначиха за премиер, беше интересно, почетно. Мислех си – ще поработя една година, и това е. Ако мога да спася Русия от развала, ще мога да се гордея с това. Това е цял етап в живота. Но после...

Две-три седмици преди Нова година Борис Николаевич ме покани в кабинета си и каза, че е решил да се оттегли. Така аз трябваше да стана изпълняващ длъжността президент. Той ме погледна, чакаше какво ще кажа.

Аз седях и мълчах. Той започна да обяснява по-подробно – че иска да обяви за оставката си още през тази година... когато той свърши да говори, аз казах: „Знаете ли, Борис Николаевич, ако трябва да бъде честен, не знам дали съм готов за това, искам ли това, защото това е много тежка съдба“. Не бях убеден, че искам такава съдба...

Тогава той ми отговори: „Когато дойдох тук, аз също имах други планове. Такъв е животът. Аз също не съм се стремил към това, но стана така, че трябваше дори да се боря за президентския пост предвид много обстоятелства. Мисля, че и вашата съдба е такава, трябва да вземете решение. Страната ни е огромна. Ще успеете“.

Той се замисли. Беше ясно, че не му е лесно. Изобщо това беше тъжен разговор. Не се отнасях много сериозно към назначаването си за приемник, а когато Борис Николаевич ми съобщи решението си, аз не бях съвсем готов за това.

От една страна имаш своите вътрешни аргументи. Но има и друга логика. Нещата се стичат така, че може да поработиш на най-високото равнище в страната и за страната. И е глупаво да кажеш: не, ще продавам семки или ще имам частна юридическа практика. В края на краищата, след това можеш да правиш това. Първо тук ще поработиш, после там.

Какво според вас е най-важното за страната? Главното?

Точно и ясно да бъдат определени целите. Тези цели трябва да бъдат разбираеми и достъпни за всекиго. Като Кодекса на строителя на комунизма.

И какво ще запишете на първия ред на този кодекс?

Моралните ценности.

Ще търсим ли специален път за Русия?

Не е нужно нищо да се търси, всичко вече е намерено. Това е пътят на демократичното развитие. Естествено, Русия е много разнообразна страна, но ние сме част от западноевропейската култура. И в това е нашата ценност, всъщност. Където и да живеят нашите хора – в Далечния изток или на юг, ние сме европейци.

Остава и Европа да смята по същия начин.

Ще се стремим да останем там, където географски и духовно се намираме. А ако ни изтласкват оттам, ще бъдем принудени да търсим съюзи. Задължително.

В какво се състои проблемът на нашите /на Русия/ отношения с НАТО?

В това, че там не се чувстваме пълноценни участници в процеса. Ако ще взимаме пълноценно участие в изработването на решенията, не виждам тук нищо страшно.

Ситуацията в Югославия показа, че решения могат да се взимат и без Русия.

За това става дума! Такива отношения не ни трябват.

Кой от политическите лидери ви е интересен?

Наполеон Бонапарт. /смее се/

А сериозно?

Де Гол, вероятно. Харесва ми и /Лудвиг/ Ерхард. Много прагматичен човек. Той построи нова Германия, следвоенна Германия. Всъщност при него цялата концепция за възстановяване на страната започва с определянето на нови морални ценности на обществото. За Германия това е било изключително важно след краха на нацистката идеология.

Иска ли ви се да бъдете президент или не?

Когато станах изпълняващ длъжността президент, почувствах ... удовлетворение – може би това не е точната дума – от това, че самостоятелно взимаш решения, от мисълта, че ти си последната инстанция, следователно от теб много неща зависят. И отговорността също ляга върху теб. Да. Това е приятно чувство на отговорност.
Аз си имам някои собствени правила. Едно от тях е никога и за нищо да не съжалявам. Постепенно стигнах до извода, че това е правилно. Когато започнеш да съжаляваш, да се връщаш назад, започваш да се разкисваш. Трябва да анализираш естествено, защото в миналото може да има грешки. Но да се анализира е нужно, за да се коригира твоят курс в живота.

Харесва ли ви такъв живот?

Трябва да получаваш удоволствие от процеса. Ние живеем всяка секунда и тази секунда никога няма да се върне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин искат да живеят до Хага.
148
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атракция- главата джудже, който казва!
147
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пожелавам на путин още дълго време да бъде начело на нормалните хора в света срещу бандитския американски ционизъм.да живее русия
146
11
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
И това КГБейско гномче ще си отиде като овца в историята и пореден пример за извратеното съзнание на русоазиатците!..... я сега дежурните АТАКА АТАКА
145
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин не е велик. Той просто е нормален и достоен човек. Говори в прав текст, не се поддава на провокации и опити за сплашване. Действа решително и защитава интересите на страната си, което е всъщност работата на един държавник. За съжаление България няма нито един подобен политик в най-новата си история.
144
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Велик Човек! Господ здраве да му дава!
143
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
слабия никой не го забелязваа силния винаги е в устите на завистницитетова е истината
142
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е най-големият политик на 21 век!И то не само защото успя да възроди Русия и да я изправи на крака,ами и защото не се потдава на провокациите!Благодарение на Путин света все още не се е плъзнал в пропастта на третата и последна световна война!9
141
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава, слава, слава !!!
140
7
 
29
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Навремето решили да спрат развитието на Русия с болшевишка революция и изпратили 1 вагон немско злато, то станало обратното. Сега дадоха милиарди за майдани, но Русия ще излезе по-силна от тези изкуствени препятствия. Защото не се отчита руския дух. Те не са предатели на Родината, като нашите ***, които си мислят, че като им напълнят сметките по островите с някой милион ще са хванали Господа за за шлифера! Срам ме е от президента ни, военния ни министър и палячото на външно. Срам!
139
40
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин сам си признава, че е грешния човек, на грешното място !
138
41
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО не може да навреди на Русия колкото самия Путин.
137
28
 
11
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До МнениеКолко "православно" е едно кагебейско ченге ??? Защо ВИНАГИ, когато се критикува един диктатор, ченгетата започват да прехвърлят критиката срещу "народа" !!! НИКОЙ ИСКРЕН КРИТИК НА *** НЕ Е ПРОТИВ РУСИЯ И РУСНАЦИТЕ, ченгета !!!! Аз ще бъда щастлив, ако руснаците живеят в уредена държава като Германия, например !!! вие ще сте щастливи , ако руснаците живеят като сомалийци , само и само путлеровата мафия да е на власт , ТОВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НАС !!!
136
31
 
7
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Без *** Русия ще продължи да съществува, обаче без Русия *** си е едно комплексирано милиционерче с високи токчета !!! Абсолютна инфантилност е една държава да е изцяло зависима от един човек, пък бил той и великан като еднометровия *** !!! Без Обама САЩ ще продължат да имат стабилни институции, а без *** , според путлеристите , ще настъпи хаос !!! На коя от двете държави е осигурена стабилност в дългосрочен план ??? Знам, отговорът е, че *** ще живее вечно, но все пак ????
135
7
 
42
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
Пак да си напиша коментара, че Днес не се уморяват да трият различни мнения от тяхното!: Не плюйте Русия и Путин, а си гледайте българската *** докъде е деградирала. На това отгоре и окупирана от чужда сила. На вас не ви пречат мизерията и окупацията, а ви пречи православна и братска Русия. Спрете вече да говорите за комунизъм и антикомунизъм, руската комунистическа партия отдавна не е на власт, а е в опозиция!
134
6
 
31
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
PUTIN E NAI-VELIKIA SAVREMENEN POLITIK V SVETA !
133
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е герой, който се е нагърбил с надеждите и мечтите на много милиони не само в Русия, но и по света. Господ да му помага!!! Западният свят се е превърнал в алчна, дяволска гмеж, без ценности и посока!!!
132
4
 
6
 
! Отговори
до бай шиле преди 9 години
Шиле-пиле, ограничения ти ум дори не е схванал зящо посочваНаполеон-тук има ирония относно личности пълководци на които съдбата отреди престол победи и величие НО ДО МОМЕНТА В КОЙТО СА ТРЪГНАЛИ СРЕЩУ РУСИЯ/НЕ Е НУЖНО БИЛО ДА СПОМЕНАВА ЗА ХИТЛЕР/ и двамата са стигнали единия в Москва а другия 80 км до нея и двямата са тръгнали от там с поср,н г,з и съдбата ги наказа и двамата -кято им отне трон власт величие и двамата са емрели като кучета
131
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТошкоТошко ,кой ?!...Африкански ли?!
130
1
 
0
 
! Отговори
до пешко преди 9 години
Пешко,както са ги дали така след време са ги помолили да си ги вземат обратно и са се развели полюбовно и то отдавна,,,

Спонсорирани публикации