Естония поиска постоянно присъствие на бойни части на НАТО

Балтийските страни са притеснени от руските военни учения
Обновена: 13 апр 2015 07:39 | 12 апр 2015 21:00, Камелия Цветанова
140
Естония поиска постоянно присъствие на бойни части на НАТО
Снимка: Ройтерс, архив

Естонският президент Тоомас Хендрик Илвес поиска постоянно присъствие на бойни части на НАТО в балтийските страни, обезпокоени от руските военни учения край границата и от конфликта в Украйна. Той отправя този призив в интервю за британския в. "Телеграф", цитирано от Франс прес.

Още по темата
Руската намеса в Крим и подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна дълбоко обезпокоиха Литва, Латвия и Естония, които през 2004 година станаха членки на Европейския съюз и на НАТО след половин век съветска окупация до началото на 1990-те години.

"Видяхме впечатляващо увеличение на военните полети" и "наблюдаваме мащабни военни учения край нашите граници", посочва естонският президент в интервюто, като настоява за постоянно разполагане на поне една бригада на НАТО в балтийските страни.

В момента в Естония са разположени около 150 войници на Североатлантическия съюз, но временно, тъй като по силата на споразумение между Русия и НАТО от 1997 година се забранява разполагането на постоянни войски.

"150 войници не е много. Мислим, че би било разумно да бъдат разположени повече", изтъква Тоомас Хендрик Илвес, като подчертава, "условията на безопасност" са се променили от 1997 година насам.

В отговор на безпокойствата на съседните на Русия страни, НАТО подсили капацитетите си в Източна Европа.
Алиансът през март разположи за три месеца 3000 американски войници в балтийските страни, подсили отбраната на източния си фланг със създаването на нова военна сила от 5000 души, като реши също така да създаде команден център в България.

Според естонския президент обаче войските на НАТО ще имат закъснение в случай на военна агресия.
"Ще пристигнат за колко - за седмица? Пет дни? Но като гледате ученията на нашите съседи, всичко става тук и веднага. Те вече са тук и всичко може да приключи за четири часа", предупреждава той.

Засилване на военното присъствие на НАТО в балтийските страни вече беше поискано и от прозападния естонски премиер Таави Рийвас, както и колегите му от Латвия и Литва. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естонците да се надяват Мечока да не вземе да кихне и да ги отвее като пролетно цветенце. Както се напъват така и ще отлетят в морето.
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върха на цинизма е съседите един по един да искат помощ и включване в отбранителен съюз а ти да наричаш това "агресия"
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами Путин претендира, че иска да поправя "най-голямата геополитическа катастрофа на 20'ти век" както нарича разпада на СССР. Балтийските държави какво ги чака според теб ако тръгне да го изпълнява това?
46
2
 
3
 
! Отговори
до украинец преди 9 години
Щом за теб е нормално една държава, без значения коя, да има военни бази навсякъде, няма какво да се говори с теб. Но е типично за *** без самочувствие де...
45
2
 
4
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Възмутен..,-------------------------- България е нашарена от управления на МВР нали така ?Правилно ли е да бъде нашарена и от управления на престъпниците ?САЩ е нормално да имат бази навсякъде,но Русия не защото е агресор !
44
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 9 години
Да са живи и здрави естонците-те са създали Скайпа благодарение на който цега говорим ,пишем си и прехвърляме файлове безплатно.Ако Путин им беше и на тях президент Скайпа би бил военно приложение и не би видял бял свят!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно в Естония трябва да има чужди военни части.По-роно Руски сега "Американски" грешканатовски.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България трябва да поиска Атомни бомби,от НАТО и Америка.Като искаме да сме към тях.Или или.Неможе да строим,да строим,и една сутрин да осъмнем,сред Руски воиници.Съ6то и за винаги присъствие на НАТО и запада.
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да има никакъв ефект от тия бойни части. Като се взриви ракетата и те ще се изпарят във въздуха за част от секундата.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нема страшно! сега като дойдат американците и почнат с техните военни учения до руската граница, естония ще се успокои!
39
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей!. Днес *** от рано са се дрогирали. Ако продължават така скоро ще отлетят към небесата.
38
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия прави своите военни учения само на своя територия!САЩ правят ученията си на хиляди километри от Америка, до границата на Русия!Ясно е като бял ден кой кого заплашва.
37
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бавно,но трайно ДЕМОКРАТИЗАТОРИТЕ от бившите соц.страни,включително българските номенклатурни политически *** и *** - възпитаници на АОНСУ и западните политически централи- стигат до мисълта,че Русия по принцип не започва,но ако участва,то винаги ЗАВЪРШВА войните- ту в Париж,ту в Берлин...В *** им кратуни започва да проблясква въпроса "Що ли еще будеть? "...Мъка!Тежко нещо е животът-особено ако се опитваш "МЕЧКА" да "пошляпаш"
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре , а защо трябва да му вярваме на Яков Кедми?Само защото е срещу Нато или има някаква друга мотивация ?От къде знаеш тоя Яков при кой е на хранилка ?
35
7
 
11
 
! Отговори
наблюдаващ преди 9 години
Един от най-добрите геополитически наблюдатели и военни специалисти се казва:Яков Кедми.Той е бивш глава, на специалните израелски служби" Натив".Който желае,може да влезе в тубата има доста коментари относно НАТО и Русия,САЩ и ситуацията в света.Неговото мнение,относно НАТО е много негативно!Във всеки един аспект!Той счита,че НАТО нямат никакъв шанс срещу въоръжените сили на Русия в момента...
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПутин ако пръдне и ония по Балтическо море ще си мислят, че им хвърля атомни бомби.-------Време е Путин да си прегледа стомашно-чревния тракт...
33
5
 
9
 
! Отговори
Бай Х (хикс) преди 9 години
От тея всичките коментари, дето ги чета по-надолу не ми са ясни самооооо 2 неща!!! Вас българите- КВО въ интересуват и "бъркат" прибалтийските ливади с население колкото едно КИТАЙСКО СЕЛО??? И другото- Защо не си гледате чуждата аРМИЯ на ваща си територия, ами обръщате очи на други народи и територии, с който нямате абсолютно нищо общо???
32
9
 
16
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Tия са големи смешници!И май са доста гузни,та се страхуват толкова от Русия.Ако не се правят на интересни,руснаците въобще и не мислят да ги нападат!Виж ако се правят на големи отворковци,нищо чудно да издухат супата.Ако Русия въобще ще напада някого от НАТО,то това ще е направо САЩ!Другите ще се пръснат като пилци и без удари!Да не би някой в Европа да иска да умира заради Америка?Едва ли,но засега ги е страх да го кажат и си мълчат.
31
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 20 години ще бъдете малцинство в демократичната си ***. Амин. Към днешна дата над 25% от българската територия, вече не е българска. Искам да скачате и да викате ДЕМОКРАЦИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С други думи, палячото на конци каза да на поисканото от владетеля постоянно военно присъствие, и да играе ролята на бушон и експериментално джудже, както винаги си е било.

Спонсорирани публикации