Поляците, балтийските и скандинавските страни се мобилизират пред Русия

Увеличават бюджетите си за отбраната и организират военни учения
Обновена: 3 апр 2015 21:36 | 3 апр 2015 21:08, Камелия Цветанова
110
Поляците, балтийските и скандинавските страни се мобилизират пред Русия
Снимка: Ройтерс, архив

Притеснени от анексирането на Крим и подкрепата на Москва за проруските сепаратисти, поляците, балтийските страни и дори скандинавските държави правят преглед на състояние на своите въоръжени сили. За да обезкуражат хипотетично нашествие на "малки зелени човечета" и за да успокоят обществото, Полша и балтийските страни, всички те членове на НАТО и на ЕС, увеличават бюджетите си за отбраната и организират военни учения с участието на западни военни и на западна техника, по-специално американска. Изтребители на НАТО, базирани в балтийските страни и в Полша, засилиха надзора на тяхното въздушно пространство.

Агенция Франс прес прави преглед на мерките взети в областта на отбраната от Полша, балтийските страни и някои скандинавски държави.

Полша
През 2014 г. бюджетът на Полша в областта на отбраната достигна 7,7 милиарда евро /1,95 процента от БВП/. Полша обеща,че през 2016 г. ще изпълни препоръката на НАТО да отдели за отбрана 2 процента от БВП. Многоцелеви хеликоптери, бойни хеликоптери, противоракетни снаряди, подводници, крилати ракети - за поръчките на всичко това Полша ще похарчи милиарди евро.

Армията, станала изцяло професионална през 2011 г. наброява 100 000 военни и 20 000 членове на Националните резервистки сили, създадени по модела на американската Национална гвардия.

Задължителни учения бяха въведени за езервистите, а сътрудничеството между армията и паравоенните организации беше засилено.

Литва

Бюджетът за отбраната се увеличи от 0,89 процента от БВП през 2014 г. до 1,11 процента през настоящата година и достигна 425 милиарда евро. На 19 март парламентът прие на първо четене частичното връщане на задължителната военна повинност.

Професионалната армия на страната наброява 8000 души, към които трябва да се прибавят и 4500 доброволци в паравоенни организации. Миналата година Вилнюс купи от Полша преносими ракети земя-въздух за 34 милиона евро и смята да купи американски противотанкови ракети "Джавелин" и германски самоходни артилерийски установки ПецХа 2000 (PzH 2000).

Латвия

Рига също увеличи бюджета си за отбрана на 1 процент от БВП през настоящата година и предвижда той да е 2 процента от БВП през 2018 г. До 2018 г. числеността на професионалната армия трябва да премине от настоящите 46000 души на 6600 души.

Националната гвардия, съставена от резервисти, наброява 8000 души и би трябвало да наброява 12 000 души през 2020 г.

Естония

Най-добрият ученик на НАТО в региона вече има бюджет за отбрана, възлизащ на 2 процента от БВП през 2015 г. Армията наброява 3000 професионални военни, 3000 донаборници и 1100 цивилни служители. Лигата за отбраната /националната гвардия/ наброява 15 000 членове, основно доброволци. В края на декември страната купи от Холандия 44 бронирани пехотни бойни машини ЦеВе90 (CV90).

Швеция и Финландия

В тези две неутрални страни членки на ЕС политици говорят за възможността за членство в НАТО. В очакване Стокхолм обяви, че изпраща войници на стратегическия остров Готланд в Балтийско море. Швеция, която стана за посмешище заради тайнствена неуловима подводница в Балтийско море, отделя 1,1 процента от БВП за отбраната. Хелсинки намали разходите за отбрана и сега те са 1,29 процента от БВП, тоест 2,7 милиарда евро.

Норвегия

Осло, който отдели за отбрана 1,4 процента от БВП през 2013 г., току-що приключи в северната част на страната, близо до руската граница, мащабни учения с участието на всички родове сили, в които се включиха 5000 души. Тези маневри приключиха точно когато Русия започна големи военни маневри от другата страна на границата. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛитваБюджетът за отбраната се увеличи от 0,89 процента от БВП през 2014 г. до 1,11 процента през настоящата година и достигна 425 милиарда евро. ЛатвияРига също увеличи бюджета си за отбрана на 1 процент от БВП през настоящата година и предвижда той да е 2 процента от БВП през 2018 г. До 2018 г. числеността на професионалната армия трябва да премине от настоящите 46000 души на 6600 души. Някой май copy&paste-ва, а не гледа какво прави :))))))))
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
червеи от вси капстрани - в Ната-То...
65
3
 
0
 
! Отговори
acca преди 8 години
77 - полтава не е исторически прецедент, ***. всички империи падат рано или късно. слагай рубашката с късите ръкави и отивай да лочиш водка в кварталния кооп.
64
3
 
5
 
! Отговори
Стар набор преди 8 години
Съгласен с 81, който е подценил Русия си е навлекал беля.А да попитам 82 за т.н. "европейски ценности": гей-паради, трети пол, мъж-президент на Люксембург се омъжва...това ли са ти ценностите ?
63
2
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
Въоръжават се защото болшевишкия миризлив ботуш не признава никакви човешки ценности.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веф се правеше в Рига,която е столица на Латвия,не на Литва.Но това няма значение.Аз искам да попитам мишоците от така наречената БТА от къде им се привиждат зелени човечета.Явно в ръководената от американското посолство телеграфна агенция умират от шубе.На Червеният площад имаше хиляди млади здрави момчета и момичета от бялата раса,хетеросексуални,там зелени човечета нямаше.Ентусиазма патриотизма на тия хора е толкова голям,че ако се наложи ще се бият за своята Родина до смърт.
61
1
 
3
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Едва ли на Путин или някой друг руснак му пука какво става в тези малки държави.
60
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 8 години
Хайде престанете и русия и същ си играят със всички останали
59
14
 
18
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Гледах клипчета с парадите на латвийската и на естонската армии. Имало и по-смешни от нас! Изкефих се на естонците, които разкарваха камиончета с базуки, а свирепата им пехота маршируваше, пеейки песнички "за влизане в крак", типично по американски образец: "бъра, бъра..раз, два, три.." Смях! Мисля, че и шведите, и финландците играят театро, за да вземат някоя крона или евро, до стигне ли се до тоягата, ще кротнат! Швеция е високоразвита държава, благодарениe на уроците, които й предаде Петър I!
58
5
 
16
 
! Отговори
Дедо Мито преди 9 години
Ми те така си се готвеха и в пеpиода 1936-39 г. сpещу Хитлеp и Сталин .Балтийските дъpжави замpъкнаха независими. а осъмнаха съветски, Хитлеp пpегази Полша точно за 2 дни.
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БВП на Литва се оказва 4 пъти по-голям от този на САЩ. 1% от БВП е 425 млд. евра, 100% са 42 500 млрд.Браво,Литва!
56
8
 
31
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Американците постигнаха целта си и сега потриват доволно ръце. Ще продават повече оръжия на балъците.
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Литва и Латвия правеха фините и скъпи работи на СССР, не са се уморили от работа. Прочутият ВЕФ беше литовски.
54
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поляците и полякините са по-големи пияници.
53
1
 
9
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
След 50 год. военните ще служат само за да помагат на хора в бедстващи райони, ама повечето поклонници, които сте тук, не ви засяга това, защото вече ще се напуснали електромагнитното поле на земята завинаги, за съжаление сега се опитвате да се изпърдите за последно, преди да напуснете стаята, после децата ви ще ви дишат простотията и се надявайте да не ви псуват мн затова, че сте били толкова глупави сега, успех, другари :D
52
1
 
11
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Ходите да им роботите, вече до 65 години и чрез данъците, които всички внасят, си плащате удоволствието да имате подобни преживявания, които те сътворяват за вас, всъщност вие, не стига че сте им роби, ами и им плащате от изкараното за вас за да подготвят почвата, докато се заблуждавате, че някой ви пази и сте на сигурно, докато не осъзнавате как се самоунищожавате и отвътре, и отвънка все повече и повече, невиждана космическа пародия честно казано :D
51
0
 
13
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Кога ще осъзнаете, че правителствата и елита ви манипулират за да ви използват както им е удобно, за тях вие не сте нищо повече от жалки, глупави роби, които постоянно преживяват техните глупости и вместо да се надигнете с/у техните действия, които влияят силно и на климатичните промени, които все по-често престои да преживявате, вие им се радвате, даже ще се избиете заради тях, наистина сте супер жалки, война никога няма да стане, но ще има големи промени в поведението на климата :D
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
slava na pytin i rysia ,kvoto i da stane ne se bia za klika ot prestapnici predateli i izmenici kapitalisti oligarhia kyrshum za vas .gadave .
49
0
 
21
 
! Отговори
Националшовинисти преди 9 години
Украинец, бил съм и в двете държави. Като поляците националшовинисти няма. Познати си пазеха натуралните актове отпреди войната за земи в днешна Западна Украйна, която им бе отнета и дадена на Украйна. За сметка на това им дадоха земи в Изтчна Прусия - днешна Западна Полша. Но познатите искат и старите си земи, не само подарението.
48
22
 
6
 
! Отговори
делл преди 9 години
цивилизацията срещу диващината, мизерията и алкохолизма