Руският език като мек инструмент на сила и натиск

От руския език зависи единството на страната, заяви Путин
Обновена: 21 май 2015 09:28 | 21 май 2015 09:22, Елка Василева
71
Руският език като мек инструмент на сила и натиск
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският език беше определен от руския премиер Дмитрий Медведев като "изключително важна държавна задача". Същата мисъл изказа и президентът Владимир Путин на специално заседание, заявявайки, че именно от руския език зависи единството на страната.

За изпълнението на тази задача бяха отделени близо 7 милиарда рубли, които ще бъдат използвани за образованието в страната и за "разширяване на пространството на руския език" зад граница.

Руският вестник "Комерсант" пише по този повод, че след сериозното влошаване на външнополитическата обстановка руските власти са започнали да гледат на образованието като на "инструмент на меката сила за постигане на руските интереси".

Правителството заяви, че зад граница ще бъдат създадени центрове за колективен достъп до руските образователни, информационни и социокултурни ресурси. То обеща да поддържа руските училища в страните от ОНД и други чужди държави чрез осигуряване на учебници, пособия, научно-популярни книги и списания. До 2020 г. руските власти ще очакват също разширяване на присъствието на руския език в интернет, както и повишаване на неговата популярност и престиж.

"Ведомости" отбелязва, че руският език и литература след историята се превръщат в предмети, приковаващи политическото внимание. На вчерашното съвещание при президента, посветено на руския език, участниците повтаряха колко е важно развитието на националните езици, но откроиха "важната роля на руския език в укрепването на държавността", посочва изданието.

"Ведомости" цитира мнението на един от президентските съветници, че езикът и културата са "меки инструменти на силата и натиска", а също базов елемент за единството на нацията.

Политологът Михаил Виноградов коментира пред вестника, че въпросът за значението и развитието на руския език е "меко, политически коректно обръщане на на властите към темата за национализма и патриотизма". Той припомня, че тази тема вече бе използвана по време на конфликта с Украйна: необходимостта от признаване на руския език като втори официален бе една от причините за въвличането на Русия в кризата.

"Независимая газета" се спира на отправените от Владимир Путин упреци към медиите и интернет за неграмотност и призивите му да се спазва баланс при използването на чуждици. Вестникът цитира и изявлението на директора на института по руски език Александър Молдован, който обърнал внимание на заседанието върху още един проблем - проникването на просторечието и жаргона на престъпните среди в публичното пространство.

Първият вицепрезидент на Центъра за политически технологии Алексей Макарин коментира пред "Независимая газета", че за властите въпросът за езика е изключително важен, защото руският език е онази спойка, която е нужна в период на криза.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
2
 
! Отговори
нема такъв дебил преди 8 години
като горд Българин. направо ме е срам че ми се пишеш сънародник! неграмотен и агресивен анонимник. Руснаците прекрасно знаят кой е написал азбуката на която пишем ние и те също. мисля си, че обаче ти не знаеш, кой я е написал. Българите не са измислили азбуката на която такива като теб се упражняват в спамене, земи прочети букварите от 6 клас ако можеш! А приказките ти за измислен етнос са смешни и жалки глупости!
48
2
 
2
 
! Отговори
кой преди 8 години
Като сте толкова неграмотни и Ви липсва дори начално обрзование,не пишете и не философствайте, защото се излагате. Руският език е велик език, на който са писали едни от най световно известните писатели и поети. Но от къде ли да знаете, като повтаряте като папагали само това, което чуете от амриканската пропаганда.горд Българин - смешен си
47
3
 
2
 
! Отговори
Бари преди 8 години
ние им дадохме писменост, ние ги покръстихме ,което те руснаците не признават. Русия започва от киевското княжество
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека руските граждани по Черноморието научат първо Български, никой не е длъжен да говори с тях на падежения им нереформиран език.
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в парламента се договаряха за троленето!А кой ще спре платеното от Русия тролене?Може би ДАНС или...
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До неееемамооо, колко си неграмотен!Руския - ясно, че не си го научил, ама българският ти е на ниво "Факултето"!
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До готина пичка?Вие само пред публика ли танцувате? За да не Ви смятат, че сте окончателно изтрещала?!?!(?!)
42
2
 
1
 
! Отговори
до Тимофей преди 8 години
Няма проблем, че гледаш много филми.Проблема е когато се изживяваш, като герой.
41
17
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Учете украински, Киев ще е новата столица на славянството.Аз вече доста напреднах.
40
3
 
6
 
! Отговори
учник преди 8 години
почти всички ученици, които познавам не могат да пишат грамотно. Поне е свобода и демокрация
39
2
 
5
 
! Отговори
от 42 преди 8 години
И правим предизборни кампании на чужди езици...
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние пък слушаме чалга и четем неграмотно написани статии по вестниците, щот' е куул!
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Lili MarleneПростете, тази инфо е безнадеждно остаряла.Ще се разпространява, колкото и да не се вижда това от Вашата "Висока" камбанарийка!Нямате актуални данни за това, как са се променили нещата през последните няколко години.Приемете го.
36
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВъпрос на избор е децата и внуците Ви да бъдат използвани безогледно и неуважително от Новия Голям брат.Който няма ухо, око и сърце за руската култура, не притежава нещо много важно - ЛИЧНО МНЕНИЕ!Ех, ако знаете колко американци са луднали по руския и руската литература.
35
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анНапълно подкрепям!Осъзнайте простичката истина - манталитета ни е подобен.Злобарско-използваческата западна среда я познавам отлично!И тук започва да става същото.
34
10
 
25
 
! Отговори
обективно погледнато преди 8 години
До ан....отдръпнаха се русите през 90те-защото слушаха западните консултанти-почти бяха в фалит--Сега ситуацията коренно се измени-Путин ги изправи-икономически(в топ 5 са за най-силните икономики)изправи ги политически-възвърна им нац. гордост и патриотизма,изправи ги морално..и най-вече политиката му не е слугинска--затова са и такива статийте в "свободната" преса....
33
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре, че вече руският не е задължителен в българското училище. Не желая децата и внуците ми да бъдат "натискани" "с мек инструмент"от чужда сила. Лично аз ползвам и руски, но това е по мое собствено желание.
32
4
 
18
 
! Отговори
Тимофей преди 8 години
Това, какво казва и прави руското правителство за поддържане на руска езикова сфера, си е негова работа и не ме интересува. За мен /нас/ е важно да знам, какво прави българското правителство за поддържане на българската езикова сфера! Защо по Черноморието не мога да хвана наша станция, а само турски. Защо българите в област Македония, Босилеградско, Северна Гърция, Източна Албания, Бесарабия и Румъния /там, където има компактно население с българско самосъзнание/ не могат да чуват българска реч?
31
13
 
20
 
! Отговори
ан преди 8 години
аз също гледам много руска телевизия и са добри-няма място за сравнение с нашите *** особено по нвно въпроса ми е защо руснаците чак сега се усетиха и решиха да инвестират в други страни по този начин,който е най добър откъм влияниеслед 90г изведнъж се отдръпнаха от тази сфера и естественоэ американюгите се настанихата стипендийки фодацийки и т нвидяхме жилото и на изтока и на запада но май предпочитам това на изтока, другите са много далече от нас като натури
30
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се чувствайте уязвими,приятели,Путин говори за руския език,не за писменост,защото тя им е от нас,ние сме си свои братя!Титан Путин,класик,аз лично много му се радвам!

Спонсорирани публикации