Украйна забранява руски книги – копира руски практики

Експерти пред "Комерсант": Това нарушава свободата на словото
11 авг 2015 11:50, Елка Василева
103
Украйна забранява руски книги – копира руски практики
Снимка: архив, Reuters

Украинските митници публикуваха списък с руски книги, чието внасяне в страната се забранява, тъй като пропагандират "човеконенавистничество, фашизъм, ксенофобия и сепаратизъм", пише "Комерсант".

Списъкът, разработен от Службата за сигурност на Украйна, включва 38 литературни творби на руски език от различни жанрове, научна фантастика, политическа публицистика, исторически трудове, сборници с журналистически статии.

Ако митничарите ги открият в нечий багаж, от собственика може да се потърси наказателна отговорност, посочва вестникът.

"Имам усещането, че Украйна започва да копира далеч не най-добрите руски практики. И там те дори стават още по-лоши", цитира изданието руския политолог Александър Верховски.

"Да се забраняват каквито и да било медии, филми или книги е недопустимо от гледна точка на принципа за свобода на словото. Затова смятаме наредбата на украинските власти за неправилна", заявява пред всекидневника Йохан Бир, шеф на отдел в "Репортери без граници".

Това са "действия, позорни за страна, която иска да стане част от европейската култура", коментира украинският наблюдател Михайло Погребински. Според него с тази забрана Киев поднася възможно "най-добра идея на пропагандистите, недружелюбни към Украйна".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Украйнаруски книги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
1
 
! Отговори
$ преди 8 години
ако слушаме другарите комунисти Запорожеца е най -великият автомобил за всички времена .ХА -ХА- ХА Както и всичката им техника копирана от запада НО с дялана с теслата
65
2
 
3
 
! Отговори
Непео преди 8 години
Украйна реагира правилно в защита от безогледната машина за лъжи на Путин. Трябва да си пълех ***, както Запада, за да оставиш враговете ти да си разиграват коня в собствения ти двор. Украйна става държава, която защитава собствените си интереси без да и пука от меките китки на НПО/нали нпо беше *** дума за ***?...или греша/
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УФР - Украинска фашистка република - протекторат на САЩ.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Анонимен 37..й за рашанската пропаганда! Слава на Украйна!======================Слава, слава, много бързо забрави как бяха изгорили български знамена при посещението на президента в Украйна.Продължавай да си ги славиш....
62
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дотук коментарите на соросчетата са изградени от думи като "алкохолици", "пияници", "руска ***", "рашастан" и т.н.Вече като видя една такава дума е спирам да чета, защото просто няма смисъл.А относно темата...Като изгорят руските книги, какво ще четат, защото те други нямат.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 82:Наскоро четох за F35, американците вложили над 20 милиарда долара за малко над сто бройки.В последствие били спрени от полети поради ненадежност в двигателите.А и този американски *** даже не може да се сравнява с Миг29, пък да не говорим за Т50.Само за пример максималната скорост на F35 е 1930км/ч, а максималната БЕЗФОРСАЖНА скорост на Т50 е 2100км/ч, а максималната му скорост е 2600км/ч.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Австралийски експерти изпитват поради бойни възможности на американския изтребител F-35, който, може би, ще се срещне с руския най-новият изтребител от пето поколение Т-50. За това съобщава австралийският новинарски сайт News.ас. "Може ли австралийски F-35 на американското производство се справят с руския Т-50"
59
0
 
2
 
! Отговори
TURK преди 8 години
AZ SI MISLI 4E SAMO MUSLUMANITE SE IZBIVAT EDIN I DRUG TO I HRISTIANITE NEMAT GOLIAMA RAZLIKA
58
4
 
9
 
! Отговори
Прекаляват преди 8 години
Абе украйински *** дрогирани. Кой ви гаси Чернобила, кой ви построи панелките, кой ви произведе оръжията за армията ви, кой ви продаде евтина газта, заради кого днес не сте колония на третия райх?
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Руски практики....????????" Това са практики на германските фашисти изгорили книгите на Ремарк, Фройд, Ман, Кестнер.......Фашагите в Украйна не са нещо ново.....
56
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпите украинци събориха паметника на единствения си писател Тарас Шевченко, та няма да унищожават руски книги.Първобитно племе!
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ми напомня за първите действията на един с нещо като мустак май Хитлер му викаха ,а впоследствие пламна целия свят.
54
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли още такава държава Украйна?
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 70 не те разбиам какво искаш да кажеш....като пишеш с големи букви не си по изразителен нито пък по убедителен ...България е подкрепяла германия ..и плаща репараций ...нормално ...Германия допреди 5 години плащаше също репараций..на ...ИЗРАЕЛ !!!Румъния, Чехия (Чеьословакия) също ....Който губи войната ..плаща ...така е било и ще бъде ...Украйна се освободила от ядрено оръжие ..ами това е добре ..я ги виж какви ненормалници са ..ако имаха ядрено оръжие ... я се замисли ..
52
0
 
5
 
! Отговори
451 по фаренхайт преди 8 години
"451 по Фаренхайт" - хубава книга и точно за случая!
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 64като и ние с нашата пра велика пра-пара Балкария ...от тибет !Кретенизма националност няма !
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука гледам има "интелегентни" хора които "имат дълбоко" разбиране за руската и съветската литература .... повечето от тях не са прочели и един стих на Лермонтов или Пушкин ама иначе мнения дават ...Ннякой от тях все още си мислят че Толстой е име на град някъде в русия, а Гогол е сбъркано написнан дума "глагол" ... за Булаков !? Господа прочетете малко книги за да добиете предсстава за руското творчество ...само да плюем и мажем ....срамно е все пак една азбика ползвме с тези хора (Руснаци
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И украинеца Гогол ще изхвърлят, защото той е писал на руски. *** парчета.........
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 61 е има доста да гонят руснаците с тяхната велика тартария 32 000 преди новата ера НЕ СЕ СМЕЙ
47
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В русия се пишат само два вида книги Фантастика доста сносна . И пропаганда доста калпава .

Спонсорирани публикации