Скандален художник подпали вратите на Лубянка

Това било хвърлена ръкавица в лицето на терористичната заплаха
9 ное 2015 12:00, Елка Василева
42
Скандален художник подпали вратите на Лубянка
Снимка: Vimeo

Руски художник, прочул се с това, че прикова скротума си към Червения площад, бе арестуван днес, след като подпали вратите на Лубянка - сградата, била дълго време централа на КГБ, а днес на приемника му - Федералната служба за сигурност, предаде Франс прес.

Лубянка е печално известна като бивша главна квартира на съветската политическа полиция, уточнява АФП.

Пьотър Павленски бе арестуван от полицията, след като подпали дървения портал на внушителната сграда на руските тайни служби, на две крачки от Кремъл, съобщи полицейски източник, цитиран от Интерфакс.

Художникът качи видеозапис на своя пърформанс в социалната мрежа Вимео. Вижда се как той стои няколко секунди прав, неподвижен на фона на пламъците. После идва полицай и го хваща за ръката.

"Обгърнатата от пламъци врата на Лубянка е ръкавица, хвърлена от обществото в лицето на терористичната заплаха", пише той в послание, разпространено наред с видеото.

"Федералните служби за сигурност използват безкраен терор, за да държат под своя власт 146 милиона души", добавя Павленски.

Художникът бе отведен в полицейски участък за разпит, съобщи сайтът Медиазона, който следи арестите на активисти и опозиционери.

В полицията бяха извикани за кратко и двама журналисти - единият от независимата телевизия "Дожд", отразявали пърформанса на Павленски.

През 2013 г. той закова с пирони своя скротум за паветата на Червения площад - по думите му, "като метафора на апатията, политическата индиферентност и фатализма на съвременното руско общество."

Руското правосъдие закри делото с мотива, че не е извършил никакво нарушение. Московската полиция реши, че Павленски не е бил ръководен от политически, идеологически, расистки подбуди и акцията му не е била насочена срещу етнически, обществени или религиозни групи.

През 2012 г. художникът си заши устата в защита на осъдените момичета от групата "Пуси райът", а след година се омота в бодлива тел пред местния парламент на Санкт Петербург, за да протестира срещу нови, репресивни според него руски закони.

Правосъдието впрочем все още го преследва за палеж на гуми из улиците на Санкт Петербург през февруари 2014 г. в знак на подкрепа за антиправителствените демонстрации тогава в Киев.
 

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
егати топките има тоя...с пирони
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 31: Ти си описал контингента на сектор "Юруш" !
29
0
 
0
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
Do 31-G.K.:Ama nishto,nishtichko ne si razbral ot proizvedenieto"Knqzat..."na G. K.,ne zablujdavai horata-jalk komunoid si.
28
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната инсценировка на КГБ апаратчиците за отвличане вниманието на мужика от "сирийските успехи" и за подгряване на фанатизираната путинофилия.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА ПСИХИЧНО БОЛНИ НЕ Е НУЖНО НИТО ДА СЕ ПИШЕ НИТО ДА СЕ ГОВОРИ ЛОШО...КОЙТО Е НА ОБРАТНОТО МНЕНИЕ ПРОСТО ОПИТАЙТЕ ДА СИ ЗАШИЕТЕ УСТАТА И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ...
26
2
 
11
 
! Отговори
Григорий Климов преди 8 години
Великият социален психолог Григорий Климов е писал по този въпрос! това са луди хора, които търсят изява, защото демоните им ги изгарят отвътре. такива хора правят революции, бунтове, на руски му казват "психуют". това е тежко състояние, кармично обусловено, нелечимо! всеки народ има своите ***, като станат резки промени, те получават шанс за изява! затова всяка еволюция е по-добра от революцията! явлението е перфектно обяснено, прочетете има го в нета !
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле колко метрастатия са отделили за луд имащ се за "художник"!Поне не е "Наполеон" :) тогава какви подвизи щеше да има!
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да оправдае по някакъв начин тлъстите грантове, които папка и трябва да провокира руската власт на по-кардинални действия спрямо себе си, че правозащитниците да имат повод да обвинят Русия в репресии срещу "свободомислещите". На номерата на рускоезичните с0р0с0иди вярва само международната с0р0с0идна шайка.
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тоя ако беше запалил в знак на "хвърляне ръкавица срещу терористичната заплаха" така беше запалил офис на ЦРУ или ФБР в Америка щяха да го пратят в концлагера Гуантанамо.Добре,че в Русия им неконцлагерно правосъдие все още."
22
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая новина никак не ме вълнува, интересно е обаче как наскачаха съвеЦките *** като по команда :D
21
8
 
6
 
! Отговори
Г-н Милев преди 8 години
"КОМУНИСТИЧЕСКАТА УТРОБА"----РАЖДА САМО ВЕКОВНАТА ЗЛОБА НА РОБА!!!!/...."соц-роба на труда".../
20
4
 
20
 
! Отговори
упссс... преди 8 години
Ха ха ха!От кога ЦРУ започнаха да използват и луди?! Ха ха ха! Утре ще очакваме тоя да си набие кол в ***!!
19
7
 
6
 
! Отговори
ВИНАГИ Е ТАКА!!! преди 8 години
"КОМУНИСТИЧЕСКОТО" ЗЛО------ВИНАГИ РАЖДА *** И ЧУДОВИЩА!!!!/...това е само началото.../
18
4
 
21
 
! Отговори
психиатър преди 8 години
Този не е за затвора, а за едно друго специализирано заведение.
17
3
 
15
 
! Отговори
художника преди 8 години
Тоя НЕ е художник, а ненормален *** жаден за "слава". Никой художник не би сътворил неговите глупости. Художникът се изразява чрез творчеството си, къде му е творчеството на ТОЯ ???
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно е повече скандален от колкото художник.А и как да го забележат ако не е скандален.Всеки си търси мястото под слънцето
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в София е пълно с разни бушони,които се изявяват като поети,историци и какви ли не и по цял ден стоят пред парламента и протестират за какво ли не(кой за каквото ги наеме).Едните хвърлят домати,други се нарекоха умни и красиви,трети са будни и какви ли не безделници.Боядисваха паметници и твърдяха че е нормално .Абе хора без работа(тоест хора на които това им е работата).Вчера на полицейският протест имаше беззъба бабичка с табела гладна стачка,която ядеше баничка малко преди това:)нямам думи..
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто пак да го заковат за това, но този път на вратата на Лубянка!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
После идва полицай и го хваща за ръкатаpriako dokazatelstvo, ce Rusia e demokraticna stranaia da si spomnim maikata s detence, demokraticno zastreliana pred vratite na belia dom P.s. gotino kacestvo na klipa..., ne vi li prilica po kacestvo na HD -tata s John dzihadista??
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
удожникът качи видеозапис на своя пърформанс в социалната мрежа Вимео. Вижда се как той стои няколко секунди прав, неподвижен на фона на пламъците. После идва полицай и го хваща за ръкатаiako naglasena rabota, dori I operator si e dokaral, a moze bi I scenaristot kravarskoto posolstvoPoslanik Teft do sega se spraviaKoga li Putin ste mu ####.ima mnogo da vrusta zaradi besnite 90

Спонсорирани публикации