Тук ще се танцува, или как станах клубна танцьорка

Как и защо започнах да танцувам в дискотеки - спомени и равносметки три години след началото и три месеца след края на клубната ми кариера
21 юли 2007 14:35,
90
Тук ще се танцува, или как станах клубна танцьорка
Снимка: jupiterimages.com

Всичко започна през май, 2004-та. Приключват последните седмици в училище.

Излизам с приятели. И решаваме да ходим в Ескейп. Тогава ретро партитата едва набираха скорост, моите нощни приключения – също (преди това бяха бесни, но по-скоро по купони или хард-клубове).

Отиваме в Ескейп, намираме си място и тогава я виждам. Илияна. Съвършена. Неистинска. Луда.

Но, човече, не беше влюбване. Беше обожествяване. Killer/Papa was a Roling stone е отварянето на ретро-вечерта и в тъмното, на сцената на танцьорките, с 2 фенера излезе Илияна. И изтанцува музиката така, както винаги съм си мислела, че трябва да бъде изтанцувана.

Аз съм танцувала последователно 7 години фламенко, след това – джаз балет, R'n'B, пантомима, занимавала съм се с танцов театър, със салса и стандарни танци и малко класика.

Тоест, трудно някой може да ме впечатли. И тогава, човече, ей така – между глътка водка и глътка кола, се появява тя. С два фенера, като миньор. И разбива тъмнината в главата ми на парчета.

По-късно разбрах, че е виолончелистка. Сигурно оттам е перфектното усещане за музика. Освен това е в балета на Руши. И в клипа на “Ти” на Нина Николина. Но какво от това?

Като в онази вечер аз разбрах какво значи да танцуваш музиката.

Прибрах се вкъщи с толкова разбеснял се серотонин, че събудих баща си (бивш военен и настоящ полицай) и му казах с най-убедената физиономия: “Тате, аз ще стана танцьорка в клуб”.

Сега си представете реакцията - дъщеря на полковник иска да стане танцьорка. Не стига, че играе в театър и се готви за кандидатстудентски изпити, ами и иска да се кълчи по дискотеките нощем, хаха.

Обаче тази мисъл не ми излизаше от главата, човече. Повече никога не отидох да гледам Илияна. В тялото ми всички стъпки и всички песни минаваха като през проводник, катализирани от голямото вдъхновение на перфектния freestyle. Аз бях дотук. Никакви уроци повече.

Започнах да търся своя език, да се уча да изразявам музиката, да се уча да танцувам емоции, текст, после само отделни инструменти от дадена песен. Не беше трудно – защото в свободната импровизация можеш да смесиш фламенко с джаз, после да направиш два пируета и да плъзнеш задник по секси начин - като негър от клип на Снууп...

В залата вече не ми се танцуваха комбинации и хореографии. Исках да съм в полутъмното задимено пространство на дискотеката и да се оглеждам във всички погледи, полуоблечена да забравя моралния закон на Кант и се отдам на небето над себе си, да загърбя тоновете знания, да надрасна духовното и интелектуалното и да се отдам на пълното физическо изживяване, което само с едно точно движение превръщаш в изкуство.

Нарязах си половината дрехи. Дънките станаха къси поли, блузите - полу-сутиени, полу-потници. Майка ми скри ножицата. И една нощ – 20 дена преди изпита по литература, започнах да танцувам в Енигма.

Първа вечер. Отидох само с един приятел, който хабер си няма от танцуване. Гледах с обожание всички танцьорки. После се качих. Качих се, човече, и изведнъж усетих какво е да те гледат всички. Преди това бях излизала на сцена над 500 пъти, но това усещане беше уникално и неописуемо.

Лепкави погледи, желание, пронизва те, минава през теб, после започваш леко да се движиш, после следва силна част в музиката, DJ-ят свири на твоето тяло, контролира го, и ти избухваш и просто забравяш къде си.

Заради изпитите трябваше да прекъсна кратко време след това. След като минаха всички 10 изпита онова лято (2 литература, 2 устни и 2 писмени журналистика и няколко кръга в НАТФИЗ), исках пак.

Не се върнах в Енигма. Отидох на кастинг в Jeam Beam и Double Vision. Започнах и на двете места пробно. След това станах част от големия екип на един прекрасен балет, поради което бях преместена в Марсилия, отново в Студентски град.

Там беше моят дом за 3 години, 4 вечери в седмицата. Постепенно станах хореограф на балета, през него минаха над 30 момичета, всяка от която бях гледала на кастинг и след това - как постепенно започва да усеща музиката все по-силно и да става все по-добра.

За себе си открих единственото изкуство (засега), в което мога да докосна онова, голямото, онова горе, чрез което се усмихваме на Вселената и ставаме част от нея.

Ставах инструмент на всички DJ-и.

Станах приятел с тялото си, и то започна, като перфектния любовник, да ме изненадва непрекъснато и да прави движения, които с мислене никога нямаше да достигна.

Пуснах музиката да ме води и си сътворих собствен език, собствена изразна система, собствен стил.

Повярвах в принципа на древните гърци, че вътрешната красота може и трябва да е и външна, трябва да има баланс между пълното духовно и интелектуално удовлетворение и истинското физическо удоволствие.

Танцът е вътре в мен.

Не танцувам от няколко месеца. Но тези три години са гаранция, че едва ли някога ще ме напусне онова вдъхновение, което ми носят 3-те часа потене сред цигарен дим, хора, които се забавляват и силна музика.

На сърцето ми е изписана фразата от моята собствена революция “Тук ще се танцува”!

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
После се качих. Качих се, човече, и изведнъж усетих какво е да те гледат всичкиtststs
29
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
"Всичко започна през май, 2004-та. Приключват последните седмици в училище."Сигурна ли си за годината ? Съдейки от снимките в сайта, винаги съм смятал, че си или малко над 40, но добре поддържана, или около 30-те, но доста амортизирана. Е, като прочетох за "моралния закон на Кант" (звучи добре, но само за хора, които си нямат понятие какво разбира Кант под "морален ИМПЕРАТИВ") ми стана ясно, че от висене в задимени дискотеки не си имала време да четеш друго освен заглавията и рецензиите на книгите. И все пак - дали не си объркала годината ? То вярно, че алкохола, цигарите и професорите от НАТФИЗ не прощават никому, но все пак да си на 21 ? Трудно ми е да повярвам, "човече" :)
28
0
 
0
 
! Отговори
Ачо преди 16 години
Бе вие откачихте ли, бе хора? Жегата ви умори всички! "Липсва лекота!", "Къде е новината?", "Няма поука!" "Ми чети Макс и Мориц", бе, пич! Или "Спящата красавица!" Там има поука! Но и тук има! И тя е да го давате по-ийзи!Т'ва да не ти е Толстой, бе?!Както колегата по-долу отбеляза тази рубрика е нещо като блог в новинарски сайт. Вярно, че е авангардно решение, но пък често именно те са печеливши!Ели, кефиш отвсякъде! Аз лично не танцувам и единствено ако пуснат някое от моите любими рокаджийски парчета в дискотеката ставам да си скачам както аз си знам.Но важното е, че написаното от теб ме накара да усетя как си се чувствала ти и по този начин да съпреживея неща, които иначе, може би, нямаше да разбера, че съществуват. Това е същественото и затова статията е успешна!Най-ме изкефи това: "Ставах инструмент на всички DJ-и."Както и:" Станах приятел с тялото си и то започна като перфектния любовник да ме изненадва..."Продължавай все в същия дух и не спирай да танцуваш щом те кара да се чувстваш жива! Готино лято! :)
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
И аз мислех, че е към 30така но тц :DDD Иначе статията бива горе долу
26
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 16 години
Скучновато....
25
0
 
0
 
! Отговори
Dilqn Velikov Sliven преди 16 години
az pyk moga da si izpisha imeto dokato pikaq
24
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 16 години
Е, аз разбирам авторката... Бил съм на дансинга и съм творил малки чудеса в импровизацията, в унисон с ритъма... Питали са ме "Как правиш това... с краката...?" :) Така, че просто ако някой не разбира статията, а би искал.... просто да отиде няколко пъти в подходяща дискотека и да се пробва на дансинга... Но... трябва да позатвори очи и да се абстрахира от околните... Трябва да се потопи в музиката и ритъма...
23
0
 
0
 
! Отговори
ot men za teb преди 16 години
emi da ti kaja 4estno mn dobre kazano usp1va6 do nqkakva stepen da vpe4etli6 horata dano da e iztina dano s tova koeto si napravila da si otkrila sobstvenoto si AzZzZ,za6toto ot tova po hubavo nqma!uspeh s tvoite novi podvizi!samo da ti kaja jivot1t obi4a i pomaga na smelite hora i na tezi koito po nqkak1v na4in iskat da namerqt sebe si!!1114a0o0 ot men!i mn uspehi za napred:)))))))))))!!!!!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
Декадент преди 16 години
Аз... какво да ти кажа ЧОВЕЧЕ - аз жижея от 8 години в Германия и се занимавам с медии и маркетинг - за това и чета от време на време какво се пише по родните страници. Не искам да си мерим пи*ките с теб кои колко разбира от писане в ***. Хубаво е , 4е има и такива които използват думи като "тавтология", а не само "човече" и "ши*ан", но думите си ги има и се използват не само в *** , но и в световната преса. Нито те познавам, нито знам от каде си, но ти личи, че не си напускал Майка България, освен виртуално.Пак ще кажа браво на Елена, на 22 има още какво да учи, но статията си е хубава даже и заради жаргонния език.До всички "критици" - не ви ли писна да плюете бе хора. Не само тук, а и в Дир-а и каде ли не още, на всякакви теми. То да беше критика поне,а 99% чиста плювня. В ***, по градинки и паланки, в кръчми и по пейките - откровенно злобеене. Дай като е хубаво и не можем да го нае*ем да го омажем с лай*на.Нищо лично Аз... просто дразни тая неспирана "критика" и неразбиране . Неразбиране, че на някой по му харева да употребява "ЧОВЕЧЕ" от колкото "тавтология".И искренно се надявам и мен да си ме разбрал сега и да не го приемаш като заяждане, а като кометар.
21
0
 
0
 
! Отговори
Optimist преди 16 години
Скъпи "журналисти",Пиша трети-четвърти коментар в този сайт, и това е поредният път, когато използвам обръщението към вас в кавички. Илияна, за която се разказва в статията, е бивша виолончелистка. За непросветените(очевАдно в това число влиза и авторката), виола и виолончело са два коренно различни инструмента. Вече започвам да се съмнявам в достоверността на каквото и да е, написано в този сайт.
20
0
 
0
 
! Отговори
Петър (NY) - pstpetr преди 16 години
Елена, мисля че ще се заинтересуваш от така наречените Гурджиеви Танци. Състоянието, което описваш е чиста медитация, и танцът е твоя начин да го постигнеш.
19
0
 
0
 
! Отговори
сароян преди 16 години
стилът си й е много добре. И ако не знаеш, истините в живота се казват с клишета. освен стила бих пробвал и тялото й. давай, Ел, четем те!
18
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
Идеята на статията е добра и всеки може да открие нещо за себе си в нея, независимо дали е свързано с танцуване. Не осъждам и инициативата на някои от екипа на Dnes.bg да публикуват лични истории, въпреки че не подхождат на подобен сайт. Но употребата на изрази, използвани на улицата, като "ЧОВЕЧЕ" и "Как ми беше ****то име"(статията на Алекс за фестивала в Сърбия от преди дни) ми изглежда леко тъпинко. Цитирам:"Отворения стил на писане типичен за World Wide Web си е нещо характерно..." - ДекадентЩе си затворя очите за тавтологията и нека почнем да посещаваме малко повече международните информационни сайтове и тогава да говорим за типичния за World Wide Web стил.
17
0
 
0
 
! Отговори
iskreno u4uden преди 16 години
Не е истина! Авторката е на 22 години!?Има изграден клиширан стил на 40 годишна журналистка. Досега винаги съм си мислел, че на снимката изглежда млада за стила си на писане - някъде около 30-32. Елена, смени си снимката, защото явно те състарява. Иначе текстът се чете, но не грабва. Има техника и ерудиция, но липсва лекота.
16
0
 
0
 
! Отговори
Mitko & Niki преди 16 години
Страхотна статия ,на мен ми харесва стилът ти и най-вече ти ми ааресваш.За глупаците които гледат и не виждат ,слушат но не чуват ,четат и не разбират ще ви кажа само едно -*** ще ви разбия главата с пластмасова бутилка от 3литра (която после ще изхвърля разделно ,за който трябва ме разбира).За да давате оценки я се хванете и нещо по стоиностно напишете ,а за някой първо се научете да пишете правилно ,шшшш ввии... в негремотниците.А за тези които искат да разберат ,просто трябва да четат между редовете ,защото само така може да разберете сложната личност на Елена.П.П. Ели да ми връщаш порно бутушите,аре стига писа статий а кажи де ша пийм.
15
0
 
0
 
! Отговори
Ели е супер,аз много преди 16 години
Ели аз те подкряпам изцяло,сърцето и душата са ми с теб....ако искаш може да направим общ танц,много бих се радвал.Сигурен съм че си страхотна и много секси.Не ги слушай другите следвай мечтите си!
14
0
 
0
 
! Отговори
koki4e преди 16 години
NE RAZBRAX AVTORKATA KAKVO ISKA DA MI KAJE S TAZI STATIQ?MNOGO ELEMENTARNO...NIKAKVA POYKA...PROSTOTIQ !
13
0
 
0
 
! Отговори
Плешив обожател преди 16 години
Я съм малко *** и не ги разбирам тея работи обаче ше ви кая следното - Мене па ме кефи елиту бих я водил у нас на диско малко да се покълчи и да разпусне тялото и душата си.Иначе нея я разбрах че се кефи и за тва получава моето оважение.Евалята! А на сички хейтари ще кажа да я цунете отзаД.факъ
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Dokolkoto zabelqzvam rubrikata "Izvun relsi" ne e za *** ;-)
11
0
 
0
 
! Отговори
Mac преди 16 години
Chestno da si priznaq nqmam nervi da cheta publikuvanoto po-gore. Prosto ne mi haresva stilut na Elena. Nqma losho. No iskam da kaja na vsichki neveji, che tova ne e informacionna agencia - a zabavno-razvlekatelen-informacionen sait! Subrana e informacia ot kol i vuje, no e zabavno, zashtoto nqma samo suho info!