Доньо Донев ни напусна

За филмите си той казваше: "Голямото удовлетворение за мен е, като видя целия салон усмихнат на мой филм"
28 ное 2007 16:19,
56
Доньо Донев ни напусна
Снимка: Булфото

Днес сутринта е починал след тежко боледуване известният аниматор и карикатурист Доньо Донев. Причината за кончината му е инсулт, който е получил в Александровска болница, където се е лекувал.

Доньо Донев беше и ще остане като един от най-ярките представители на българската школа в световното анимационно кино, носител на престижни международни награди на големи филмови фестивали в Оберхаузен, Лайпциг и други. Той е един от българските кинематографисти, изучавани в киноинститутите по света.

Доньо Донев е „бащата” на „Тримата глупаци“ - един от най-обичаните и емблематични български анимационнни филми.

За култовите си герои, големият карикатурист казваше "Голямото удовлетворение за мен е, като видя целия салон усмихнат на мой филм. Обаче най ми е приятно, когато отида в някое заведение, седна и току пристигне бутилка отнякъде. Отначало сервитьорът вика: "Казаха да не казвам от кого е." Но като настоявам, той казва, че е от човек, който е възхитен примерно от "Тримата глупаци"”.

Или пък на улицата, като ме срещне някой, особено пък дете, и каже: "Чичо Доньо, нарисувай ми един глупак!" И аз спирам и рисувам. Никога не отказвам."

Анимацията става толкова популярна, че през годините славните й герои преминават през множество превъплъщения – „Тримата глупаци – ловци”, „Тримата глупаци и автомобилът”, „Тримата глупаци и кравата”, „Тримата глупаци – ловци”, „Тримата глупаци и дървото”, „Тримата глупаци и глупачката”, „Тримата глупаци – атлети”, „Тримата глупаци – педагози”, „Тримата глупаци – рибари”, „Тримата глупаци в ресторанта”, „Тримата глупаци нон стоп”, „Тримата глупаци в бита и спорта”...

Доньо Донев е художник, сценарист и режисьор на над сто анимационни филма, сред които: „Шега”, „Хепи енд”, „Умно село”, „Кауза пердута”, „Мишената”, „Върни се пак в Соренто”, „Пардон”, „Нарекохме ги Монтеки и Капулети”, „Серенада”, „Хамлет”, „Екограма”.

Доньо Донев е роден на 27.06.1929 г. в Берковица. Завършва графика в Художествената академия през 1954г., а през 1959г. специализира в Союзмултфилм в Москва.

Първият му анимационен филм като художник е „Грух и Грушка”, а с „Дует” дебютира и като сценарист и режисьор. През 1998г. За първи път застава и от другата страна на камерата, като актьор във филма „Вагнер”.

Беше и професор в НАТФИЗ, където преподаваше анимационна режисура. Като карикатурист се представя в много изложби в България и в чужбина.

Сред многобройните му награди са: Орден „Кирил и Методий” – ІІ ст., „Златна мелничка” – Международен фестивал на анимационния филм, Барселона, Испания, Награда на СБХ за сценография за „Тримата глупаци”, „Умно село” и „Де факто”, Специална награда за Кауза пердута” - Международен фестивал на анимационното кино, Бостън, Награда на СБФД за цялостно творчество, „Златен Микелди” - Международен кино фестивал в Билбао, Испания и „Сребърен дракон” - Международен фестивал на късометражното кино, Краков, Полша...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
9
 
! Отговори
Илия Ласин-Бръчков преди 16 години
Сбогом ПРОФЕСОРЕ!!! Нищо не е забравено! На вечна памет!!!
54
0
 
6
 
! Отговори
Виолета преди 16 години
На Бати Доньо Виолета Цонева Шейсет и пет години този ден от зодията Рак на бати Доньо е във плен и на *** знак. От син, съпруг, любим, баща със чар, той стана дядо млад и своя всепризнат глупашки дар със внуци пази в склад. Тоз склад не е под вехтия мокет, а в техните души, където кътат тримата в букет талант, що не тежи. От тях очакваме, че със мерак тримата *** ще ни показват още дълго как често сме простаци. 1 юли, 1994 г., София
53
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 16 години
За съжаление дори и да е живял достойно, всеки човек си отива. Но разликата с хората, които не са оставили следа е и в това, че хора като Доньо Донев служат за пример. Поклон и от мен!
52
0
 
7
 
! Отговори
bobi преди 16 години
Poklon pred pametta mu ! Blagodarja ti,bai Donjo !
51
0
 
8
 
! Отговори
vde преди 16 години
няма да бъдеш забравен
50
0
 
7
 
! Отговори
Aldor преди 16 години
Поклон пред светлата му памет. Изживял си е живота достойно и с радост. Постигнал е много. Дано има повече като него сред нас.
49
0
 
5
 
! Отговори
......един от глупац преди 16 години
ДОКАТО ИМА *** НА ТАЯ ГЕОГРАФСКА ШИРИНА НЯМА ДА ТЕ ЗАБРАВИ НИКОЙ!!!ПОЧИВАЙ В МИР,БАЙ ДОНЬО
48
0
 
4
 
! Отговори
МИР преди 16 години
Да почива в мир.
47
0
 
4
 
! Отговори
Андрей Иванов преди 16 години
Поклон пред светлата му памет!
46
0
 
3
 
! Отговори
Mia преди 16 години
Poklon pred svetlata mu pamet!Beshe dostoen bulgarin!
45
0
 
3
 
! Отговори
Mladen преди 16 години
Поклон пред творчеството на този велик българин. Но има нещо кофти в българина, че се сещаме за някой велик българин когато почине, наистина е много жалко за това.Поклон пред Бащата на Тримата ***.
44
0
 
2
 
! Отговори
Светльо преди 16 години
Ей,"гробар"! Ти въобще имаш ли уважение към някого,че сега се правиш на културен?
43
0
 
4
 
! Отговори
darky преди 16 години
Жал ми е за него :( защо такива хора не живеят вечно?Почивай в мири дано там горе някой те оцени найстина повече от колкото тук който и да било
42
0
 
3
 
! Отговори
sas преди 16 години
Поклон.Бог да го прости.
41
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
аз съм човекът пищещ под ник гробаря,самоче в случая в уважение на памета на човека няма да го напиша. Поклон пред паметта ви господин донев. Бог да ви прости. Няма да ви забравя
40
0
 
3
 
! Отговори
dani преди 16 години
поклов пред паметта на един от нашите велики българи който са показали ,че съществуваме за света
39
0
 
3
 
! Отговори
kucakalinka преди 16 години
Лека му пръст на човека. Това бе един ВЕЛИК БЪЛГАРИН!!!
38
0
 
3
 
! Отговори
vg преди 16 години
ПОКЛОН
37
0
 
3
 
! Отговори
Rado преди 16 години
Почивай в мир!
36
0
 
2
 
! Отговори
mimi преди 16 години
dale4 ot rodna bg vinagi şte se se6tam za bate Donyo s usmivka. neka i tam da e vesel.