Български филм влезе в "15-дневката на режисьорите" в Кан

"Източни пиеси" на Камен Калев ще се бори за отличието "Златна камера" за дебют
28 апр 2009 15:44, Петя Славова
5
Български филм влезе в "15-дневката на режисьорите" в Кан
Режисьорът Камен Калев. Снимка: Булфото

Български филм заминава за един от най-престижните европейски фестивали в Кан.

Този път, за да участва в една от най-важните секции – “15-дневката на режисьорите”, където ще се бори за голямата награда “Златна камера” за дебют.

Почти 20 години минаха, откакто за последен път страната ни представи в тази категория филмите на Георги Дюлгеров "Лагерът" и на Николай Волев "Маргарит и Маргарита".

Новият ни филм е “Източни пиеси”.

Неговата история започва през лятото на 2008 г. в София.

С ограничен бюджет режисьорът Камен Калев събира приятели и ентусиасти и заснема една от обещаващите продукции на тазгодишното издание на "София мийтингс".

Проектът се оказва достатъчно сполучлив. Дотолкова, че да бъде забелязан от селекционера в Кан Фредерик Бойе.

Така дебютът на Калев ще изживее своята премиера на 17 май.

“Източни пиеси” ще се прожектира редом до последния филм на Франсис Форд Копола.

На 28 април в Дом на киното екипът на филма се събра, за да разкаже за снимачния период и нищо друго. Тъй като Камен Калев яростно крие филма си дори и от актьорите.

“Оставям ги да изживеят истинската премиера на самия фестивал”, отбелязва той.

А актьорите връщат времето назад: "Камен не ни даде да прочетем сценария – казваше ни само какво предстои да се снима в съответния ден".

“Източни пиеси” е съвременен филм за днешна София, за младото поколение и е позитивен независимо от трагичната развръзка в живота – малко след завършването на снимките е починал главният изпълнител Христо Христов – непрофесионален актьор, който играе себе си.

"Двамата сме израснали заедно в Бургас, познавам го отдавна – разказва Камен  – Занимаваше се с дърворезба и беше много истински човек, извън всякакъв конформизъм".

Заради Христо Камен променил замисъла на филма. Неговото присъствие внася реалистичен тон и предизвиква добавянето на повече фрагменти от действителността.

Темата за приятелството и за етническата толерантност печели и актьора Иван Налбантов за филма.
"Това е глобален проблем, който скоро няма да има решение.

Приятелите ми българи се броят на пръстите на едната ръка – повечето ме предадоха, а от останалите – турци, грузинци, арменци... никой не ми измени.

Сред останалите актьори във филма са Красимира Демирева, Николина Янчева, завършила НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов, и студентът Ованес Торосян.

В екипа е и известната турска актриса Саадет Аксу, позната от филма "Яйце". Участва и Керем Атабейоглу, както и Хатидже Аслан от "Три маймуни", за който през 2008 г. режисьорът Нури Бигле Джейлан спечели наградата за режисура именно в Кан.

"Източни пиеси" ще се разпространява от "Мементо филмс", която е една от най-влиятелните продуцентски компании в Европа.

Тя разполага с правата за разпространение на миналогодишния носител на "Златна палма" – "В класната стая" на Лоран Канте.

"Източни пиеси" е третото участие на Камен Калев в Кан.

Късометражните му филми "Върнете заека" и "Лошият заек", съвместно с Димитър Митовски и продуцирани от "Камера", вече бяха в конкурса на "Седмица на критиката" в Кан през 2005 и 2007 г.

Следват още любопитни запитвания от селекционери на фестивалите в Москва и Карлови Вари с идеята той да бъде включен във фестивалните им програми.

"След поканата от Кан почти всички европейски разпространителски компании – между които и на Люк Бесон, проявиха интерес към филма, но вече бяха "изпреварени" от престижната "Мементо филмс", отбеляза Мира Сталева от екипа на "София филм фест" и "София мийтингс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
sidova преди 14 години
Bravo! Radvam se, che veche i bulgarskite filmi namirat svetovno priznanie.
3
1
 
0
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Изглежда филмът е хубав. Успех на фестивала!
2
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Успех на филма!
1
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Поздрави за целия екип. Дори да не спечели някаква награда в Кан достатъчно е,че ще участва. Стискам палци. РР Не коментирайте само лошите новини и ужасите, които се случват, макар и малко случват се и хубави неща и трябва да им се радваме и да се опитаме да бъдем оптимисти напук на всичко.