Аз, Дон Жуан

С филма на Карлос Саура се открива 23-ата Киномания
13 ное 2009 13:22, Петя Славова
2
Аз, Дон Жуан
Снимка: Киномания

 23-ата Киномания започва от 13 ноември.

Салоните на НДК, Дом на киното, Одеон и Евро синема предлагат три седмици от най-новото, най-интересното и най-коментираното в световното кино.

За първи път в предстоящото издание на филмовата панорама ще има отделни секции с детски кинофилми, късометражно кино от цял свят и подбрани шедьоври, събрали в едно театралната и киносцена.

Още по темата
10 ное 2009 12:28
3
9 ное 2009 10:32
2
29 окт 2009 09:38
1

Откриването е с филма на Карлос Саура „Аз, Дон Жуан“. Прожекцията е в зала 1 на НДК от 19.00 часа.

Испанският режисьор, който неведнъж е доказвал, че умее да създава шедьоври от двете изкуства (музика и кино) в едно, този път се осмелява да надникне в творческите източници на Моцартовите работи и да създаде филм, изпълнен с драматизъм и преклонение пред операта.

Светът на един от най-харесваните световни композитори е красиво пресъздаден в изтънчен разказ, проследяващ раждането и съдбата на една от най-известните му опери - “Дон Жуан”.

В центъра на историята, обаче не е великия композитор, а неговия либретист Лоренцо да Понте, работил с маестрото в може би най-добрите му опери - “Сватбата на Фигаро”, „Така правят всички” и “Дон Жуан”.

Самият живот на Лоренцо да Понте прилича много на опера.

Принуден да смени еврейската си вяра с християнството заради женитба, Лоренцо работи известно време като свещеник, намира си любовница и става баща.

Порицанието на властите го провокира да отвори бордей, след което е изгонен от Венеция. И се мести във Виена, където открива Моцарт и страстта си към операта.

Така се ражда един неповторим творчески тандем, създал музикални шедьоври, които будят възторг и днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
32
 
! Отговори
DDD преди 14 години
Аз вече го гледах. Страхотен е! :)
1
8
 
32
 
! Отговори
Петък 13 преди 14 години
Ще го гледаме