От Бразилия до България. Всичко е "Един свят"

Фестивалът се среща с Джаки Комфорти
24 ное 2009 09:56, Петя Славова
0
От Бразилия до България. Всичко е "Един свят"
Кадър от Фавела Райзинг или кралят на афрорегето. Снимка: Един свят

Той стана известен в България най-вече след като направи филм за за спасяването на българските евреи.

Джаки Комфорти е гостът на фестивала „Един свят“. Срещата с него ще се случи на 24 ноември в Чешки център, веднага след прожекцията на неговите филми „Избори“ и „Включване: теми за обучители“. Началото е от 19.30 часа.

„Избори“ разказва за четирима ученици на различни възрасти и с различни необходимости и за тяхните съученици, учители, семейства и общности.

Той демонстрира как всеки ученик бива успешно включен в обикновена, неспециализирана учебна институция и илюстрира какви системи на подкрепа спомагат да се осъществи процеса на интеграция във всеки конкретен случай. 

„Включване: теми за обучители“ е предазначен за учители и администратори. Чрез интервюта със специалисти работещи в сферата на включването на деца със специални нужди в процеса на образование, филмът разглежда проблемите при практическото приложение на интеграционни програми, стратегии за ефективно включване и необходимостта от системи за подкрепа на процесите на включване.

Във Френски център от 18.00 часа ще се прожектира френската продукция на Каталина Вилар „Създай ми страна“.

Режисьорката разказва, че е предложила на деца, които живеят в отчуждение във Франция да снима игрален филм с тях.

В процеса на работа той се превърща в основата на докумантален филм. Снимачната площадка за тези деца се превръща в мястото, където те могат да разкажат и споделят историите си. Припомнят си миналото и разговарят за расизма или религията.

Още по темата

Отново там, от 20.00 часа е “Обичах толкова силно“ на Далила Енадр. „Исках за живея като модерните жени, които изживяват любовта,” казва Фадма, вече възрастна дама и мароканска берберка, която някога е служила на френската армия като компань онка за войниците по времето на индо-китайската война.

Без и следа от носталгия и съжаление в персонажа, Фадма успява да се въплъти в отворения и напълно убедителен главен герой в откровения и интимен портрет на Далила Енадре за мароканските „ жени за разтуха” и техните съдби след войната. Успоредно на тази лична сюжетна линия, филмът разкрива и забележителна картина за голям период от мароканската история.

Продукцията от Бразилия „Фавела Райзинг или кралят на афрорегето“ ще се прожектира в малката зала на Евро синема от 18.30 часа

Филмът показва Рио де Жанейро, но не като любима туристическа дестинация, а като място, залято от несправедливостта, насилието и опасностите в задния двор на вечния карнавал.

Филмът е носител на многобройни награди, измежду които са:International Documentary Association’ 05 – Best Feature„Трайбека” ’05 – Награда за документален дебют.

„Денят след мира“ може да се види от 18.00 часа в Червената къща. Филмът представя забележителното 10-годишно пътуване на режисьора и създателя на Деня на мира – 21 септември - Джереми Гили.

Освен международното признание на ООН, режисьорът заедно с Джъд Лоу си поставят и друга цел.

Огънят на оръжията в Афганистан да спре на 21 септември."Денят след мира" показва как един човек преобръща историята на света.

От 20.00 часа програмата на фестивала продължава с първа част късометражни документални филми от фестивала Media that Matters.

Вижте и трейлър на „Фавела Райзинг или кралят на афрорегето“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари