Генезис - 9,4. Новата американска суперпродукция

Филмът бие рекордите по приходи през тази седмица
19 юли 2010 20:28,
46
Генезис - 9,4. Новата американска суперпродукция
Снимка: Alexandra Films

Генезис. Новата суперпродукция на „Уорнър“ се появи на на бял свят само преди четири дни и вече спечели удивителните 60,4 милиона долара само в САЩ, а оценката му в IMDB е 9,4 – число, което малко, изключително малко са дръзнали дори да си представят, че ще достигнат.

Причината до голяма степен определено се крие зад името на Кристофър Нолън.

Продукциите на англичанина определено умеят да чупят рекорди, било то заради оригинален сюжет и иновативни идеи (Мементо), или защото зад тях стоят доста мощни маркетингови стратегии (Черният Рицар).

Да, факт е, че Нолън мисли икономически, а медиите опреледено го обичат: всичко, което прочетох досега за „Генезис“, са хвалебствия и суперлативи.

Дали главоломният му успех се дължи на уникални творчески качества, или Кралят-маркетинг (който в случая струва 100 милиона долара) си е казал думата?

Да видим...

Адекватно или не, през цялото време докато гледах „Генезис“ не можех да спра да правя паралел между него и основополагащия постмодерен шедьовър „Матрицата“.

Освен идентичните специални ефекти, двата филма развиват по същината си една и съща идея, макар и вкарана в две доста различни концепции.

Идеята, която в момента експлоатират и изповядват и станалите така популярни New Age философии. Същата, която хората от различните епохи, религии и географски ширини са описвали в старите книги.

„Нищо не е такова, каквото изглежда. Ние измисляме света, в който живеем. Можем да го кроим по свое усмотрение.“

За разлика от знаменитата трилогия, в която приспаните човешките съзнания живеят един утопичен свят, създаден от машините, тук лайтмотивът е човешкият сън с най-обикновените му (и едновременно удивителни) качества.

Сюжетът се завърта около Дон Коб (Ди Каприо), който е умел крадец, най-добрият в опасното изкуство на извличането на... мисли и ценни тайни от дълбините на подсъзнанието по време на сън, когато мозъкът е най-уязвим.

Рядката дарба на Коб го е превърнала в опасен играч и обект на завист и желание от страна на ключовите фигури, властващи в този жесток свят на корпоративен шпионаж и жажда за господство.

Едновременно той е и беглец, изгубил всичко, което е обичал някога.

Коб получава възможност за изкупление: една последна задача може да му върне изгубения живот, но само ако направи невъзможното – генезис (т.е. семето, от което пониква, разцъфтява и се оформя една човешка мисъл. Мисъл, способна да промени всичко.)

Наети от решения да стане единствен господар в своя бранш Сайто (Кен Уатанабе), Коб и екипът му този път трябва да извършат обратното - не да откраднат идея, а да създадат такава. Ако успеят, това ще е перфектното престъпление.

За жалост, никой не би могъл да избяга от собствените си кошмари. А когато тези кошмари се подвизават на същото място, където са поставени всички главни действащи лица – в подсъзнанието – то тогава нещата могат да станат наистина сериозни.

Освен Леонардо ди Каприо във филма участват цял куп първокласни актьори: Кен Уатанабе, възмъжалият Джоузеф Гордън-Левит, хипнотизиращата Марион Котийар, още по-порасналата Елън Пейдж, Том Харди, Силиан Мърфи, Том Беринджър.

Всички те, прескачащи от съзнание в съзнание, и създаващи от безумни, по-безумни светове, ни дават една нова трактовка на една стара идея.

И все пак, заслужава ли „Генезис“ 9.4?

От части - да. Наистина, филмът не казва нищо ново, но все пак съумява да разкаже общоизвестното по един много интересен и различен начин.

За брилянтната режисьорска работа няма да разтеглям излишни локуми – в нея ще се убедите и сами.

Като добавим нечовешкото присъствие на Марион Котийар (която прави половината филм), страхотните ефекти, утопичните футуристични градове и многопластовите сцени – то в крайна сметка се получава нещо наистина добро.

Е, с „Матрицата“ не би могъл и няма как да се сравни, но това определено е важен филм. Не го пропускайте.

Трейлърът му можете да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може ли да се намери филма в интернет( по възможност с бг субтитри ) и ако може - къде ?
42
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Вчера гледах филма.Не успях да отделя поглед от екрана.Има много философия, стига човек да я потърси.На много хора не им хареса(не знам защо).Всичко е до вкус.Аз лично обичам филми, в които трябва да мисли зрителя, над това което се случва,а не просто да се отдава на емоцията.
41
0
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
само *** като теб би отговорил по този начин.Повечето хора живеят за да задоволяват първичните си инстински,без да се замислят,че смисъла на човешкия живот е скрит именно в подсъзнанието на хората - мислите,сънищата,изобщо мозъка!!!
40
1
 
13
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Да вземат да махнат възможността за коментиране под статиите, че се отчайвам от това каква отвратителна нация сме - негативно настроени към всичко комплексари и професори, които си мислят, че разбират от всичко! Започва да ме е срам, че вирея сред такива хора! Осъзнайте се - човек трябва да си знае мястото - електротехникът да говори за тока, готвачът - за рецепти. Отвратителни сме, ей!!! И отново - филмът е много добър на фона на останалите.. А за *** - еми, кефете се на Здрач, ***...
39
2
 
15
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Филмът е много добър - за хейтърчетата по-долу мога да кажа само следното:1-хейтърчета, които не са го гледали, но бързат да изкажат жалкото си мнение: докога така, мили типични българчета? Има ли смисъл да говориш по тема, която не ти е никак ясна? Резултатът е ясен - нелепи и неуместни коментари, ставате за смях!2-хейтърчета, които са го гледали, но не са го разбрали - тъжно! Когато нещо е останало неясно в главите ви, по-добре не се изказвайте - само се излагате, защото други са го схванали
38
2
 
6
 
! Отговори
до 40 преди 13 години
жалък си
37
16
 
3
 
! Отговори
Антифен преди 13 години
Какъвто и да е коефициента, щом играе тоя ***, ще пропусна филма.
36
11
 
3
 
! Отговори
ГГ преди 13 години
Филмът е абсолютна боза. Гледах го и бях впечатлен, но сега не мога да се сетя какво ме е впечатлило, просто защото няма какво. Прекалено сложен за разбиране в началото, и прекалено елементарен когато конците започват да се разплитат. А за финала няма да говоря - доста хора има още да се излъжат да го гледат :D
35
0
 
10
 
! Отговори
any преди 13 години
Ех, ако автора бе могъл да забрави за миг постмодернистките простотии... "Ние измисляме света, в който живеем." Това е солипсизъм, а във филма става дума за СЪВСЕМ друго... Но човек трябва да е чел малко повечко от няколко модни "философски" цитата в анимето... Да не говорим за уникалното усилие на преводачите да предадат заглавието (една английска дума) с... друга английска дума...
34
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е пак това педерастче Лео , с тая *** детска мутра и пак някви измишлотини ,а бе кой вярва на на тези глупости ,само ***!
33
22
 
3
 
! Отговори
razgradski pop преди 13 години
otkray vreme mrazya filmi natapkani sas komputerni grafiki..
32
1
 
24
 
! Отговори
някой преди 13 години
много насериозно се взимате бе хора :) гледайте и се забавлявайте - който извлече поука-добре, който не - се кефи на ефекти :)
31
5
 
17
 
! Отговори
Пич преди 13 години
"Филма не ми хареса. Прекалено е преигран целия сюжет. Актьорския състав определено е на ниво, но толкова. 9,4?! Определено не. Всичко е PR. В САЩ въпросния филм го рекламират от месец насам както в България рекламират прах за пране."А на теб какви са ти очакванията като седнеш да гледаш холивудски филм ? Очакваш трактат на тема - "Влиянието на екпресионизма върху широките работнически слоеве на обществото" ? Не мога да ви разбера как всеки път се учудвате колко преигран бил сюжета ...
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Филмът е аеробика за въображението ви. Преводът както винаги си е таковал майката.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
trejlara mu e varha a muzikata mu e 4udo na tozi film. 6te se gleda!
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Световното мнение? Seriously?! Наистина не се чувствам длъжна да ти се обяснявам, но все пак. Първо Хората сме индивиди със собствено мнение, ако ти харесваш това, което харесват "повечето хора" просто защото си е твои проблем. Т.нар. от теб "световно мнение" се създава от някой. И не, не говоря за конспирации, а за чист маркетинг. Така, че лека вечер и утре гледай Листопад по бтв(чух, че всички го гледали;).
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
skupa Martina pone sled bulgarskoto ime na filma genezis da be6e drasnala v skobi i istinskoto ime na filma koeto toku 6to razbrah e inception. Ina4e dobra statiq.
26
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 13 години
Генезис е думата която означава на български заглавието.АКо ти не знаеш обаче какво е генезис е лошо колега.
25
0
 
15
 
! Отговори
дри сък преди 13 години
пич, защо въобще си правиш труда да пишеш на англисйки, след като не можеш да вържеш и едно смислено изречение?
24
8
 
30
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Голям критик тоз българин бе. Всичко знае и всичко критикува, ама го дупят за 200 лева на месец. Да ви имам в критиците.