Генезис - 9,4. Новата американска суперпродукция

Филмът бие рекордите по приходи през тази седмица
19 юли 2010 20:28,
46
Генезис - 9,4. Новата американска суперпродукция
Снимка: Alexandra Films

Генезис. Новата суперпродукция на „Уорнър“ се появи на на бял свят само преди четири дни и вече спечели удивителните 60,4 милиона долара само в САЩ, а оценката му в IMDB е 9,4 – число, което малко, изключително малко са дръзнали дори да си представят, че ще достигнат.

Причината до голяма степен определено се крие зад името на Кристофър Нолън.

Продукциите на англичанина определено умеят да чупят рекорди, било то заради оригинален сюжет и иновативни идеи (Мементо), или защото зад тях стоят доста мощни маркетингови стратегии (Черният Рицар).

Да, факт е, че Нолън мисли икономически, а медиите опреледено го обичат: всичко, което прочетох досега за „Генезис“, са хвалебствия и суперлативи.

Дали главоломният му успех се дължи на уникални творчески качества, или Кралят-маркетинг (който в случая струва 100 милиона долара) си е казал думата?

Да видим...

Адекватно или не, през цялото време докато гледах „Генезис“ не можех да спра да правя паралел между него и основополагащия постмодерен шедьовър „Матрицата“.

Освен идентичните специални ефекти, двата филма развиват по същината си една и съща идея, макар и вкарана в две доста различни концепции.

Идеята, която в момента експлоатират и изповядват и станалите така популярни New Age философии. Същата, която хората от различните епохи, религии и географски ширини са описвали в старите книги.

„Нищо не е такова, каквото изглежда. Ние измисляме света, в който живеем. Можем да го кроим по свое усмотрение.“

За разлика от знаменитата трилогия, в която приспаните човешките съзнания живеят един утопичен свят, създаден от машините, тук лайтмотивът е човешкият сън с най-обикновените му (и едновременно удивителни) качества.

Сюжетът се завърта около Дон Коб (Ди Каприо), който е умел крадец, най-добрият в опасното изкуство на извличането на... мисли и ценни тайни от дълбините на подсъзнанието по време на сън, когато мозъкът е най-уязвим.

Рядката дарба на Коб го е превърнала в опасен играч и обект на завист и желание от страна на ключовите фигури, властващи в този жесток свят на корпоративен шпионаж и жажда за господство.

Едновременно той е и беглец, изгубил всичко, което е обичал някога.

Коб получава възможност за изкупление: една последна задача може да му върне изгубения живот, но само ако направи невъзможното – генезис (т.е. семето, от което пониква, разцъфтява и се оформя една човешка мисъл. Мисъл, способна да промени всичко.)

Наети от решения да стане единствен господар в своя бранш Сайто (Кен Уатанабе), Коб и екипът му този път трябва да извършат обратното - не да откраднат идея, а да създадат такава. Ако успеят, това ще е перфектното престъпление.

За жалост, никой не би могъл да избяга от собствените си кошмари. А когато тези кошмари се подвизават на същото място, където са поставени всички главни действащи лица – в подсъзнанието – то тогава нещата могат да станат наистина сериозни.

Освен Леонардо ди Каприо във филма участват цял куп първокласни актьори: Кен Уатанабе, възмъжалият Джоузеф Гордън-Левит, хипнотизиращата Марион Котийар, още по-порасналата Елън Пейдж, Том Харди, Силиан Мърфи, Том Беринджър.

Всички те, прескачащи от съзнание в съзнание, и създаващи от безумни, по-безумни светове, ни дават една нова трактовка на една стара идея.

И все пак, заслужава ли „Генезис“ 9.4?

От части - да. Наистина, филмът не казва нищо ново, но все пак съумява да разкаже общоизвестното по един много интересен и различен начин.

За брилянтната режисьорска работа няма да разтеглям излишни локуми – в нея ще се убедите и сами.

Като добавим нечовешкото присъствие на Марион Котийар (която прави половината филм), страхотните ефекти, утопичните футуристични градове и многопластовите сцени – то в крайна сметка се получава нещо наистина добро.

Е, с „Матрицата“ не би могъл и няма как да се сравни, но това определено е важен филм. Не го пропускайте.

Трейлърът му можете да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
13
 
! Отговори
оня преди 13 години
dark knight стига даже повече рейтинг, ама с времето и броя на гласовете класацията се нормализира. винаги е така с хубавите нови филми. в началото еуфория, а след това като се разпространят и повече хора ги гледат им се формира истинския рейтинг
22
0
 
3
 
! Отговори
rr преди 13 години
мартинче, очевидно говориш за неща, които не разбираш. тази твоя статия без връзки не може и в карнобатския вестник да излезе, тъй че пусни си за 15674 път НИО (кай пич) и не ни занимавай с елементарните си съждения
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БЮДЖЕТА НА ФИЛМА Е САМО СКРОМНИТЕ 160 000 000$ TAKA ЧЕ НЕ Е ТОЛКОВА ЗЛЕ.
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С много пари и малко акъл дотам се стига - 2-3 милиярда приходи но филма остава в умовете и сърцата само на няколко *** за 2 часа докато напишат по 1 коментар другите го забравят моментално. Има много филми които са с нищожен бюджет в сравнение с този но са много по-интересни и оставят емоция и храна за размисъл в човека.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така ли и кои са тези "недуразумения"? А също не забравяй че милиони хора по света използват този сайт. А ти наричаш световното мнение недуразомение? Много смело. Все пак ако можеш дай пример поне с едно "недуразумение".
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
филма сигурно ще е супер ще го гледам. Лео е уникален актюр. А щом от IMDB му дават 9.4 от 10 от почти 30 000 гласували там до момента, значи че трябва да се види. А между другото рейтингът на аватар е 8.4 а на титаник е 7.4. явно готините фими завършват все на и.4.
17
13
 
3
 
! Отговори
e.... преди 13 години
наистина трелърът е много зле ..дали са искали да постигнат нарочно този ефект ?защото ако това трябва да ме зариби ,уви не се получава :(
16
10
 
1
 
! Отговори
e.... преди 13 години
наистина трелърът е много зле ..дали са искали да постигнат нарочно този ефект ?защото ако това трябва да ме зариби ,уви не се получава :(
15
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Филма не ми хареса. Прекалено е преигран целия сюжет. Актьорския състав определено е на ниво, но толкова. 9,4?! Определено не. Всичко е PR. В САЩ въпросния филм го рекламират от месец насам както в България рекламират прах за пране. С такъв масов маркетинг туко виж избичкал и по-оценка. Все пак да не забравяме какви недоразумения има в IMDb топ 250.
14
4
 
4
 
! Отговори
HM преди 13 години
Точно в Титаник пък играе супер добре, не се подвеждай по мнението на Слави, че искал да го дави. Но все пак уважавм твойто мнение :)
13
6
 
5
 
! Отговори
Зак преди 13 години
Малееее колко е зле този трейлър не е истина. Ужас!
12
1
 
10
 
! Отговори
zoom in преди 13 години
Статията наистина е страшно зле. Изключително суха и жилава за четене - дори не съм напълно убеден, че Мартинчето е гледала филма. А той определено е шедьовър.
11
1
 
2
 
! Отговори
мн. яко, братче... преди 13 години
а блинк-блинк има ли? щото ако няма да не се хабя да го свалям като излезе по торЕнтите...
10
12
 
11
 
! Отговори
Кино преди 13 години
Много жалко за киното и актьорската игра. За мен най-добрата роля на Ди Каприо ще си остане в "Защо тъгува Гилбърт Грейп".В последно време 7-то изкуство се е превърнало в машина за пари, реклама и маркетинг, както и всичко останало в прочем. Силно се радвам, когато салоните са пълни, жалко е само, че ги привлича не изкуството, а рекламата, подобно на ултрамегагига "велик" филм "Мисия Лондон".
9
2
 
11
 
! Отговори
Joko преди 13 години
Изключително слаба статия.
8
2
 
24
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Много е....хубав,всички в Кривунделово го....гледахме;след това всички се....гледахме и не...спахме една седмица,за да не си откраднем.....сънищата.
7
0
 
17
 
! Отговори
* преди 13 години
"Inception" 2010 e оригиналното заглавие на филма.
6
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 13 години
ngsoon.net/news/movienews.php?id=58242tova e treilur kum filma
5
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 13 години
Начало ili Inception pone taka se kazva novija film sus leonardo dikapriokakuv e toja Genesis ?
4
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 13 години
taka li se kazva - genesis ? zashtoto ne namerih takuv film nikude !