Защо има Биг Брадър на "Островът"

Новият филм на Камен Калев тръгна по кината
Обновена: 10 юли 2012 16:49 | 17 окт 2011 10:39, Петя Славова
11
Защо има Биг Брадър на "Островът"
Снимка: Уотърфронт Филм

Всеки си има свой остров, на който може да опознае себе си, да се върне в детството си, а защо не и да заведе Летисия Каста.

Точно такъв е „Островът” на Камен Калев.

Подобно на пълнометражния си дебют „Източни пиеси” и с този свой филм режисьорът успя да участва на фестивала в Кан.

И пак подобно на първия си проект, в който една от главните роли бе изпълнена от туркинята Саадет Ъшъл Аксой, и в новата история главните роли са поверени на чуждестранни актьори. В случая това са датчанинът Туре Линдхар (Данийл), който отива с приятелката си французойката Летисия Каста (Софи) на непознат български остров.

Още преди пътуването към страната ни се вижда, че между персонажите се води прикрита, безмълвна борба за надделяване. Но на острова тя вече набира сила. Героят на Линдхарт се оказва, че е роден в България и именно на това отдалечено кътче земя той започва да се връща към миналото си, търсейки себе си. Данийл осъзнава, че не иска да влиза в плана на приятелката си, в матрицата, в която обществото се опитва да вмъкне двойките, семействата, децата, всички.

Пътят му за противопоставяне не е лесен. Изпълнен е с тягостни усамотения, с настръхнало мълчание, с яростни викове. В лутането из шубраци, гмуркането във водата може да се насладим на една приятна естетика, напомняща филмите на Тарковски.

На места „Островът” се опитва да наподобява психотрилър, на други съдържа безмълвието, познато от филмите на Вендерс или дори отчуждеността, насъбрана в творчеството на Бергман. И успява, донякъде. Сцените с героя на Михаил Мутафов обаче прекъсват търсенето на свобода с фалшиви напъни от философски мисли и още по-неистински звучащ абсурден смях. Добре стоят на екрана героите на Руси Чанев и Бойка Велкова, която в някакъв момент Данийл превръща в своя майка.

Още по темата

Камен Калев се опитва да открие човека зад маската, този, който иска да се освободи от всекидневието, да погледне на себе си и на света с осъзнати за истината очи. Но каква е истината и еднаква ли е тя за всеки, е трудно да се разбере. Постепенно Данийл и Софи разкриват чувствата си чрез пропастта, която се открива помежду им. Тя може би винаги я е имало, но само тук, на този остров, персонажите наистина проглеждат в нея.

Филмът е твърде лична история на Калев, която на места се гледа мъчително. Другото смущаващо е, че в този камерен сюжет изведнъж се вмъква „Биг Брадър”, който изхвърля зрителя от „Островът” и го вкарва в друг филм, в нова естетика, в различно повествование.

Изборът на Калев за следващите действащи лица също е леко непонятен. За минути на екрана се изреждат известните от ефира личности – Милен Цветков, Иван и Андрей, Део, Любен Дилов-син. Ролите им са дребни и ненужни и остава впечатлението, че по подобен „евтин” начин режисьорът иска да привлече повече зрители в залата. Но феновете на предаването не са подготвени за това, което ще видят в първата част от филма, а за другите зрители пък е излишна последната част.

„Островът” се оказва по-разностилов, отколкото му е нужно да бъде. Освен това не се помни и моментът, в който главният герой избягва от острова. Защо си тръгна от него? Може би намери себе си? Странно, остана незабелязано.

Някои казват, че втори филм, песен, роман, проект е особено труден за автора. Може би са прави. Камерната история на Камен се оказа неоправдано сложна. Може би, защото това си е неговият „Остров”, на който зрителят не бе допуснат да премине.

Вижте мейкинг на филма.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
гледай го, все пак става въпрос за български филм и е хубаво да знаем какво се случва в киното ни. пък и твоето мнение си е най-важно, така ще го имаш:)
10
0
 
1
 
! Отговори
Hugecock преди 12 години
imam sre6ta dove4era da go gledam, no niama da hodia-iasno mi stava 4e e porednata boza toia film. iazak
9
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
какъв е проблемът, защо да не са гледали Бергма, в Швеция например, Бергман е поп култура, много добър режисьор е, но не виждам какво странно виждаш да му гледат филмите, на теб трудно ли ти е?
8
0
 
1
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Този е дъното на киното и всеки критик, който пише ревю и се опитва да е дипломатичен и да не засегне авторите му е чисто и просто лицемер и подлизурко! Жалко за шанса Калев!!!
7
2
 
1
 
! Отговори
darcas_real преди 12 години
Някакси не мога да си представя в днес.бг да работи човек, който гледа филми на Тарковски, Вендерс и Бергман.
6
1
 
1
 
! Отговори
ми преди 12 години
"Пътят му за противопоставяне не е лесен. Изпълнен е с тягостни усамотения, с настръхнало мълчание, с яростни викове. В лутането из шубраци, гмуркането във водата може да се насладим на една приятна естетика, напомняща филмите на Тарковски." Това е невероятно, родил се е нов гений филмов критик! Оставам потресен и безмълвен! Ако не мога да понеса това величие, ще си направя сепуку сред настръхналото мълчание, вервайте ми!
5
0
 
0
 
! Отговори
стй преди 12 години
Вижте сега,тоя филм няма начин да има смисъл за човек, който не е стигнал до същото (или поне близко) състояние като Даниел и се е изправил пред въпроса: "Какъв точно е смисълът на този живот дето го водя/водим?" със произтичащите от това последствия. Той и не че филмът предлага някакъв нов отговор на тоя въпрос -- само прави препратка към Dharma, без да цитира оригинала :)
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не всички нови бг филми са бози, вече се получават нещата, но в този филм наистина за съжаление има нещо сбъркано. като че ли точно това, че филмът е направен от две части, абе и още нещо.
3
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 12 години
Вчера гледах филма, и мисля, че това бяха грешно похарчени 9,00лв
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички български филми (телевизионни и игрални) правени в последните 20 години са големи бози.По-добре да не харчат пари за такива глупости.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледах го...съгласен съм с коментара! Супер съм раздвоен...защото и Летисия Каста и Туре играят доста прилично. Като цяло можеше да се получи доста по-добър филм.