Почина Коста Цонев. Поклон!

Поклонението ще бъде на 27 януари в Народния театър "Иван Вазов".
Обновена: 25 яну 2012 21:09 | 25 яну 2012 18:04,
285
Почина Коста Цонев. Поклон!
Коста Цонев получи Аскеер за цялостно творчество на церемония миналата година. Снимка: Булфото

На 82-годишна възраст почина големият български актьор Коста Цонев.

В последните години той почти не излизаше от дома си заради тежки боледувания. Една от последните му появи беше на церемонията по раздаването на наградите „Аскеер” през май 2011 г., когато получи наградата за цялостно творчество.
 
Коста Цонев е роден на 10 юни 1929 година. Завършил е ВИТИЗ „Кр. Сарафов“, специалност „актьорско майсторство“.

Участва в редица театрални постановки, игрални и телевизионни български филми, сред които „Сватбите на Йоан Асен“, „Жребият“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Господин Никой“, „Умирай само в краен случай“ и др.

Носител е на редица награди и отличия за своето творчество. Миналата година легендата на българското кино и театър получи наградата "Аскеер" за цялостно творчество.

През 2001 г. влиза в политиката като депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание, като четири години по-късно отново е избран в листата на същата партия.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до близките по повод кончината на големия български актьор Коста Цонев, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Той живя достойно и духовно, отстояваше позициите си като актьор, творец, общественик, но преди всичко като човек и остана верен на себе си, както и на своите приятели. Уверен съм, че паметта за него ще продължи да живее в десетките образи от киното и театъра, с които той докосна сърцата ни и остави незаличима диря върху собствения ни емоционален свят. Поднасям дълбоките ми съболезнования с пълното съзнание, че в този момент няма подходящи думи, които да изразят мъката ви”, пише в съболезнователното писмо.

Поклонението  ще е в петък, 27 януари от 10.00 часа, в Народния театър "Иван Вазов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: Коста Цонев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог да го прости...*** си беше...Синът му също! Лакоми хора, долни, тоя нищо не занесе горе-и син му няма да занесе!!!
175
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опитвам се да се сетя, знам че беше депутат и съм го слушал. Сещам се за нещо като цинични изказвания, мръсни подхвърляния към една журналистка. Или греша. Не че има значение. Не го познавам лично и се опитвам да се сетя дали за него става дума. За филмите ясно. Има си заслуги човека
174
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като беше депутат каза че заплатата не му стигала само за храна на кучето...голям актьор,кофти човек...двете не вървят винаги заедно
173
1
 
28
 
! Отговори
Имам 1 въпрос: преди 12 години
Искам да попитам:защо миналия месец като почина наистина ГОЛЕМИЯТ И ВЕЛИК актьор Велко Кънев,нямаше една лоша дума за него а сега за Коста Цонев има...?Храна за размисъл...!Както и да е-лека му пръст на Цонев...
172
7
 
9
 
! Отговори
Стефан Борисов преди 12 години
Поклон пред един велик актьор!
171
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
POCHIVAI V MIR BESHE GOLIAM AKTIOR EDVA LI SHTE IMA DRUG LEKA TI PAMET
170
13
 
14
 
! Отговори
българин преди 12 години
Почетете паметта на Коста Цонев и се замислете вие като си отидете от тоя свят, какво ще оставите след себе си.
169
1
 
21
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Лека му пръст на човека първо.Чудя ви се защо се джавкате. Това е най-меродавното, най-малко субективното мнение - на хората. Едни не го харесваха, за друг беше сред най-добрите. Уважавайте мнението. А форума представлява една добра извадка за мнението към личността му. Да критикуваш или да не харесваш някого не означава да си чалгаджия, малодушен, луд и т.н. Всеки си има позиция.
168
7
 
11
 
! Отговори
българин преди 12 години
Поклон пред един велик българин и артист!
167
19
 
7
 
! Отговори
cc преди 12 години
Умрете ***, как не вие срам? *** долни, слушайте си чалгата и замълчете, когато един велик артист си е отишъл ...
166
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човек и добре да живее умира...
165
4
 
20
 
! Отговори
до 211 преди 12 години
Нокой не го мрази, нито обича. Но близките му са активни тук и ни обиждат и злобеят с коментарите си!
164
8
 
10
 
! Отговори
до 211 преди 12 години
ЗАЩОТО: Когато хитовете говорят, и боговете ТРЯБВА да мълчат (за да слушат) !!!Някой го беше казал, но сме в България!Поклон пред паметта му, за мен ще остане ярък спомен превъплъщението му в "Сватбите на Йоан Асен".След *** на Апостол Карамитев по време на снимките на филма, Коста Цонев се превъплъти блестящо в двете роли."Не съм комунист и никога няма да бъда", но трябва да ценим талантите на България.
163
2
 
6
 
! Отговори
300 преди 12 години
СПАРТААА!
162
1
 
5
 
! Отговори
208 преди 12 години
Много културка си бе баце:измисленплямпашмишоциинтернетоШмръкни една магистралка и от мене - за здраве !
161
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте само броя на минусите към почитателите на Коста Цонев и ще си направите преценка за интелигентността на българската нация!!! *** народ - слаба държава! Това е!!!
160
10
 
5
 
! Отговори
До 205 преди 12 години
Ти пък си много осведомен бе, демократ измислен! Дай конкретни неща, за които е виновен ПРЯКО Коста Цонев! Що не се възмути по-рано и да предприемеш адекватни действия? Така да си плямпаш - нещо не виждам смисъл... С такава злоба ако коментирахте и всички други политици - цена нямаше да имате! Ама в "интернето" сте много силни, мишоци такива!!!
159
10
 
6
 
! Отговори
До 8-ия ден преди 12 години
Абе нали казах, че всичката *** се е събрала тук и цъкат минуси и дават злобни коментари :)Комплексарите и неудачниците са във вихъра си! Явно така избиват комплексите си от жалкия си живот, осъзнавайки колко са нещастни :)
158
8
 
11
 
! Отговори
до Господ преди 12 години
Боже ! Виж колко *** има на този свят . Започни първо от "композитора" с номер 201Злобата изяжда човека , а ти вече си изяден композиторе. Има една поговорка :"който зло мисли .... " допълни си я Ентелектуалецо!
157
12
 
18
 
! Отговори
До 195 от Пъпеша преди 12 години
Какво от това, че е български артист? Има и други български артисти, които обаче не са били агенти на ДС, не са били продажници, участвали в приватизирането на БТК за без пари, не са увеличавали държавният дълг, не са били депутати, не са източвали БНТ семейно и не са били масони, работещи срещу интересите на така нарченита "едноклетъчни" и "долната ***", глупаците, които не участват в играта и живеят в мизерия и са 90% от населението!