Българският "Прайд" в Локарно

Фестивалът се открива с екшъна "2 патлака"
8 авг 2013 11:40, Петя Славова
0
Българският "Прайд" в Локарно
Снимка: Reuters

Един от най-старите и престижни европейски международни кинофестивали - този в Локарно, ще бъде открит днес на площад "Пиаца гранде" в центъра на града, разположен на брега на Лаго маджоре.

66-ото издание на феста ще стартира с представянето на екшъна на исландския режисьор Балтазар Кормакур "2 патлака" с Дензъл Уошингтън и Марк Уолбърг в главните роли, предаде РИА "Новости".

Фестивалът в Локарно по традиция е ориентиран към авторското кино и откриването на нови имена. Новият творчески директор на феста Карло Катриан, който замени Оливие Пер, подчерта, че в програмата са намерили място и качествени развлекателни филми, пише БТА.

Тази година за голямата награда - "Златен леопард" - ще се състезават 20 продукции, включени в основната международна конкурснапрограма. На 18 от тях световните премиери ще са именно в Локарно, оповестиха организаторите, цитирани от Франс прес. Журито ще бъде председателствано от филипинския режисьор Лав Диас. Сред членовете му ще е френската актриса и режисьорка Валери Донзели.

Българското участие във форума е на късометражния филм "Прайд " на режисьора Павел Г. Веснаков ще направи прем

"Прайд" е в конкурсната програма Pardi Di Domani ("Утрешните леопарди") и е едва вторият български филм, селектиран в състезателната програма на фестивала за последните 23 години. Той ще се бори за "Златен леопард" - едно от най-авторитетните отличия за игрално кино в света, и за номинация за Европейските филмови награди. "Прайд" изследва огромната пропаст между поколенията в България и неспособността на хората да общуват помежду си.

Разказът е фокусиран върху Манол, пенсиониран генерал с консервативна ценностна система, и опитите му да се адаптира към променящия се свят. В главната роля е Михаил Мутафов. Партнират му Ани Бакалова, Светлана Янчева и младият актьор Александър Алексиев (който изигра главната роля в "Парафиненият принц"). Филмът е копродукция между България и Германия с продуценти Ваня Райнова (съсценарист) и Себастиан Вайланд. Изпълнителен продуцент е Моника Балчева. Оператор е Орлин Руевски.

Сред филмите в конкурсната програма са още френско-канадската копродукция "Северната гара" на Клер Симон, френско-швейцарската копродукция "Мери, кралица на шотландците" на Томас Имбах, френските филми "Гръмотевица" на Гийом Брак, "Един друг живот" на Еманюел Муре, скандалната немска панорама "Забранена територия" на Давид Внендт, трилърът "Странният цвят на сълзите на твоето тяло" на Елен Кате и Брюно Форзани. В паралелната конкурсна програма "Режисьори на настоящето" (Cineasti del presente) са включени 16 филма.

На "Пиаца гранде" в Локарно - площада, превърнат по време на феста в голям киносалон на открито, където могат да се съберат 8000 зрители, ще бъде показан италианският филм "Човешкият фактор" на Бруно Оливейра.

Американското кино ще бъде представено с по-малко филми в сравнение с предишния издания на фестивала. Сред очакваните с интерес проекти от САЩ са "Wrong Cops" на Куентин Дюпийо и "Семейство Милър" с Дженифър Анистън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари