Филмите в националната филмотека заплашени от повреда

Министърът на културата: Крайно време е държавата да отпусне пари
15
Филмите в националната филмотека заплашени от повреда
Министърът на културата Мартин Иванов. Снимка: БТА

Филмите в Българската национална филмотека ще започнат да се разлагат много по-бързо в следващите 10 години, ако останат при сегашните условия, предупреди директорът на БНФ Антония Ковачева.

По инициатива на служебния министър на културата Мартин Иванов хранилищата на филмотеката се отварят за медиите.

Основният риск за ацетатните филми е разграждането на основата, наричано "оцетен синдром". Отделянето на оцетна киселина се увеличава при висока температура и влага. Филмовият материал губи гъвкавостта си, става нестабилен и се свива, обясни Ковачева, цитирано от БТА.

По думите й в началото разлагането е бавно и може да отнеме няколко десетки години без каквито и да е видими физически повреди - в зависимост от условията на съхранение.

Разлагането се ускорява драматично след определен момент, известен като "автокаталитична точка", ако условията на съхранение не бъдат силно подобрени - ниска температура и ниска относителна влажност.

Министър Мартин Иванов каза, че вижда в медиите най-сигурния съюзник на българската култура.

“Крайно време е обществото да окаже натиск върху администрацията, в това число върху Министерството на културата, за да се променят нещата. За краткото време в министерството не мога да направя кой знае какво, но поне искам да привлека вниманието към най-наболелите проблеми и да завещая списък с тях, като спешни задачи за решаване, на следващия министър”, посочи Иванов.

Положението в хранилищата на БНФ е недопустимо - още повече в навечерието на 100-годишнината на българското кино, коментира министърът. Според него е възмутително, че България е единствената страна в ЕС, която не се грижи за визуалното си наследство, както и за книжовното, а и за цялото духовно наследство.

По думите на министъра е крайно време държавата да започне да отпуска средства за поетапното решаване на този проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каквото и да правят материала от който са направени лентите има малък срок на годност след което се разпада.всички по света си прехвърлят съдържанието на други носители.
11
1
 
4
 
! Отговори
Бочко Тиквето преди 9 години
Магистралите и детските градини са по-важни!Аз там режа ленти и ме показват по телевизията!
10
0
 
3
 
! Отговори
ул. Търговска преди 9 години
Язък за филмите. Ама българина е свикнал само да руши, да краде и да кара пиян и филми не му трябват.
9
0
 
4
 
! Отговори
Майн Рид преди 9 години
В тия филми играе ли Винету? Аке не играе, значи не са интересни.
8
0
 
8
 
! Отговори
дедо Боре преди 9 години
Да ги пуснат тези филми в тракерите и ще векуват.
7
2
 
2
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Ако няма как да направим собствени хранилища с необходимите условия, да предоставим филмовият архив на добър европейски, който да ги съхранява и ползва срещу правото на безвъзмездно ползване от България за вечни времена!
6
1
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
Брей, че умници има тук!Филмите вече били дигитализирани и затова нямало нужда да бъдат съхранявани във вида им на филомви ленти. Ами тя и Мона Лиза и изображенията в Сикстинската капела и Слънчогледите на Ван Гог са "дигитализирани". Що трошат пари да пазят оригиналните платна или стенописи тогава?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да вземат да ги дигитализират, после може и да подобрят качеството им. 2014 година сме все пак!
4
0
 
2
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Филмотеката носи важна част от новата история на България, недопустимо е архивните материали да бъдат оставени на произвола на съдбата, добре е, че министърът обръща внимание на проблема, но въпросът е дали ще има някакъв ефект от това. Положението с архива на БНТ също не е много ясно - какво се пази, какво е унищожено/изгубено...
3
2
 
3
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
Това трябваше да е свършено много много отдавна!!!Защо в железни като може в пластмасови защо!!!! А МОЖЕ И ДА ЛЪЖАТ ЗА ДА ОТПУСНАТ ПАРИ КОИТО ТЕ ДА УСВОЯТ ТОВА ВСЕ ПАК УПРАВЛЕНИЕ НА ГРОБ!!!
2
0
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
един човек не съм видял да влиза в музея на съвременното изкуство в кучешката! а луди пари дадоха и стъклени стълби си направи мистър Вежди за да си качва телцето охранено по тях!!!!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
веднага да се вземат мерки, ако вече не е късно