"Spotlight" стана филм на годината

Изборът е на лосанджелиските и бостънски кинокритици
Обновена: 7 дек 2015 14:14 | 7 дек 2015 13:46, Петя Славова
0
"Spotlight" стана филм на годината
Снимка: архив, Reuters

Драмата "Spotlight" ("В светлината на прожектора") за спечелилото награда "Пулицър" журналистическо разследване на педофилията в американската католическа църква беше избрана за филм на годината от Асоциацията на лосанджелиските кинокритици и Дружеството на бостънските кинокритици, съобщават Асошиейтед прес и Контактмюзик.

Асоциацията на лосанджелиските кинокритици е сред водещите регионални организации на професионалисти, но често се разминава с останалите в избора си на годишни награди. Само веднъж през последните 20 години избраната от лосанджелиските кинокритици лента на годината е печелила и "Оскар" за най-добър филм. Освен за филм на годината, "Spotlight" на режисьора Том Маккарти спечели и отличието за най-добър сценарий.

При липсата на изявен фаворит Асоциацията на лосанджелиските кинокритици почете разнообразие от продукции с годишните си награди, пише БТА.

Филмът "Лудия Макс: Пътят на яростта" получи три отличия от организацията - за най-добър режисьор (Джордж Милър), операторско майсторство и дизайн на продукция.

Мрачната анимационна лента "Аномализа" на Чарли Кауфман и Дюк Джонсън беше отличена с приза за най-добра анимация и донесе наградата за музика/песен на композитора Картър Бъруел. Бъруел беше почетен и за работата си над лесбийската любовна история "Каръл".

Наградата за най-добър актьор лосанджелиските кинокритици присъдиха на Майкъл Фасбендер за ролята му в биографичната лента "Стив Джобс". В категорията за най-добра актриса отличието получи Шарлот Рамплинг за превъплъщението си в брачната драма "45 години".

С награди за най-добри актьор и актриса в поддържащи роли бяха отличени съответно Майкъл Шанън за "99 къщи" и Алисия Викандер за "Ex Machina: Бог от машината".

В категориите за най-добра документална лента и най-добър чуждоезичен филм отличията бяха присъдени съответно на "Ейми" и "Синът на Саул".

На наградите на Дружеството на бостънските кинокритици освен приза за най-добър филм, драмата "Spotlight" спечели и отличията за най-добър сценарий на Том Маккарти и Джош Сингър и за най-добър актьорски състав, включващ Марк Ръфало, Майкъл Кийтън, Рейчъл Макадамс и Лив Шрайбър.

В категорията за най-добър актьор бостънските кинокритици поделиха приза между Пол Дейно за ролята на музиканта Брайън Уилсън в "Love & Mercy" и Леонардо ди Каприо за "Завръщането". Наградата за най-добра актриса получи Шарлот Рамплинг за "45 години".

За най-добър актьор в поддържаща роля беше избран Марк Райлънс за изпълнението си в "Мостът на шпионите". Отличието за най-добра актриса в поддържаща роля беше присъдено на Кристен Стюарт за ролята й в "Облаците на Силс Мария".

Лесбийската любовна история "Каръл" получи две награди на Дружеството на бостънските кинокритици - за най-добър режисьор за Тод Хейнс и за най-добър оператор за Едуард Лахман. Призът за най-добра анимация беше поделен между "Аномализа" и "Отвътре навън".

"Погледът на мълчанието" спечели наградата за най-добър чуждоезичен филм. В категорията за най-добър документален филм бостънските кинокритици отличиха "Ейми" - лентата за покойната британска певица Ейми Уайнхаус, режисирана от Асиф Кападия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: наградаСАЩкинокритици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари