"Дъвка за балончета" – децата от 80-те се предадоха днес

Филмът е по родните екрани от днес, 8-ми декември
8 дек 2017 17:15, Петя Славова
34

Снимка: Лента

Към носталгичното детство на 80-те с играта на "Стражари и апаши", боевете с фунийки, лепило "Кале", некермани и дъвки "Идеал" и "Турбо" ни връща "Дъвка за балончета".

Ще усетим миналото по завитите в хартия салами, изтърканите катерушки, свободата да тичаш по софийските улици, подвиквания от балконите, прякорите до живот.

Историята е разказана покрай случайната среща на Биляна (Теодора Духовникова), завърнала се от Лондон за сватбата на братовчедка си и Калин (Иван Юруков) – момчето, с което са си обещали да се оженят като пораснат.

Героят е копирайтър в рекламна агенция, а писателските му способности, примесени с бунтарско недоволство, много наподобяват на героя на Велислав Павлов от "Вездесъщият".

Приликите продължават и с поставения пред дилема главен персонаж – дали да избере семейството – съпруга и дете, или изкушението на новата (стара) любов.

Все пак "Дъвка за балончета" не достига нивото на филма на Джевелеков, както по отношение на диалозите, така и при работата с актьорите и така действията на персонажите често изглеждат немотивирани.

Режисьорът Светослав Тодоров-Роги има опит на малкия екран в сериалите "Столичани в повече" и "Кантора Митрани" и явно гледа носталгично и на старите български ленти, от които излизат вечни фрази като: "Сега ще видите вие кон боб яде ли".

Почти в същата тоналност Малин Кръстев влиза в образа на учителя с репликите: "Ще падат глави" или с въпроса: "Ти ли завря връзки в ауспуха на автомобила?".

Намръщен към патилата на хлапетата е и неприятният чичо, скрил луканки в мазето си. Но подвиквания като: "Ей, хулигани ще ви отрежа ръчичките", така и нямат потенциал да влязат в списъка с емблематични цитати от български филми.

И макар и да не се подхлъзва да проследява политическите промени, "дъвка"-та във филма загубва вкуса си, оставяйки го в миналото. А  настоящето е прието твърде сиво, монотонно, примиренческо. Порасналите герои влизат доброволно в коловоза на всекидневието. Карат се с партньорите си и се прибират при тях без стремеж за промяна.

Поколението, израснало между другото, е хубава идея за филм. Светослав Тодоров-Роги го описва с eсенно-цветни тонове на миналото и твърде обрани в настоящето, каквото е и настроението на героите. Апатията на днешното време, обаче не е достатъчно подплатена в отношенията между персонажите. Пропуск, който не дава особен шанс да се усети тъгата по не(до)изживяната любов, каквото е посвещението на режисьора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
20
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Съмнявам се да има живи, които са били деца по Царско време.Тези, които са били деца през 80-те все пак са родени през 60-те и 70-те, което означава че са около и над 50-ака. А човек мине ли 30-35 години, пиши го бегал.
14
3
 
15
 
! Отговори
:) преди 6 години
До 11Онези, които са били деца през 80-те години, сега са на 30 и нещо, най-много на 40 и нещо години.За да стоплят сърцата на пенсионерите (онези, които днес са от 65 г. докъм 85-90 г.), трябва да направят филми за последните години на Царство България и за първата половина на социализма - 1945-1965 г.
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е детството без лепило "Кале"!
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не зная но още от заглавието лъха на пошлост.Мисля да си спестя време и пари да видя поредната българска боза с претенции за световно кино.
11
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Филмът е насочен към пенсионерската аудитория, които тогава са били деца.С други думи разчита се да предизвика умилиение, та бедните пенсионери да се бръкнат с по 8-10 лв за билет.Това естествено ще осигури добра печалба на продуцентите и авторите.Все пак пенсионерите в България са около 30-40 процента от населението.За мен лично това е крайно непочтено.
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля че трябва да съберат цялата БГ филмова гилдия на едно място, и да ги разстрелят. И докато ги стрелят, някой да снима. Така най-накрая от тях ще се пръкне нещо продуктивно.Аман от съшити с бели конци блудкави истории, изкуствени актьори, наивен и нереалистичен мелодраматизъм.Некадърници
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сори, ама много фалш лъха от това псевдопроизведение на изкуството.Заложено е на комерсиалното. Това, което се харчи и продава днес.Филмът има малко допирни точки, да не кажа никакви с живота през онова време.Внушава една фалшива картина, която обаче явно се харесва доста на сега управляващите.Политическите поръчки не са изкуство.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах филма и съм разочарован меко казано. Доста фалшив прочит на въпросното време. Аз съм съвременник. Бях дете тогава и нещата са доста изопачени. Естествено с цела да се оплюва отново така омразният на новобогаташчетата социализъм.Явно мутренското време и фалшивата икономика им допадат повече.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и авторите на филма не са много наясно с въпросното време. Животът в София беше спокоен през 60-те и някъде до към края на 70-те.Вече от средата на 80-те нещата тръгнаха рязко надолу и все още вървим в същата посока.
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как актьори, деца на ДемоКраДцията да пресъздадат онова златно за българите време. Те си нямат и представа от него, а седеразите и герберазите умишлено изкривиха спомена за него, защото не им изнася, че тогава хората живееха по-добре, макар и по-бедно и че животът им беше спокоен.Не всичко е пари в крайна сметка както ни учат либерасто-демократите. Има и човешки отношения, защото сме човеци на първо място.Или поне има някои, които още се чувстваме и искаме да бъдем такива.
5
1
 
10
 
! Отговори
Бивше дете софиянче преди 6 години
Свободата да тичаш по софийските улици - това го има през 60-те години на 20-и век.През 70-те, поне в центъра на София, вече не е възможно да играеш на народна топка дори и в тихите пресечки, нито момиченцата можеха вече да играят на дама по тротоарите.Подвикването от балконите беше възможно дори и през 80-те години, но само ако живееш ва някоя от страничните улици, успоредни на булевардите в центъра. Дори от балконите на "Солунска" ("В.Коларов") и "Раковски" през балконите вече не се чувахме.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво супер тия времена хубави или лоши бяха истински не като сегашния фалш, който е само лош.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак глупави и безсмислени филми.. Направете екшън, трилър, ужаси, драма, комедия или каквото и да е, стига с тези бълвочи и *** сцени където по 5 минути двама се гледат, мълчат многозначително, края на филмите винаги е супер ***, въобще бг киното от години е пародия
2
1
 
17
 
! Отговори
me преди 6 години
До АнонименНакратко-си прав! Да не говорим че повечето от тия "актьори" са раждани тогава.Трудно се пресъздава нещо което сам не си преживял.
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
накратко - боза