Филм пресъздава една от най-епичните битки – Тутраканската епопея

Коментар на режисьора Нино Андреев
7 юни 2021 11:19, Ния Христова
29
Актьори, каскадьори и кадети от Военния университет участват във филмовата продукция "Тутракан 1916". Тя пресъздава една от най-епичните битки по време на Първата световна война – Тутраканската епопея, довела до освобождението на Добруджа.
 
Историческата лента се снима с 360-градусовa камера, за да се постигне максимално реалистичен ефект.  Как се снима с 360-градусова камера?
 
"Снима се трудно, защото тази камера вижда всичко, нямаме обичайната възможност да си седим зад камера и да си контролираме нещата. Крихме се по храсти, от една страна беше много трудно, но от друга - страшно преживяване, което запали целия екип. Между кадетите на военния университет имаше закачки кой е българин, кой е румънец, получи се страхотна атмосфера", разказа режисьорът на филма Нино Андреев за Bulgaria ON AIR.
 
Координаторът на проекта - Джена Славова, сподели, че заснемането на филма е част от идеята един по-голям проект на музея в Тутракан.
 
"Той е свързан с развитието на музейната експозиция, презентиране на историята чрез новите технологии. Той е в рамките на програмата "Румъния-България" с партньор Кълъраш, като ще направим един общ туристически продукт, който ще е с цел привличане на нови публики", допълни тя.
 
Проектът е спечелен през 2018 г.
 
"Искаме да покажем, че героизмът и човешката жертва, без значение дали от страната на победителя или победени, е важна. Над 8 000 загинали са погребани в общи гробове. Още през 1922 г. е създаден един обелиск, който на 4 езика - български, румънски, немски и османо-турски, на които е написано: "Чест и слава на тези, които знаеха да умрат за Отечеството си", каза още Славова.
 
Андреев отбеляза, че за филма са ушити огромно количество костюми.
 
"Наехме каскадьори, направихме си една малка кинопродукция, която беше дотолкова сложна, че трябваше да направим един 10-минутен дубъл, който беше труден за координация", добави той.
 
По време на снимките от Военния университет са организирали и реални взривове.
 
"Тази битка е важна, защото тя е една огромна част от войните за национално обединение. Много често говорим за Македония, но много често забравяме Добруджа. Още през 1913 г., когато нашите войски са в Междусъюзническа война на южния фронт, румънците правят една разходка и стигат до София, дори с цел да навлязат в Пловдив, но без да обявяват война. Ние сме окупирани. И когато България влиза в Първата световна война - те тръгват и превземат тази Тутраканска крепост, която може би е едно от най-важните военни съоръжения за времето си", подчерта Джена Славова.
 
Филмът ще може да бъде гледан в Историческия музей в Тутракан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Виготура преди 2 години
Страхотна идея! А кога ще има филм за битката над София и защитата и от американските и британски бомбардировачи през Втората световна война?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България губи след Нойския договор и поредните 50 хиляди жертви на българи убити от Фердинан и фашистите. България печели най-много ако беше запазила неутралитет и нямаше загинали.
4
0
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Турчин ... Да, вярно е, има много гробове с надписи на турски !!! ...А за езика на омразата ... и аз искам да стихне, но ние нсме убедени, че все още турция не представлява заплаха за България !!! .....Когато получим искрено извинение за зверствата и геноцида от турция - тогава може да се убедим !!! Но засега май няма изгледи за това !!! .... Иначе аз гледам да не деля хората по религия , защото не тя определя човека, но ...
3
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Вместо да акцентираме върху войната ни с Румъния не може ли даде направи филм,как българи и Януш Хунияди заедно да се борили против османските турци? Но,не ....акцентираме върху това което ни разделя, а не това което ни обединява. Още повече,че България до падането ни под турска власт е била културен трегер на днешните румънци.
2
3
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
В боевете при Кочмар, Карапелит, Добрич и Тутракан участва и една турска девизия. За това във военните гробища в Добрич и Тутракан има гробове и на турски войници дали живота си във войната за връщането на Добруджа. Тези истини трябва по-често да се повтарят за да спрат извергите , които се хранят политически от омразата, неприязъна, ненавистта и злобата да разберат,че турците също са дали много за България.И тези които от векове живеят в България и тези които са в Анадола. Хубаво е да се знае..
1
0
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Битката за Тутракан е била много по-трудна от Одринската ! ..... И двете крепости са били долу-горе еднакво непревзимаеми, проектирани от немски инженери. .... Но докато за Одрин е имало голяма подготовка и плановете на крепостта са били известни от много отдавна, атаката е била започната от походне строй, почти без подготовка, но за окло ден и половина е била превзета - уникално !!! .... За повече информация - има мноог писано, но тази битка не е толкова известна ...ЖАЛКО !!!