Нещо като единение, но все пак рунд. За кмет

Мераклии за управници на София се събраха на дебат
Обновена: 17 окт 2011 06:59 | 16 окт 2011 21:23,
35
Нещо като единение, но все пак рунд. За кмет
Снимка: БТА

Кандидати за кметове от различни политически сили се обединиха около мнението, че трябва да бъде премахнат корупционният според тях модел на управление на Столичната община.

В националния пресклуб на БТА за общината дебатираха номинираните за кметове Георги Кадиев (БСП), Прошко Прошков (Синята коалиция), Николай Пехливанов – "Атака", Владимир Каролев - НДСВ, и кандидатът за общински съветник от партията "Зелените" Цветозар Томов.

Петимата се обединиха около нуждата от по-лесен достъп на гражданите до информация от общината, както и до по-голяма прозрачност в нейната работа.

Кандидат-кметът на левицата Георги Кадиев обяви, че амбицията му е "корупционното блато в общината да го няма". Според кандидата на Синята коалиция Прошко Прошков, ако не се промени начинът на управление и не се извади всичко "на светло", лошите практики в СО няма да бъдат прекратени.

Той предложи например да се въведе дневник на гласуванията в СОС – кой общински съветник как гласува по всеки въпрос. Според него най-много са злоупотребите в озеленяването и асфалтирането на града, където по думите му "няма документални доказателства".

Няма имунизирана партия срещу корупция, картелите и имената се променят, посочи Прошков.

Към него се присъедини и кандидатът на "Атака" Николай Пехливанов, който допълни, че 25 процента от бюджета на София "изтича" през боклука, дупките и градския транспорт. Най-вероятно има корупционни практики при тези три пера, смята той.

Трябва да си дадем сметка, че всички публични институции са длъжни да работят за тези, които ги финансират, посочи Цветозар Томов от "Зелените".

Според цитираните от него числа всеки софиянец дава по 1000 лв. годишно на общината като данъци, срещу което не получава почти нищо. Томов препоръча в общината да се събере антикорупционно лоби, което "да отвори" общинския съвет към гражданите и да подкрепи кмет, незамесен в такива практики.Владимир Каролев от НДСВ похвали опонента си Георги Кадиев, че през последните четири години "не е гласувал за нищо корупционно".

Двама от новата листа за общински съветници от БСП обаче много пъти са гласували корупционно, заяви Каролев. Той упрекна и съветниците от "Атака", които, по думите му, за четири години не са казали нищо "и натискат същия бутон като ГЕРБ".

"Това е мажоритарен избор, искам хората да гласуват за мен", отговори му Кадиев.

Прошко Прошков коментира Подозрения на "Атака" за задкулисно споразумение между Синята коалиция и ГЕРБ за управление на София с думите, че е "висш пилотаж да получаваш подобни обвинения от представител на "Атака".

Николай Пехливанов пък каза, че партията на Волен Сидеров реално не участва в управлението на страната.

Има т. нар. ромски проблем в София, а и в страната, признаха кандидатите за кмет на столицата на левицата, сините, "Атака", НДСВ и кандидат за общински съветник от "Зелените". Според тях основният начин да се разреши проблемът е инвестиции в образованието и стимулиране ромите да работят.

Над 6000 души са проследили по интернет дебата, излъчван онлайн от БТА. Дискусията беше по инициатива на блогърите Асен Генов и Иван Стамболов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
1
 
! Отговори
коко преди 12 години
Йорданка Фандъкова ще бъде преизбрана 100%!!!
31
2
 
1
 
! Отговори
ив преди 12 години
Мераклии много, Фандъкова една ;)
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Де да можеше да имаме петима управленски кадър, които, разбира се, да мислят единодушно, този "рунд" нямаше да бъде необходим... Но, за съжаление, чудя се къде забравиха лидера - самият кмет, г-жа Фандъкова. Да не би да се страхуват? Има защо!
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И как ще преборят корупцията разбойници като кадиев не ми е ясно??!?Крадеца вика дръжте крадеца...Ей, хората не са толкова прости, случихме на кмет с Фандъкова, градът ни заприличва все повече на европейска столица, защо да я сменяме с някой си кадиев ????
28
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 12 години
Петимата се обединяват, защото знаят, че самостоятелно няма да се забележат, но и този подход няма да им помогне особено. Фандъкова заслужава втори мандат.
27
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Истинския кмет е Фандъкова!
26
2
 
0
 
! Отговори
Георгиев преди 12 години
Срещите с блогъри и дебатите, организирани по инициатива на блогъри са нещо сравнително ново за българския политически живот, но безспорно това е бъдещето. В дискусията си пролича кой от кандидат-кметовете на София е запознат с материята и е готов с конкретни решения на проблемите като Прошков и кой още витае в сферата на добрите намерения и предизборни сметки като Пехливанов!
25
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Предложението на Прошков за личните е-дневници на общинарите е много атрактивна и авангардна - така всеки гражданин ще може да види как гласува представителите му в СОС и да си направи изводите за тяхната компетентност и обективност. Пътят към нов управленсики модел на столицата минава през прозрачност и граждански контрол!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смятах да не гласувам изобщо , но в хода на кампанията се навих и смятам че единствения правилен избор е този на Прошко Прошков , не защото Фандъкова е лош кмет , но единствения път към усмиряването на ГЕРБ в амбициите му за пълна власт и недосегаемост минава през избора в София и кандидата на синята коалиция плюс досататъчен брой общински съветници ,би могъл да играе ролята на коректив и би допринесъл за разделянето на вкастта и на централно ниво , това би помогнало на Б-я всичко друг е бош лаф
23
10
 
3
 
! Отговори
Илияна преди 12 години
Има само една истинска, достойна и отговорна кандидатура на тези президентски избори и това е Волен Сидеров. Аз ще гласувам за Волен Сидеров и знам, че няма да сбъркам.
22
12
 
4
 
! Отговори
жена преди 12 години
Николай Пехливанов - поне е по готин от другите вампири .
21
5
 
10
 
! Отговори
на снимката преди 12 години
...групата на кенефите, липсва само баш кенефката от ГРОБ.
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз искам биг брадър да се разходи из незаконно построения му палат в софия за да видят всички редови социалисти в какъв разкош и охолство живеят олигарсите кадиев и кадиевицаи всеки път като си плащат сметките за ток да знаят че на всеки 10 лв дават по 2 лв на кадиеви
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога повече Софиянски...Стига е крал...
18
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кмет на София - ПРОШКОВ!
17
21
 
3
 
! Отговори
samolet преди 12 години
Помогнете на София! Спешно повикайте Софиянски на 23 октомври с номер 59 в бюлетините за кмет и общински съветници на София!
16
3
 
2
 
! Отговори
до №15 преди 12 години
И к'во от това...Нима вярваш на тези зарибявания?!
15
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като не харесваресваме управлението на ГЕРБ,това не значи че ще гласуваме за останалата шайка от БКП,а именно БСП...Никога глас за тях...Колкото и да се напиняте и да се ожалвате,че УМИРАТЕ от глад и че не "ядете асфалт"...Това са ком.соц.ШМЕНТИ КАПЕЛИ...Наслушахме се на щуротийте ви...Долу (бсп и герб)БКП
14
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брех тез социалисти, нещо много нервни напоследък, ми се чинят :)Трябваше да има една чистка, '89 та, сега децата щяха да са добре!!
13
2
 
17
 
! Отговори
аиж преди 12 години
Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг е ***.