Умберто Еко отпразнува 80-та си годишнина в тесен семеен кръг

Писателят получи книга, в която 25 американски интелектуалци го поздравяват за юбилея
Обновена: 6 яну 2012 10:29 | 6 яну 2012 09:16, Петя Славова
5
Умберто Еко отпразнува 80-та си годишнина в тесен семеен кръг
Една от последните книги, издадени у нас "Връща ли се часовникът назад". Корица: Сиела

На 5 януари се навършиха 80 години от рождението на световноизвестния италиански писател, философ-семиотик и литературен критик Умберто Еко, съобщиха ИТАР-ТАСС и РИА "Новости".

На Апенините по този повод са организирани семинари, конференции и редица издателски акции. Влиятелният милански в. "Кориере дела сера" издава многотомната поредица от илюстровани книги "Великата история" под общата редакция и с предговор на Умберто Еко. Тези дни на пазара се появи 13-ият том, посветен накултурата на Древния Рим.

Самият Еко подарява нещо необичайно на почитателите си и това е нова версия на прочутия роман "Името на розата", съобщи в. "Кориере дела сера". Книгата е издадена през 1980 г. и веднага се превръща в бестселър. Тя е преведена на 44 езика и от нея са продадени повече от 30 милиона екземпляра.

Произведението донася на Умберто Еко престижната италианска литературна награда "Стрега". Книгата е включена в списъка на 100-те литературни шедьовъра на 20 век на френския в. "Монд".

Новата редактирана и коригирана версия на "Името на розата" се издава от италианското издателство "Бомпиани". В краяна месеца, на 25 януари във Франция ще се появи първият превод на чужд език на новото издание.

Други известни творби на Еко са "Махалото на Фуко", "Тайнственият пламък на кралица Лоана", "Баудолино". Всички те са преведени на български език.

Творецът е отбелязал годишнината си в тесен семеен кръг.  За рождения си ден той ще бъде зарадван и с книга, в която 25 американски интелектуалци го поздравяват за юбилея. 

Умберто Еко е роден на 5 януари 1932 г. в гр. Алесандрия. През 1954 г. завършва Торинския университет - специалност средновековна философия и литература. Сега е професор на Болонския университет. Еко е е почетен доктор на над 30 университета по света, включително на СУ "Св. Климент Охридски" (1990).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Н.Т. преди 12 години
Един бляскав ум! Необикновен, неочакван, провокативен в най-добрия смисъл на думата. Вече са рядкост тези творци, книгата на които да не е дежа вю или обратното, в стремежа си да избегнат това, пишат противно претенциозно. Да е жив и здрав и да ни радва още!
4
0
 
4
 
! Отговори
eko72 преди 12 години
Да е жив и здрав още дълги години! Написал е велики книги! Само че очаквах повече почитатели да са прочели книгите му и да го поздравят в сайта.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано на света има повече такива автори и философи
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да е жив и здрав още дълги години! И едно голямо БЛАГОДАРЯ за прекрасните книги!
1
0
 
12
 
! Отговори
почитател преди 12 години
Il nome della rosa (Името на розата, 1980)Най-голямото удоволствие на този свят е с книга в ръка да се усамотиш в някое уютно кътче...... Това прозрение на монаха Томас Кемпийски стои в началото на романа "Името на розата". В края друг монах - Адсон, цял ден рови пепелището на изгорялата библиотека и търси оцелели листа. "Някогашната роза остана само в името; ние запазваме само името"...Честит юбилей , Умберто !