Честито Рождество Христово!

Християнският свят празнува Коледа
Обновена: 25 дек 2013 11:50 | 25 дек 2013 08:00,
48
Честито Рождество Христово!
Снимка: архив Reuters

Християнският свят отбелязва Рождество Христово. Чества рождението на Божия син - Исус Христос. Според Евангелието това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

Малко преди раждането майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем. Там те не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете.

В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая Коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници.

От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари.

Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се предоставят на църквата или на училището.

На Коледа семейството се събира, но за разлика от Бъдни вечер похапва и блажно. Обредната трапеза включва пача, свинско печено, прясна пита, баница с месо, млечница, печен дроб, пастърма със зеле, печена кокошка. Вярващите ходят на църква, където има празнична рождественска служба.

Според народните вярвания, ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очитe. Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш - ще се сбъдне.

Коледните празници продължават до Стефановден - 27 декември. През тези дни не трябва да се работи.

Именници на Коледа са Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Христо, Христина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Християнският свят празнува Рождество Христово, а Коледа/Колада е много по-древен празник и се празнува на 22 Декември или нулевият ден от вечният календар на българите.
33
1
 
3
 
! Отговори
УМЕН преди 10 години
"коментар" показва какво представляват ромите които се смятат за турци
32
3
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН до 36 преди 10 години
До bashkircho;Ние повярвахме и затова говорим и пишем:1:9 Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света.1:10 Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна.1:11 У Своите Си дойде, но Своите Му Го не приеха.1:12 А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които вярват в Неговото име;1:13 които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога.
31
2
 
9
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До 37. Турчин ли си, или комунист. Защото явно не почиташ Коледа!!
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм вярващ, ама нали има повод да сложат на масата вино и пържоли...и аз празнувам.
29
2
 
4
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До БЪЛГАРИНDumata "devica" idva ot greshen prevod ot ivrit kydeto oznachava "mlada jena" a ne che e bila devstvena ... po diavolite koi viarva oshte v tezi gluposti ?
28
5
 
17
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Честито Рождество Христово на всички християни! Нека бъдем по-добри един към друг, по-единни и по-малко да се мразим взаимно. А на комунистите пожелавам - оставка и никога повече да не видят власт! На Коледа стават чудеса!
27
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споко, и следваща година народът ще си остане еднакво ***. Последната дупка и руска соц-тоалетна завинаги. Сидеров, Тиквуча, Сир Гей и Панелна България форевър.
26
3
 
5
 
! Отговори
АвторъТ преди 10 години
"Хайде, Парсчо, тръгвай с мен ще те водя на Коледа", казал Мечо Пух...- А какво се прави на Коледа Мечо ?!? - попитало прасето - Ще те колим какво !!!- Ау колко романтично Пух !!! Искам всеки ден да е Коледа, ама и теб да те колят заедно с мен ...- Тръгвай бе ***, че огладняхме всички вече !!!
25
16
 
5
 
! Отговори
СДС '97 преди 10 години
Само Иван Костов може да оправи България! Костов - единственият български политик. Факт.
24
4
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Едно време си празнувахме на савсем други дни и дати ама поповете кво са наговориха та обърнаха сичко наопаки бе-две недели по-рано требвало да минем щото тай рекли от нейде и ний си почнахме по тоз календар ама се си споминаваме и старият де,та стана днеска Коледа по новому,па и по старому след две недели пак ша има,ама *** го обясни туй на шопарат как два пати ша го колиш и затуй зехме та днес сваршихме туй дело и сега големи мъки на чакат.Айде сас здраве и да са не напийте много,че после лошо
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И не всички българи са християни има и мюсулмани и тангристи и атеисти
22
6
 
8
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 10 години
Честито Зимно слънцестоене на всички с мозък!
21
2
 
13
 
! Отговори
Gott mit uns! преди 10 години
Честито Рождество Христово, българи!Пазете вярата си, обичайте се и не позволявайте на безбожието да ви задуши!Атеизмът е чифуто-комунистическа болест, не и се поддавайте!
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Весели празници българи, бъдете живи и здрави! Бог с нами!)
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Честито Рождество Христово на всички!:)
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Метко, като не ти харесва в Българско, можеш спокойно да се махнеш и да ни лишиш от мъдростта си..Уверявам те няма да липсва на никого....
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е не празнува баш "ЦЕЛИЯТ" християнски свят, нека не бъдем тесногръди.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МЕТКО ( 2) е скапан арнаутин от БЮРМ !
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ние честит големия християнски празник БЪЛГАРИ !Да се пукат от злоба нашите душмани.Как отразиха телевизиите този голям християнски празник в полунощ ? Скапаната БНТ - НИКАК, Босфор ТВ - НИКАК, Бойковата НОВА - НИКАК ! Да се дупят на всеки който им свирне от чужбина - ДА, но за нашите празници - ОТСЪСТВАТ .