МВФ иска фискални мерки от правителствата срещу вируса

Възможните могат да са трансфери и данъчни облекчения
6
МВФ иска фискални мерки от правителствата срещу вируса
Снимка: БГНЕС

Правителствата трябва да въведат някаква форма на фискални мерки за противодействие на икономическото въздействие на коронавирус COVID-19. Това заяви в понеделник главният икономист на Международния валутен фонд Джита Гопинат.

В публикация в своя блог тя пише, че като възможни мерки трябва да се разглеждат всички парични трансфери, данъчни облекчения и субсидии за заплати. По думите й временната криза не трябва да води до загуба на работни места или до фалити, а най-доброто решение ще бъдат преките парични трансфери.

Главният икономист на МВФ посочи, че намаляването на лихвите и програмите за закупуване на активи (т.нар. "количествени улеснения") могат да помогнат само в дългосрочен план, след като ситуацията се нормализира.

Джита Гопинат подчерта, че централните банки трябва да са готови да предоставят ликвидност на финансовите институции и компании, предаде БНР.

През миналата седмица управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че епидемията от коронавирус представлява сериозна заплаха за световната икономика.

Тя обяви пакет от 50 милиарда долара при ниски лихви за страните със средни и ниски доходи, които се борят с негативното икономическо влияние на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нашите, като чуха, че ще раздават евтини пари, веднага намериха 4 жертви! Това безумие няма нищо общо с вирус, то си е чиста проба психиатрия!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още 2018 се пишеше,че идва криза.Ето я. Добре режисирана, че целият свят откачи. Кой има изгода да всява масова паника и страх у хората. Това непрекъснато информиране през 5 мин вече омръзва. Сякаш нищо друго не се случва. Пишат и пишат колкото да се запълнят страници и ефирно време, че масите да има от какво да се страахуват. От нещо нещо невидимо,което ще ги убие. Внушават дори да страниш от роднини и приятели. Това форма на психологически контрол и отнемане на свободната воля.
4
2
 
2
 
! Отговори
Сакън преди 4 години
Никакви облекчения - ще скапем икономиката...
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
започва фалитът на авиокомпании.турист.фирми.културни институти.театри.опери.балет.заводи .производства с тристепенен режим.фалитът ще е неизбежен.жълтият перчем прекали този път.
2
1
 
8
 
! Отговори
Перничанин преди 4 години
Не лошо да ни отпуснете малко парици да се борим с вируса но със контрол строг . Защото нашите чорбаджии ще ги лапнат и покрият от нас бедните !!!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А когато избиха козите,овцете,свинете на хората ,защо нямаше обезщетение?